10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Μια ακόμα εβδομάδα με μουσικές παντός καιρού: rock, διεθνική jazz, avant, μιούζικαλ, hip hop, δημοτικά...

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης

Ένα από τα εξαιρετικά δημιουργικά μουσικά ντουέτα των τελευταίων χρόνων επιστρέφει. Ο Αγγελάκας και ο Βελιώτης, με δυο δίσκους που ξεχώρισαν στο μουσικό μας τοπίο («Ανάσες Των Λύκων» και «Πότε Θα Φτάσουμε Εδώ», του 2005 και 2007 αντιστοίχως) και με διασκευές τροποποιημένων ρεμπέτικων, σαφώς θα μας δώσουν κάτι ξεχωριστό. (Ίλιον Plus, 26-27/10)

The Blues-Rock Festival Vol.2

Με ισχυρά ονόματα της blues-rock ιστορίας του τόπου μας και μπροστάρηδες τους Blues Wire, που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης σε όλο τον υπερ-βαλκανικό αλλά και παν-ευρωπαϊκό χώρο. Με τον ξεχωριστό Ζωρζ Πιλαλί και την Soufra Band του, που πάντα έχει πρόσβαση σε ένα μουσικοφιλοσοφικό πεδίο. Με την Vavoura Band που είναι όνομα και πράμα! Και με εκλεκτό guest τον Nick Dounoussis. (Κύτταρο, 27/10)

Πετρολούκας Χαλκιάς & Αντώνης Κυρίτσης

Δεν είναι απλώς παράδοση – είναι πια θεσμός οι τακτικές εμφανίσεις του grandmaster Πετρολούκα Χαλκιά στο «Half Note Jazz Club». Mε το γκρουπ του και τον θαυμάσιο τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, ο σπουδαίος κλαριντζής μας ξεκινάει από την ηπειρώτικη μουσική και με μοναδική μαεστρία «κυκλώνει» όλη μας τη δημοτική παράδοση, δείχνοντας την ενότητα και τη συνέχειά της μέσα από ένα μοναδικό γλέντι, όπως μόνο αυτός ξέρει να στήνει. Και αυτή τη φορά (27-30/10) το club θα συντονίζεται με τους εθνικούς μας ήχους, τους ήχους της παράδοσης και της καρδιάς μας.

«Sweeney Todd»

Για όσους δεν πρόλαβαν – ή για όσους δεν... χόρτασαν – το εξαιρετικό μιούζικαλ «Sweeney Todd» του Stephen Sondheim επιστρέφει για τρεις μόνο παραστάσεις (27, 29/10 και 2/11) στο Μέγαρο Μουσικής. Ένα σπουδαίο έργο, με εξαιρετική μουσική, που συνδυάζει θριλερικές ποιότητες και μαύρο χιούμορ με σύγχρονη απαιτητική λυρική τέχνη. Ο δαιμονικός κουρέας της Φλιτ Στριτ του βικτοριανού Λονδίνου, σκηνοθετημένος από τον Γιώργο Πέτρου, με πρωταγωνιστές τον Χάρη Ανδριανό και τη Νάντια Κοντογεώργη, είναι πραγματική απόλαυση.

Gadjo Dilo

Υπάρχει ένας μοναδικός – και ξεσηκωτικός – τρόπος που η gipsy jazz και το swing α λα Django Reinhardt γίνονται ένα με την ελληνική λαϊκή μουσική και αυτός είναι ο τρόπος των Gadjo Dilo. Το manouche de grec στυλ τους, με τον Χιώτη και τον Τσιτσάνη να πηγαίνουν προς το αυθεντικό τζαζικό άκουσμα, επιστρέφει στη Roof Stage του «Gazarte» στις 27 Οκτωβρίου. Και το άρωμα, όπως και το γλέντι, της Ελλάδας γεμίζει τις μπαταρίες του σουίνγκ.

The Fuzztones

Η επιστροφή των Fuzztones στο «Gagarin 205» είναι γεγονός – και μάλιστα την εθνική μας επέτειο, 28 Οκτωβρίου. Για να έχουμε πάντα υπ’ όψιν ότι το γκρουπ του Rudi Protrudi έχει μια διάρκεια και μια σταθερότητα σχεδόν επική μέσα στο διάβα της ιστορίας του rock ‘n’ roll, και μια ποιότητα στο να κρατάει ζωντανές και αναμένες τις γκαραζομηχανές που το χαρακτηρίζουν. Με πρωτόγονο grunge feeling, με κιθάρες και grooves που παράγουν ιδιαίτερο sex appeal και με έναν «αιώνιο έφηβο» στη σκηνή, το πάρτι στη Λιοσίων παίρνει εθνικές διαστάσεις!

Χάρης Λαμπράκης Quartet

Το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη κλείνει πάνω από 10 χρόνια στην ελληνική jazz σκηνή και έχει δύο άλμπουμ (Θέα, Μετέωρα) στο ενεργητικό του ενώ ετοιμάζει και τον τρίτο του δίσκο. Αποτελείται από τους μουσικούς Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Δημήτρη Θεοχάρη, Δημήτρη Τσεκούρα και Χάρη Λαμπράκη και παίζει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ (28/10).

Αλκμάν, Βαγγέλης Καζαντζής

Φίλοι από παλιά, παίζουν τις ίδιες μουσικές, ηχογραφούν στο ίδιο στούντιο με τον ίδιο ηχολήπτη - τώρα μοιράζονται και την ίδια σκηνή! Η συμμετοχή του Βαγγέλη Καζαντζή στον πρώτο δίσκο των Αλκμάν («Στην πόλη ανήκω»), στάθηκε η αφορμή να συμπράξουν προγραμματίζοντας μια σειρά κοινών εμφανίσεων με πρώτη αυτή της Κυριακής 29 Οκτωβρίου στη σκηνή του Ίλιον Plus. Ο Βαγγέλης παίρνει τις κιθάρες και τα σάζια του και έρχεται να μπλεχτεί με τα κλαρίνα και τα βιολιά των Αλκμάν. (Ίλιον Plus, 29/10)

«Λεονόρα»

Η «Λεονόρα» αποτελεί την πρωταρχική μορφή της μοναδικής όπερας του Μπετόβεν – που οριστικοποιήθηκε ως «Φιντέλιο» το 1814 και θεωρείται έργο-αναφοράς για τη λυρική τέχνη. Την γοητεία και την ιδιαίτερη ορμή της «Λεονόρα» ανακαλύπτουν ιδιοφυείς μαέστροι όπως ο Rene Jacobs και την παρουσιάζουν ξανά. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η σημαντική αυτή όπερα, που διαπνέεται από τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης, παρουσιάζεται με όργανα εποχής και ερμηνεύτρια την Marlis Petersen στο Μέγαρο Μουσικής στις 30 Οκτωβρίου. Παίζει η ειδικευμένη σε ιστορικές ερμηνείες Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ υπό τη διεύθυνση, φυσικά, του Rene Jacobs.

Princess Nokia

Η πορτορικανή Destiny Frasqueri από μικρή ήθελε να ξεχωρίζει – έτσι ανέπτυξε μια καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική φυσιογνωμία που ταίριαζε με μια active hip hop attitude μέσα από την οποία ξεχωρίζουν προοδευτικές θέσεις σε ότι αφορά τον φεμινισμό, την σεξουαλικότητα και, γενικά, την urban πραγματικότητα. Έτσι, βαθμιαία, έγινε η Princess Nokia, αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες ποιότητές της ως ράπερ και τραγουδίστρια μέσα από μουσικές που καλύπτουν ένα ευρύ, διεθνικό φάσμα και μπορούν να γίνουν κατανοητές πολύ πιο πέρα από την νεοϋορκέζικη hip hop κοινότητα. Η Princess Nokia έρχεται για πρώτη φορά εδώ (“Gagarin 205”, 31/10).

Περισσότερες πληροφορίες

The Fuzztones

  • Rock-pop-folk

Ο Rudi Protrudi και η συμμορία του επανέρχονται με «βρόμικες» κιθάρες, ατόφιο garage, διασκευές-φετίχ και δικές τους συνθέσεις.

«Sweeney Todd»

  • Όπερα

Μουσικό θρίλερ σε μουσική και στίχους του ζωντανού θρύλου του αμερικανικού μουσικού θεάτρου Στίβεν Σοντχάιμ, κείμενο του Χιου Γουίλερ και σκηνοθεσία του Γιώργου Πέτρου, ο οποίος διευθύνει και την Καμεράτα. Πρωταγωνιστούν οι Χάρης Ανδριανός, Νάντια Κοντογεώργη, Άρης Πλασκασοβίτης, Μυρσίνη Μαργαρίτη

«Λεονόρα»

  • Κλασική μουσική

Ιδανική Λεονόρα η Μάρλις Πέτερσεν, από τις μεγαλύτερες σοπράνο της εποχής μας, ζωντανεύει μαζί με την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ, υπό τον Ρενέ Γιάκομπς, κοντσερτάντε σε όργανα εποχής την πρώτη εκδοχή της μοναδικής όπερας του Μπετόβεν («Φιντέλιο»)

Πετρολούκας Χαλκιάς

  • Παραδοσιακή

Στήνει στη σκηνή το δικό του «ηπειρώτικο γλέντι», όπως μόνο αυτός ξέρει, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον Αντώνη Κυρίτση, έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές του δημοτικού μας τραγουδιού

Gadjo Dilo

  • Jazz-Blues-Ethnic

Οι μελωδίες του Django Reinhardt συναντούν αυτές του Χιώτη και του Τσιτσάνη, δημιουργώντας το μοναδικό ήχο που οι ίδιοι αποκαλούν «Manouche de Grec».

The Blues-Rock Festival Vol. 2

  • Rock-pop-folk

Ένα σεμινάριο ατόφιου rock ’n’ roll και blues από τους Blues Wire, Ζωρζ Πιλαλί & Soufra Band και Vavoura Band. Special guest ο κιθαρίστας Nick Dounoussis

Princess Nokia

  • Hip Hop

Η ανερχόμενη ράπερ με την τολμηρή κοινωνικο-πολιτική θεματολογία για πρώτη φορά στη χώρα μας

Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης

  • Jazz-Blues-Ethnic

Παρουσιάζουν τραγούδια από τις «Ανάσες των λύκων» και το «Πότε θα φτάσουμε εδώ» μαζί με καινούργιες διασκευές ρεμπέτικων, λαϊκών και ροκ τραγουδιών με όσο θόρυβο χρειάζεται

Harris Lambrakis Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Bιώματα από την ελληνική και την παγκόσμια μουσική παράδοση με όχημα μουσικά όργανα όπως τα τύμπανα, το πιάνο, το μπάσο και το νάι

Αλκμάν, Βαγγέλης Καζαντζής

  • Jazz-Blues-Ethnic

O Λαμιώτης τραγουδοποιός παίρνει τις κιθάρες και τα σάζια του και έρχεται να μπλεχτεί με τα κλαρίνα και τα βιολιά του εξαιρετικού γκρουπ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.