Γιάννης Βακαρέλης: "Το Μέγαρο Μουσικής επανακάμπτει"

O καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ μιλάει για το Μέγαρο αλλά και για τη ζωή του.

Γιάννης Βακαρέλης

Λαβωμένο από την οικονομική κρίση και τα εσωτερικά του προβλήματα, και αφού αρχικά είχε διαγράψει μια εντυπωσιακή από κάθε άποψη πορεία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έμοιαζε τα τελευταία πολλά χρόνια να είχε μετατρέψει τον μουσικό του ήχο που ξέραμε και θαυμάσαμε σε ψίθυρο. Εσχάτως όμως επανακάμπτει στη ζωή των Αθηναίων και όχι μόνο, με σημαντικές εκδηλώσεις και συνεργασίες, αναζητώντας τον νέο του βηματισμό. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη, πιανίστα με διεθνή ακτινοβολία, διακεκριμένο και βραβευμένο σε όλο τον κόσμο, με σημαντικές συνεργασίες και πλούσια δισκογραφία, που μοιάζει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Τον αναζητήσαμε σε μια "καλή στιγμή" του Μεγάρου και τον ρωτήσαμε "για όλα αυτά": και για το Μέγαρο αλλά και για τη ζωή του.

Συνέντευξη στον Αντώνη Κυριαζάνο 

Κύριε Βακαρέλη, ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από εδώ που βρισκόμαστε, από το Μέγαρο Μουσικής, του οποίου είστε καλλιτεχνικός διευθυντής. Πώς βιώσατε αυτή την αλλαγή στη ζωή και την καριέρα σας; 
Για μένα υπήρχε πάντα ένας συνδετικός κρίκος μαζί του, από την αρχή κιόλας της λειτουργίας του. Μου ήταν ένας πολύ οικείος χώρος, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, όπως το γνώρισα ως πιανίστας. Το άλλο μισό το γνώρισα όταν ανέλαβα τη διεύθυνσή του. Παρόλο που για μένα είχε πολλά άγνωστα νερά, γνώριζα καλά τους ανθρώπους του, που οι περισσότεροι δούλευαν γι’ αυτό από την αρχή της λειτουργίας του. Επομένως, με το Μέγαρο με συνέδεε και με συνδέει ακόμη ένας σημαντικός ομφάλιος λώρος.

Και πώς είναι αυτή η άλλη πλευρά του λόφου; Πώς αντιλαμβάνεστε τη διοίκηση ως καλλιτέχνης; 
Στο παρελθόν ο Χρήστος Λαμπράκης μού είχε προτείνει να αναλάβω τη διεύθυνση του Μεγάρου, αλλά για μένα τότε ήταν νωρίς, δεν αισθανόμουν έτοιμος. Έκανα την καριέρα που έκανα, και τώρα, μέσα σε ένα brain gain που συμβαίνει, ένιωσα ότι μπορώ να προσφέρω, ότι έχω και τις γνώσεις και την εμπειρία να διευθύνω έναν τέτοιον οργανισμό. Και ως καλλιτέχνης ξέρω τι θέλουν και τι ζητάνε οι μουσικοί που προσκαλούμε στο Μέγαρο, και πιστεύω ότι μπορώ να τους υποδεχτώ καλύτερα επειδή γνωρίζω τον ψυχισμό τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο capital.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

3+1 must μουσικά ραντεβού για τις επόμενες μέρες

Ο Γερμανοβόσνιος γκουρού της deep house Solomun επιστρέφει για λογαριασμό του Techniques, η Εναλλακτική Σκηνή υποδέχεται τη φθινοπωρινή σεζόν και τα τραγούδια του Λουκιανού "επιστρέφουν" στον Λυκαβηττό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
22/09/2023

Ο "κλασικός" Μίκης Θεοδωράκης

Τέσσερα από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του σπουδαίου συνθέτη θα παρουσιάσο ο πιανίστας Απόστολος Παληός στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

"A song for Maya": All-Star φιλανθρωπικό event στο Gagarin 205

Ο Kώστας Λειβαδάς, η Νεφέλη Φασούλη, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Nightfall και ένα πραγματικό all-star line up της εγχώριας σκηνής συναντιούνται για καλό σκοπό.

Η ποίηση στο επίκεντρο της παράστασης "This is Britten" στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σύλληψη και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, ενώ τους κύκλους τραγουδιών ερμηνεύουν ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο διακεκριμένος και έμπειρος τενόρος Χρήστος Κεχρής.

Αντίστροφη μέτρηση για το Plisskën Festival 2023!

Όσα θα δούμε στο γεμάτο ένταση φεστιβαλικό διήμερο line-up της μεγάλης διοργάνωσης, στο Θέατρο Βράχων.

To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοινώνει το πρόγραμμά του για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024

Μεγάλοι βιρτουόζοι καλλιτέχνες στο πιάνο, την όπερα και τον χορό είναι έτοιμοι να μάς υποδεχτούν στη σκηνή του Μεγάρου.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης "επιστρέφει" στον Λυκαβηττό

Οι μουσικές του Λουκιανού Κηλαηδόνη επιστρέφουν στον Λυκαβηττό μέσα από μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή αγαπημένων τραγουδιστών και ηθοποιών.