Εννέα συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Οι κυριότερες μουσικές εκδηλώσεις των ημερών μας: από την παράδοση ως την αβάν γκαρντ τζαζ.

Εννέα συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Τακίμ

Επαναλαμβάνουν για πέντε Τετάρτες την πετυχημένη τους παράσταση «Γιατί γλυκό μου sweetheart», ένα σπάνιο αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, την επιμέλεια και την παρουσίαση του οποίου έχει ο Λάμπρος Λιάβας. Οι τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου ζωντανεύουν το «Καφέ – Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του απόδημου ελληνισμού, ενώ ως επίτιμοι συμμετέχουν ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο 1960 – 1979) καθώς και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου – «Ντίλιγκερ» που άφησε εποχή στα κέντρα της ομογένειας). (Gazarte, από 28/11)

Elisabeth Leonskaja

Έξι ρεσιτάλ σε δύο σεζόν με δέκα σονάτες και μία φαντασία! Η μεγάλη κυρία του πιάνου, ώριμη όσο ποτέ, ξεκίνησε φέτος στο Μέγαρο έναν πιανιστικό μαραθώνιο με όλες τις σονάτες του Σούμπερτ, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την καλλιτεχνική περίοδο 2019–2020. Μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φίλους του πιάνου να απολαύσουν ζωντανά τον σπάνιο ήχο μιας θρυλικής σολίστ που θεωρείται ιδανική ερμηνεύτρια του ρομαντικού ρεπερτορίου –ηχογράφησε, το 2016–17, όλες τις σονάτες του Σούμπερτ για την Warner Classics και την EaSonus– και δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν ακροατή! (Μέγαρο Μουσικής, 29/11)

«Η ανθρώπινη φωνή»

Η «Ανθρώπινη φωνή» του Φρανσίς Πουλένκ είναι μια μονόπρακτη όπερα που χτίζεται πάνω στον ομώνυμο δραματικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ. Περιγράφει το τέλος μιας πεντάχρονης σχέσης ανθρώπινης, ερωτικής – από την πλευρά της Γυναίκας, που την ακούμε/βλέπουμε να συνδιαλέγεται από το τηλέφωνο με τον εραστή της. Αυτό το έργο της δεκαετίας του ’50 προσεγγίζεται με τρόπο μοντέρνο και με όρους του 21ου αιώνα από τον Παναγή Παγουλάτο και παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε πρώτη φάση στις 30/11 και 2/12, με ερμηνεύτρια την σπουδαία σοπράνο Έλενα Κελεσίδη. Η «Ανθρώπινη φωνή» θα επαναληφθεί τέλη Ιανουαρίου και αρχές Μαΐου 2019.

Magnum

Κάτι που εντάσσεται στο χώρο του απωθημένου: είναι οι Magnum – που, αν και ιστορικό και πιασάρικο (με την καλή έννοια) γκρουπ – έρχονται για πρώτη φορά εδώ («Gagarin 205», 30/11). Heavy και melodic power σχήμα, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, κρατάει τον πυρήνα του εδώ και 45 χρόνια και κινείται με απόλυτη συνέπεια στο πεδίο του βρετανικού heavy metal. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

E.J. Strickland

Ο ντράμερ Enoch Jamal (E.J.) Strickland ανήκει στη νεότερη γενιά των Αμερικανών τζάζμαν, που δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του mainstream μέσα από μια σχεδόν επιστημονική προσέγγιση του post bop και άλλων κλασικών στιλ, όπως η latin jazz κ.λπ. Τον συναντάμε να συμμετέχει σε πλήθος από σπουδαίες τζαζ ηχογραφήσεις μέσα στην τελευταία δεκαετία και σε συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς (Terence Blanchard, Ravi Coltrane, Cassandra Wilson κ.ά.), ενώ και οι δικοί του δίσκοι («In this day», «The undying spirit») παρουσιάζουν έναν μουσικό/συνθέτη/οργανωτή που υπερβαίνει τις ιδιότητες ενός επιδέξιου ντράμερ και προσεγγίζει τη διακριτή θέση του σύγχρονου τζαζ δημιουργού. Ο E.J. Strickland έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας κι εμφανίζεται στο «Half Note Jazz Club» (30/11-3/12).

Lia Hide

Με όμορφη δισκογραφική παρουσία («Home», «Everybody seems to know who I am» και ένα άλμπουμ που ετοιμάζεται) και με σημαντικά live στο εξωτερικό κι εδώ, η Lia Hide γράφει και παίζει μουσική πάνω σε ηλεκτρονικές ή ακουστικές βάσεις έχοντας σαν οδηγό ευαισθησίες που αντικατοπτρίζουν μια ευρεία μουσική γκάμα που έχει πηγές στα ‘90’s αλλά εκφράζει το σήμερα. Σαφώς πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στη σύγχρονη μουσική μας σκηνή με ιδιαίτερη φωνή και γνώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο pop εφαρμογής. Την Lia Hide με το γκρουπ της τη συναντάμε 30/11 στο Six D.O.G.S.

Gala Όπερας

Δυο διεθνή αστέρια της όπερας και μια μοναδική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής το πρώτο βράδυ του Δεκεμβρίου. Ένα γκαλά όπερας υψηλής αισθητικής που μας προσφέρουν η Ουκρανή σοπράνο Λουντμίλα Μοναστίρσκα και ο δικός μας διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς. Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στον Βέρντι, με άριες και ντουέτα από «Ερνάνη», «Στιφέλιο», «Ναμπούκο», «Λαίδη Μάκβεθ» ενώ η συνέχεια το πρόγραμμα επικεντρώνεται στον ιταλικό βερισμό με Μασκάνι, Πουτσίνι, Λεονκαβάλο. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σ’ αυτή τη μεγάλη βραδιά διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Mogwai

Είναι, αναμφίβολα, το γκρουπ του 21ου αιώνα. Μια παρέα απλών, κανονικών ανθρώπων που γράφουν μουσική που απευθύνεται σε ανθρώπους που ξέρουν (και θέλουν) να ακούν μουσική πέρα από τυπολατρίες και ιδιωματικά όρια. Η μουσική βάση των Σκοτσέζων Mogwai είναι ινστρουμενταλιστική και η δόμησή της εντελώς αφηγηματική. Γι’ αυτό είναι και τέλεια σε περιπτώσεις soundtrackin’ – όπως συμβαίνει με το πρόσφατο άλμπουμ τους, «Kin», που είναι η μουσική για την ομώνυμη επιστημονικής φαντασίας ταινία των αδελφών Jonathan και Josh Baker ή σε περιπτώσεις όπως της καθηλωτικής γαλλικής σειράς «Les Renevants» που είδαμε και στη δική μας τηλεόραση. Οι Mogwai θα έρθουν στην «Piraeus 117 Academy» (1/12).

Paal Nilssen Love & Ken Vandermark

Το Underflow Record Store & Art Gallery φιλοξενεί τους Paal Nilssen Love (ντραμς, κρουστά) και Ken Vandermark (σαξόφωνο, κλαρίνο) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου για ένα μοναδικό live. Το δυναμικό αυτό ντούο μετράει 20 χρόνια ύπαρξης και συνεργασίας και διακρίνεται στον χώρο του ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού με έντονα ρυθμικά στοιχεία. Η συνεργασία του Vandermark με τον Love έχει δώσει εννέα εξαιρετικά άλμπουμ σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής τζαζ.

Περισσότερες πληροφορίες

Magnum

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα πιο σημαντικά βρετανικά γκρουπ των ’80s –από τα συναυλιακά απωθημένα των τελευταίων δεκαετιών– μας επισκέπτεται για πρώτη φορά, φέρνοντας μαζί του τo νέο του άλμπουμ «Lost on the road to eternity».

Mogwai

  • Rock-pop-folk

Πρωταθλητές του post rock ήχου στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, οι Σκοτσέζοι απολαμβάνουν σταθερά την αγάπη του εδώ κοινού, που τους ακολουθεί πιστά σε όλες τους τις εμφανίσεις

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου συνεχίζει τον πιανιστικό της μαραθώνιο με τις σονάτες του Σούμπερτ D. 575, D. 568, D. 566 και D. 850

Τακίμ

  • Ελληνική

«Γιατί γλυκό μου sweetheart;»: τζαζ και χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο, με special guests τον Πετρολούκα Χαλκιά (κλαρίνο) και τον Νίκο Τατασόπουλο (μπουζούκι)

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου συνεχίζει τον πιανιστικό της μαραθώνιο με τις σονάτες του Σούμπερτ σε Ab, D 557, σε C, D 840 (Reliquie) και σε Cm, D 958.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου ολοκληρώνει το μαραθώνιο με τις σονάτες του Σούμπερτ με τις τρεις τελευταίες του Αυστριακού συνθέτη, D 157, D 784 και D 959.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου ολοκληρώνει το μαραθώνιο με τις D 279, D 625, D 960 σονάτες του Σούμπερτ.

Paal Nilssen Love & Ken Vandermark

  • Αυτοσχεδιασμοί

Ένα δυναμικό ντούο ντραμς/κρουστά και σαξόφωνο/κλαρινέτο με εικοσαετή ιστορία στη μουσική του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και του έντονου ρυθμού.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου συνεχίζει τον πιανιστικό της μαραθώνιο με τις σονάτες του Σούμπερτ σε E (D. 459 & 459a), A (D. 664) και Am (D. 845).

Λουντμίλα Μοναστίρσκα, Δημήτρης Πλατανιάς

  • Κλασική μουσική

Ένα γκαλά όπερας γεμάτο Βέρντι και βερισμό, με επιπρόσθετα έργα Μασκάνι, Πουτσίνι, Λεονκαβάλο. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

«Η ανθρώπινη φωνή»

  • Όπερα

Μονόπρακτη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ, βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτό. Στο ρόλο της Γυναίκας η Έλενα Κελεσίδη.

E.J. Strickland Quintet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο σπουδαίος τζαζ ντράμερ παρουσιάζει με το γκρουπ του το σύγχρονο post bop στην καλύτερη εκδοχή του.

Lia Hide

  • Rock-pop-folk

Ξεχωρίζει στην εγχώρια dark/art pop σκηνή και φλερτάρει δημιουργικά με τη διεθνή σκηνή μέσα από πολυεπίπεδες μουσικές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.