Η θερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για όγδοη χρονιά

Σταθερό στο ύφος του, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα που δίνουν βήμα σε τοπικές και διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, οι οποίες θα μεταφέρουν μήνυμα χαράς και αλληλεγγύης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ ©Antonis Logothetis

Η θερινή έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 13 Αυγούστου για να συνδέσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού με ήχους από όλο τον κόσμο. Σταθερό στο ύφος του, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά δρώμενα που δίνουν βήμα σε τοπικές και διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, οι οποίες θα μεταφέρουν μήνυμα χαράς και αλληλεγγύης στους κατοίκους και στους φιλοξενούμενους του νησιού. Επιπλέον, οι εμφανίσεις του Τούρκου συνθέτη και δεξιοτέχνη της άταστης κιθάρας, Cenk Erdoğan, των κορυφαίων σολίστ του European Woodwind Quartet από τη Γερμανία και του πολυεθνικού συνόλου Sebun Quartet, θα υπογραμμίσουν και φέτος τον διεθνή ρόλο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, ως μια γέφυρα φιλίας και πολιτισμού στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

χιος
©Anthony Katrakazis

Και αυτό το καλοκαίρι, αθέατες πλευρές της Χίου θα αποτελέσουν το φυσικό σκηνικό για τις συναυλίες του φεστιβάλ. Στο Μεσαιωνικό χωριό Βέσσα –που το φεστιβάλ επισκέπτεται φέτος για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της επιτόπιας εικαστικής έκθεσης: Τα Όνειρά μου Γκρεμίστηκαν στα Τείχη σου, του οργανισμού σύγχρονης τέχνης DEO – το Spectrum Saxophone Quartet από την Αυστρία θα παρουσιάσει την ηχητική καινοτομία του σαξοφώνου και θα μας μεταφέρει την ποικιλία της αυστριακής σύγχρονης μουσικής. Ξεχωριστή παρουσία θα αποτελέσει το αφιέρωμα στη χιπ χοπ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Soundroutes ΙΙΙ, που στόχο έχει να προωθήσει τις αξίες της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της κλιματικής δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων, χρησιμοποιώντας την οικουμενική γλώσσα του συγκεκριμένου μουσικού είδους.

Οι δράσεις του θα φιλοξενηθούν στη Χίο στο πλαίσιο του φεστιβάλ και περιλαμβάνουν τη συνάντηση νέων και προσφύγων του νησιού, που πλάθοντας ρίμες και ρυθμούς θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, τους προβληματισμούς και τα βιώματά τους, με την καθοδήγηση του δημοφιλούς Έλληνα ράπερ Εισβολέα, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι οι θεατές του φεστιβάλ σε μια ιδιαίτερη συναυλία στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης". Ο Εισβολέας γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια παρουσίας του στη μουσική. Με την ξεσηκωτική ενέργεια που τον χαρακτηρίζει, θα στήσει την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης", ένα αξέχαστο live, όπου η ραπ συναντά το ρεμπέτικο, τα μπλουζ και τις μουσικές της Μεσογείου.

Εισβολέας

Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα διοργανωθεί η εκδήλωση "Μουσικοπαιχνιδίσματα" στο Κάστρο της Χίου, όπου μέσα από μια πολυήμερη εκπαιδευτική και συνάμα διασκεδαστική διαδικασία θα αναβιώσουν στις γειτονιές μουσικά παιχνίδια της αυλής, με τη συμμετοχή ντόπιων και παιδιών προσφύγων. Τέλος, στον Κάμπο, τη λαβυρινθώδη περιοχή του 16ου αιώνα, με τα μυροβόλα εσπεριδοειδή δέντρα, που προστατεύεται ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, οι διοργανωτές επιφυλάσσουν μια ακόμα πρωτοτυπία, ένα υβριδικό φινάλε για τη φετινή διοργάνωση –πρωτότυπη παραγωγή του φεστιβάλ, έναν διαδραστικό μουσικό περίπατο.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ
©Antonis Logothetis

Η μουσική είναι μοναδική στο να καλλιεργεί την αίσθηση του "ανήκειν". Μέσα από τις πολύπλευρες και πολυπολιτισμικές δράσεις του, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα επιδιώξει να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και της ενότητας, ενώ οι συλλογικές μουσικές εμπειρίες θα δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς που προωθούν την αρμονική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η "Αριάδνη στη Νάξο" κάνει στάση στην Καλλιθέα

Στο πλαίσιο της δράσης "Στην αγκαλιά της Αττικής – Πολιτισμός στις γειτονιές μας" θα παρουσιαστεί η όπερα του Nicola Porpora με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Πάνος Βλάχος στήνει φάση στο θέατρο Βράχων

Ο καλλιτέχνης θα δώσει μια συναυλία με... χωρίς πρόγραμμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Στην Σκιά των Βράχων".

Οι Radiohead περιοδεύουν μετά από 7 χρονιά

Το συγκρότημα του Thom Yorke θα εμφανιστεί σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις: τη Μαδρίτη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.

Το Φ hill Sessions επιστρέφει δυναμικά στον Λόφο Φιλοπάππου

Αυτός ο Σεπτέμβριος στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" έχει συναυλίες για όλα τα γούστα: από τον Dhafer Youssef και τη Μάρθα Φριντζήλα με τα Καλογεράκια μέχρι τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τη Λένα Πλάτωνος.

Η musicAeterna Byzantina στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

Η musicAeterna Byzantina συμμετέχει σε τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.

Ο Κ. Βήτα ηλεκτρίζει την Τεχνόπολη

Ο μουσικός που πειραματίστηκε με τον ηλεκτρονικό ήχο και έντυσε τα τραγούδια του με χαρακτηριστική ποιητική πρόζα έρχεται για μια μοναδική συναυλία.