10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μια σειρά από μουσικά events που ορίζουν το κλίμα των ημερών. Hard prog και παράδοση, ελληνικό τραγούδι και αβάν γκαρντ, τζαζ και κλασική...

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

YOB

Υπερβαίνουν την έννοια του doom ή μάλλον τη νιώθουν στο πετσί τους, αφού ο κιθαρίστας/τραγουδιστής του γκρουπ Mike Scheidt κινδύνεψε να φύγει από τη ζωή προσφάτως. Δουλεύουν εδώ και πολύ καιρό την progressive κατεύθυνσή τους, η οποία είναι παρούσα στο καινούργιο τους άλμπουμ «Our raw heart». («Κύτταρο», 13/11)

4 συχνότητες

Τέσσερις μουσικοί που έχουν διανύσει - και διανύουν - τα χιλιόμετρά τους. Η Λία Βίσση στο τραγούδι, ο Παντελής Μπενετάτος στο πιάνο, ο Δημήτρης Τσάκας στο σαξόφωνο και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου στο μπάσο κινούνται στα μονοπάτια της ελληνικής και διεθνούς μουσικής και εξερευνούν με τον δικό τους τρόπο τις λεπτομέρειές τους. Πάνε από το ρεμπέτικο και τα παραδοσιακά της Κύπρου ως το θεατρικό τραγούδι και το ροκ, οι διασκευές τους φλερτάρουν με την τζαζ και, συνολικά, δημιουργούν ένα καινούριο μουσικό τοπίο, ολότελα δικό τους. Στη σειρά Γέφυρες και στο Μέγαρο Μουσικής.

Ηρώ Σαΐα

Μια παράσταση διαφορετική, με τίτλο «Παραδώσου» όπου η δημοτική παράδοση και ποίηση παίζουν σπουδαίο ρόλο και είναι το βασικό όχημα, μαζί με άλλα τραγούδια – που κι αυτά έχουν γίνει παράδοση – και ερμηνεύονται από την σπουδαία αυτή τραγουδίστρια μαζί με δυο ξεχωριστούς μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση) και τον Παντελή Ντζιάλα (κιθάρες, κρουστά τραγούδι). Η Ηρώ λέει για την παράσταση: «Είναι αποκύημα ανάγκης. Της ανάγκης μου να μη χάσω την Πίστη μου στα όνειρά μου, της ανάγκης μου να επικοινωνήσω πράγματα διαφορετικά, της ανάγκης μου να επαναπροσδιοριστώ ως προς την Τέχνη μου, της ανάγκης μου να μην ξεχνάω να θυμάμαι κάθε μέρα την παιδική μου ηλικία και την καταγωγή μου, τις ρίζες και τα βιώματά μου ώστε να μη μεγαλώσω».(Στο Μικρό Γκλόρια από 15/11 και για πέντε Πέμπτες).

«Drums & Voice Jazztronica Project»

Ο πειραματισμός και η έρευνα πάνω στις ηχητικές δυνατότητες της φωνής και των κρουστών είναι που οδηγούν την Αγγελική Τουμπανάκη και τον Ηλία Δουμάνη στις μουσικές κατευθύνσεις του πρωτοποριακού αυτού σχήματος παράλληλα με έναν σχεδιασμό ενός πολυεπίπεδου ηχητικού περιβάλλοντος με τη χρήση live looping και ειδικών ηλεκτρονικών μέσων και προγραμμάτων. Το σχήμα αυτό αποτελεί για την Τουμπανάκη και τον Δουμάνη μέσο έκφρασης, πειραματισμού, έρευνας, σύνθεσης και προσωπική αποτύπωση του σύγχρονου αστικού ηχητικού ερεθίσματος. Οι δύο μουσικοί εμφανίζονται στο Half Note Jazz Club για δύο Πέμπτες (15 και 22 Νοεμβρίου), σε μια βιωματική μουσική-εικαστική παράσταση στην οποία είναι προσκεκλημένος ο σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup.

Η Καμεράτα συναντά τους Deep Purple

Συνεχίζοντας ένα επιτυχημένο project που πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές της χρονιάς, ο Γιώργος Πέτρου και οι μουσικοί της Καμεράτας επικεντρώνονται τώρα σε δύο εμβληματικά «κλασικά» έργα του Jon Lord, βασικού συνθέτη των Deep Purple, και τα παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής στις 16 Νοεμβρίου. Τα έργα αυτά είναι το ρηξικέλευθο «Concerto for Group and Orchestra», που παίχτηκε και ηχογραφήθηκε το 1970 με τους Deep Purple και την Royal Philharmonic Orchestra υπό την διεύθυνση του μαέστρου Malcolm Arnold και την υπέροχη χορευτική μπαρόκ (και ροκ!) σουίτα «Sarabande» του 1976. Σήμερα, και τα δύο αυτά έργα αποτελούν ξεχωριστές στιγμές της ροκ δισκογραφίας / εργογραφίας και σκιαγραφούν την συνθετική φυσιογνωμία του Jon Lord με τον καλύτερο τρόπο.

Improv

Δύο διαφορετικά σχήματα, οι RSLG από την Αθήνα και οι Glue από το Βερολίνο, σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, όπου η αυτοσχεδιαστική τζαζ συναντά την ηλεκτρονική μουσική με τρόπο απρόβλεπτο. Με επίκεντρο την avant-jazz και τις εφαρμογές των νέων μέσων, το κουαρτέτο RSLG μας πάει σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης με μέσο τον ήχο. Στη συνέχεια, οι Glue μαζί με τον sound artist Ίγκνατς Σικ από το Βερολίνο εμπλουτίζουν τους μουσικούς τους αυτοσχεδιασμούς με «πειραγμένους» ηλεκτρονικούς ήχους. (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 16/11)

Cold Cave

Ένα καλοφτιαγμένο μείγμα από darkwave, noise και synth pop, σταθερή δημιουργία του Wesley Eisold κατά την τελευταία δεκαετία – αυτό είναι το καλλιτεχνικό output των Cold Cave που μας επισκέπτονται στις 16 Νοεμβρίου στην «Death Disco». Θεωρούνται ως ένα από τα τοπ dark συγκροτήματα της νέας γενιάς και αναπτύχθηκαν μέσα από την ιδιαίτερη έμφαση που έδινε ο Eisold στον συνθετημένο ηλεκτρονικό ήχο αφού, λόγω εκ γενετής αναπηρίας, δεν μπορούσε να παίξει κιθάρα. Με πρόσφατο το ωραίο EP τους «You & Me & Infinity», οι Cold Cave έρχονται ως πλήρης μπάντα – και όχι ως ντουέτο όπως συνήθιζαν – με την ανάλογη dark σκηνική τους αμφίεση και στάση.

Jazzmeia Horn

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Jazzmeia Horn έχει κατορθώσει να αποκτήσει μια καλλιτεχνική φήμη μεγάλη και ουσιαστική, όχι μόνο στο περιβάλλον όπου ζει, λειτουργεί και κινείται – στη νεοϋορκέζικη τζαζ σκηνή, δηλαδή – αλλά και διεθνώς. Μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς οπουδήποτε κι αν έχει εμφανιστεί ενώ το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, που έγινε πέρυσι με συμπαραγωγό την ίδια και κυκλοφόρησε από το ιστορικό jazz label της Prestige, έχει τίτλο «Α Social Call» της άνοιξε το δρόμο για τα βραβεία Grammy. Έρχεται με το γκρουπ της στο Half Note Jazz Club (16-19/11).

Μαρία Παπαγεωργίου

Η Μαρία Παπαγεωργίου είναι εξαιρετική. Σε όλα της. Στα τραγούδια της, στα γραφτά της, στην ερμηνεία της, στην παρουσία της. Εδώ και μερικά χρόνια δίνει το δικό της στίγμα στη μουσική μας σκηνή μέσα από τους δίσκους και τις εμφανίσεις της. Βάζει τη δική της σφραγίδα – όπως στην «Αλληλογραφία» με τα τραγούδια του Μίκη. Αυτά παρουσιάζει στο «Six D.O.G.S.» (16/11), μαζί με τα δικά της, αυτά που ξέρουμε από αυτήν, δηλαδή.

Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας

Δύο Ρώσοι σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο βιρτουόζος πιανίστας Νικολάι Λουγκάνσκι και ο μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης Μιχαήλ Πλετνιόφ, έρχονται μαζί στο Μέγαρο Μουσικής αυτήν την Κυριακή 18/11. Ο Πλετνιόφ, ο οποίος διευθύνει την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας που ο ίδιος ίδρυσε το 1990, διακρίνεται ως μουσική προσωπικότητα από εξαιρετική τεχνική κι ευαισθησία (ερμηνευτική άμα τε και συνθετική), ενώ έχει στο ενεργητικό του πολλαπλές διακρίσεις. Το ίδιο και ο Λουγκάνσκι, εξπέρ στον Ραχμάνινοφ, ο οποίος εδώ θα ερμηνεύσει το δεξιοτεχνικό 3ο Κονσέρτο του. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν έργα Προκόφιεφ, Γκλαζουνόφ και Σεν-Σανς.

Περισσότερες πληροφορίες

Manu Dibango

  • Jazz-Blues-Ethnic

Mια άκρως χορευτική βραδιά, ακριβώς όπως αρμόζει στον άρχοντα του groove, με μεγάλες δόσεις funk, jazz και afrobeat.

Jazzmeia Horn

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μια νέα ταλαντούχα jazz vocalist και περφόρμερ, με καλλιτεχνική αξία που ήδη έχει επιβραβευτεί και φαίνεται πως θα σφραγίσει το άμεσο μέλλον αυτής της μουσικής.

Improv 1

  • Αυτοσχεδιασμοί

Oι RSLG (Ελλάδα) και οι Glue (Γερμανία) με τον Ignaz Schick σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, στο οποίο η αυτοσχεδιαστική τζαζ συναντά την ηλεκτρονική μουσική με τρόπο απρόβλεπτο.

4 Συχνότητες

  • Jazz-Blues-Ethnic

H Λία Βίσση (φωνή), o Παντελής Μπενετάτος (πιάνο), o Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο) και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο) από το ρεμπέτικο και τα παραδοσιακά της Κύπρου μέχρι το θεατρικό τραγούδι και το ροκ.

Η Καμεράτα συναντά τους Deep Purple

  • Κλασική μουσική

Σε ένα τολμηρό πρόγραμμα με δύο συμφωνικά έργα του Jon Lord, ψυχή των Deep Purple, τo περίφημο «Concerto for group and orchestra», που άνοιξε το δρόμο στη σύμπραξη του κλασικού ροκ με το συμφωνικό ήχο, και την εμβληματική «Sarabande» που το ακολούθησε.

Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας

  • Κλασική μουσική

Υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της, μαέστρου και πιανίστα Μιχαήλ Πλετνιόφ και με σολίστ τον πιανίστα Νικολάι Λουγκάνσκι, η ορχήστρα εκτελεί το 3ο Κονσέρτο του Ραχμάνινοφ. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν έργα Γκλαζουνόφ, Προκόφιεφ, Σεν-Σανς.

Μαρία Παπαγεωργίου

  • Ελληνική

Παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά με τη νέα της μπάντα το δίσκο «Αλληλογραφία», με κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη σε νέα ανάγνωση, τα νέα της σχεδιάσματα και τα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει με τη φωνή της.

Ηρώ Σαΐα

  • Ελληνική

Μαζί με τους Νεοκλή Νεοφυτίδη (πιάνο) και Παντελή Ντζιάλα (κιθάρες, κρουστά), σε παραδοσιακή μουσική και δημοτική ποίηση, μας παρασύρουν στη μαγεία μιας ιδιαίτερης μουσικής παράστασης.

«Drums & Voice Jazztronica Duet»

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη και ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης σε έναν πρωτοποριακό συνδυασμό φωνής και τυμπάνων. Guest ο Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα).

«Drums & Voice Jazztronica Duet»

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη και ο ντράμερ Ηλίας Δουμάνης σε έναν πρωτοποριακό συνδυασμό φωνή - τύμπανα. Guest ο τρομπετίστας Δημήτρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Βιτσαρόπουλος (οπτικοακουστική σύνθεση).

YOB

  • Rock-pop-folk

Το τιτάνιο αμερικανικό doom metal συγκρότημα επισκέπτεται την Αθήνα για τρίτη φορά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

16/04/2024

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".