Το 22o Athens Jazz ατενίζει το χθες και το σήμερα της παγκόσμιας τζαζ

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης επιστρέφει για 22η χρονιά, προσκαλώντας διεθνείς κι εγχώριους καλλιτέχνες για 7 ημέρες συναυλιών στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και στο «Gazarte» (από Δευτέρα 22/5 έως και Κυριακή 28/5) –ενώ, ταυτόχρονα, στήνονται και ορισμένες παράλληλες δράσεις.

AthensJazz_front O Βρετανός Jackson Mathod

Επιστρέφοντας στα πράγματα για 22η χρονιά, το Athens Jazz Festival επιβεβαιώνει τον τίτλο του μακροβιότερου μουσικού θεσμού της πόλης. Και προσκαλεί διεθνείς κι εγχώριους καλλιτέχνες, υποσχόμενο στο κοινό μια δυναμική εβδομάδα συναυλιών στην Τεχνόπολη και στο "Gazarte" (από τη Δευτέρα 22/5 έως και την Κυριακή 28/5), με το βλέμμα να ατενίζει το χθες και το σήμερα της παγκόσμιας τζαζ. Όπως πάντα, φυσικά, οι βραδιές στην Τεχνόπολη έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το ξεκίνημα (Δευτέρα 22/5) ανήκει σε εγχώριες δυνάμεις, επιλεγμένες από την καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Πρώτο, λοιπόν, θα εμφανιστεί στη σκηνή της Tεχνόπολης το Thomas Mitrousis Quartet, σχήμα που ενώνει τους τζαζ ρυθμούς με κλασικές αναφορές και post-rock επιρροές. Ακολουθεί το Nefeli Fasouli Quintet, εκπροσωπώντας την κατηγορία "Jazz+" του θεσμού, με τη γνωστή από τις συνεργασίες με τον Φοίβο Δεληβοριά τραγουδίστρια να αναζητεί γέφυρες μεταξύ της afro Αμερικής και του εγχώριου folk. Τη βραδιά θα κλείσουν κατόπιν οι Spiral Trio, αναγνωρισμένοι για τη μοντέρνα προσέγγισή τους στην αυτοσχεδιαστική διάδραση.

AthensJazz_01
Ο σπουδαίος Roy Ayers

Η Τρίτη 23/5 φέρνει στο προσκήνιο το διεθνές πρόσωπο του φεστιβάλ, το οποίο αξιοποιεί για μία ακόμα χρονιά το club program του στο "Gazarte". Εκεί, δίνουμε ραντεβού με τον σπουδαίο Roy Ayers: έναν πολυδιάστατο Αμερικανό καλλιτέχνη που υπήρξε πρωτοπόρος στον διάλογο της τζαζ με τη soul και το funk, τον οποίον θα δούμε για τελευταία φορά, καθώς βρίσκεται σε αποχαιρετιστήρια περιοδεία. Στην Τεχνόπολη, παράλληλα, θα πρωταγωνιστήσουν οι Gard Nilssen Acoustic Unity από τη Νορβηγία, μια νέα πρόταση από την εμβληματική ECM, ενώ πριν από αυτούς θα παίξει ο Βέλγος κοντραμπασίστας Jonathan Collin-Bouhon και η πολυβραβευμένη Ουγγαρέζα τραγουδίστρια (και τραγουδοποιός) Veronika Harcsa, την οποία θα συντροφεύσει επί σκηνής ο κιθαρίστας Bálint Gyémánt.

AthensJazz_02
Οι Tygroo από την Τσεχία

Η Τετάρτη 24/5, κατόπιν, έχει την έκπληξη των Albanian Jazz Society Quartet –πρώτη στα χρονικά συμμετοχή από τη γειτονική μας Αλβανία– οι οποίοι θα εκκινήσουν στην Τεχνόπολη με βαλκανικούς ρυθμούς. Ακολουθούν οι Ολλανδοί Rembrandt Trio με τις προεκτάσεις τους στους μουσικούς πολιτισμούς του αραβικού κόσμου, πριν δοθεί σκυτάλη στο εκρηκτικό μωσαϊκό ήχων των Tygroo από την Τσεχία, οι οποίοι ανακατεύουν την τζαζ με funk, χιπ χοπ, ακόμα και dubstep στοιχεία. Στη συνέχεια, η Πέμπτη 25/5 αναδεικνύεται σε μία από τις σπουδαιότερες μέρες του Athens Jazz 2023, καθώς φέρνει στην Τεχνόπολη τον Erik Truffaz: μια σπουδαία μορφή της σύγχρονης τζαζ και των τολμηρών πειραματισμών στους οποίους ξανοίγεται, με πορεία τριών δεκαετιών. Πριν από τον διακεκριμένο Ελβετό θα παίξουν οι Δανοί Ι Think You’re Awesome, ξετυλίγοντας έναν πολυσυλλεκτικό ήχο με progressive ambient και αφρικανικές αναφορές, ενώ στην εκκίνηση θα δούμε τον πιανίστα Joel Lyssarides, ο οποίος θεωρείται ως ανερχόμενο αστέρι της σουηδικής σκηνής των ημερών μας.

AthensJazz_03
Daniel García Diego, ένα από τα δυνατότερα χαρτιά για το μέλλον της ευρωπαϊκής τζαζ

Την Παρασκευή 26/5 η Τεχνόπολη φιλοξενεί τον Ιταλό τραγουδιστή και πιανίστα Raphael Gualazzi, που ίσως κάποιοι θυμούνται από την Eurovision του 2011. Την εμφάνισή του θα πλαισιώσουν με το groove τους οι Candlelight Ficus από την Αυστρία, οι οποίοι φιλοδοξούν να φτάσουν μέχρι και τον Michael Jackson, αλλά και οι Κύπριοι Quintedo –το καινούριο γκρουπ του σαξοφωνίστα Μάριου Χαραλάμπους. Το Σάββατο 27/5, πάλι, πρωταγωνιστεί το τρίο του Ισπανού πιανίστα Daniel García Diego, που θεωρείται ως ένα από τα δυνατότερα χαρτιά για το μέλλον της ευρωπαϊκής τζαζ. Πιο πριν, το αθηναϊκό κοινό θα απολαύσει τους Γάλλους OZMA, αλλά και το φαινόμενο από το Βερολίνο που ακούει στο όνομα KID BE KID και συνδυάζει πιάνο/πλήκτρα με τραγούδι, beatboxing και σκηνικό σόου. Παράλληλα, στο "Gazarte" θα φιλοξενηθεί το Kosmos Jazz Party (με ελεύθερη είσοδο), περιλαμβάνοντας συναυλία με τον Jerome Kaluta και DJ sets από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του "Kosmos 93.6".

AthensJazz_04
© Theresa Kaindl
Kid Be Kid, το φαινόμενο από το Βερολίνο

Η Κυριακή 28/5 ξεκινά στην Τεχνόπολη με τον σαξοφωνίστα Maxime Bender από το Λουξεμβούργο, με το κράμα του μεταξύ τζαζ, soul και rock να δημιουργεί κατάλληλο ζέσταμα για την εμφάνιση του επίσης πολυσυλλεκτικού Guy Mintus: ενός Ισραηλινού πιανίστα που ξανοίγει τα Δυτικά τζαζ και κλασικά του ακούσματα στις μουσικές του ρίζες από τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια, τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο Βρετανός τρομπετίστας και πολυοργανίστας Jackson Mathod, υποσχόμενος μια ευφορική fusion εμπειρία. 

Τέλος, το Athens Jazz 2023 στήνει και ορισμένες δράσεις παράλληλες στο κύριο συναυλιακό πρόγραμμα, όλες με ελεύθερη είσοδο. Τις ημέρες του φεστιβάλ στην "Τεχνόπολη", λ.χ., το κοινό θα μπορεί να δει και έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα METAPolis, να βολτάρει στη γνωστή αγορά του Meet Market, να αναζητήσει παλιούς δίσκους βινυλίου στο Vinyl Market, αλλά και να επισκεφθεί το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (καθημερινά 18.00-20.00), που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

22nd Athens Jazz - Day 1

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης μάς δίνει για 22η χρονιά την ευκαιρία να απολαύσουμε όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως. Οι Spiral Trio, Nefeli Fasouli Quintet και Thomas Mitrousis Quartet θα ανοίξουν θεαματικά την αυλαία της φετινής διοργάνωσης.

22nd Athens Jazz - Day 3

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης μάς δίνει για 22η χρονιά την ευκαιρία να απολαύσουμε όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως. Live acts από τους AJS Quartet (AL), Rembrandt Trio (NL) και Tygroo (CZ).

22nd Athens Jazz - Day 2

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της πόλης μάς δίνει για 22η χρονιά την ευκαιρία να απολαύσουμε όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως. Live acts από τους Veronika Harcsa & Bálint Gyémánt (HU), Jonathan Collin-Bouhon (BE) και Gard Nilssen Acoustic Unity (NO).

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Συναυλίες

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.