Το Πράγμα: Από την παράδοση του swing και του blues στα μινιμαλιστικά τοπία διαλογισμού μιας Αόριστης Ανατολής

H ορχήστρα του πιανίστα Κωστή Χριστοδούλου, στα «Jazz Chronicles», του ΚΠΙΣΝ.

Το Πράγμα © Dimitris Makris

Τα "Jazz Chronicles" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζουν να προσκαλούν και να προκαλούν τη μουσική εξερεύνηση, στρέφοντας το βλέμμα στην jazz ως "μουσική του τώρα", με συναυλίες που ξεκινάνε από διαφορετικές περιοχές της σύγχρονης jazz γεωγραφίας για να συναντηθούν στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 9 μ.μ., ο Κωστής Χριστοδούλου, πιανίστας και συνθέτης με πολυετή παρουσία στην εγχώρια jazz μουσική σκηνή και σπουδές ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στη Φινλανδία, έρχεται στο ΚΠΙΣΝ με ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό απόσταγμα που μας μεταφέρει κατευθείαν στην ουσία της μουσικής. 

Το Πράγμα, η ορχήστρα του Κωστή Χριστοδούλου, ερμηνεύει κυρίως πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που βασίζονται στην παράδοση του swing και του blues, ενώ δανείζονται στοιχεία από μια Αόριστη Ανατολή. Άλλοτε αποτελούν ένα μινιμαλιστικό τοπίο διαλογισμού και άλλοτε μια ηχητική συνάθροιση, επενδυμένη με μια λανθάνουσα – μα εξίσου σημαντική – χιουμοριστική διάθεση.

Συνδυάζοντας τα boogie-woogie με τις τελετές τσαγιού, το Πράγμα βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση χαράς και ψυχαγωγίας για τους ακροατές, αλλά και τους ίδιους τους μουσικούς. Η φυσικότητα των μουσικών του φράσεων και ο υπερρεαλιστικός συγκερασμός ρυθμού και μελωδίας ενεργοποιούν συγκινησιακές εμπειρίες από την πεπερασμένη, αλλά ιστορική jazz μουσική σκηνή της δεκαετίας του ‘60. 

Στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστούν συνθέσεις από τα δύο άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει, "Το Πράγμα” (2012) και "Year of the Thing” (2020), καθώς και ακυκλοφόρητο υλικό. Tην μπάντα αποτελούν οι Μάνος Θεοδοσάκης (κορνέτα), Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο), Σεραφείμ Μπέλλος (τύμπανα), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο και φλάουτο), Δημήτρης Τσάκας (άλτο σαξόφωνο) και Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο).

Info: Τιμές εισιτηρίων: € 12-8 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πράγμα

  • Jazz-Blues-Ethnic

H ορχήστρα του πιανίστα Κωστή Χριστοδούλου, σε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που βασίζοναι στην παράδοση του swing και των blues και προεκτείνοναι σε modal ήχους, συνθέτοντα ένα τοπίο διαλογισμού.

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (Φάρος)

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ladytron και The Haunted Youth θα πλαισιώσουν τη Siouxsie και τους Interpol

Το Release Athens και το SNF Nostos ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές.

20/03/2023

Ξαναγνωρίζοντας το σπουδαίο: Μια βουτιά στο "Revolver" των Beatles

Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον οριακό δίσκο του 1966, ο οποίος (εξακολουθεί να) έχει πολλά και σημαντικά να διδάξει στην αναιμική pop/rock εποχή μας.

Κανείς δεν ξέρει την ιρλανδική folk όπως οι Lankum

Μιλήσαμε με την κορυφαία στο είδος της μπάντα η οποία πέρασε από τη Villa Amalias προτού κατακτήσει τις σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η Margaret Barry είναι η φωνή της Ιρλανδίας

Ανατρέχουμε στη ζωή και το έργο μιας σπουδαίας ερμηνεύτριας η οποία ενσάρκωσε τη μουσική παράδοση του "πράσινου" νησιού.

Οι Μ83, Dub Inc και Groundation "ανοίγουν" τη δεύτερη μέρα του Release Athens X SNF Nostos

Οι Röyksopp και Tash Sultana θα είναι οι headliners των δύο stages.

Update | H trip hop κολεκτίβα των Chinese Man στο "Arch"

Θα ακολουθήσει after party με τον Kill Emil στα decks.