Guns N’ Roses για πάντα

Με αφορμή την ανακοίνωση της παγκόσμιας περιοδείας τους και την στάση στο ΟΑΚΑ, θυμόμαστε 5 τρόπους με τους οποίους η θρυλική μπάντα καθόρισε την ποπ κουλτούρα.

Guns N’ Roses

Οι Guns N’ Roses επιστρέφουν με μια τεράστια περιοδεία για το 2023, πραγματοποιώντας headline shows σε στάδια, φεστιβάλ και αρένες, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Το εμβληματικό rock συγκρότημα ξεκινάει το ταξίδι του στις 5 Ιουνίου από το Park Hayarkon - Tel Aviv, Israel και συνεχίζει δυναμικά στην Ευρώπη, κλείνοντας τις συναυλίες στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Το συγκρότημα θα συνεχίσει προς τη Βόρεια Αμερική, με αφετηρία το Medavie Blue Cross Stadium του Moncton, NB το Σάββατο 5 Αυγούστου και θα επισκεφτεί ιστορικούς συναυλιακούς χώρους, όπως το Fenway Park - Boston, MA στις 21 Αυγούστου και το Wrigley Field - Chicago, IL στις 24 Αυγούστου. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στο BC Place - Vancouver, BC στις 14 Οκτωβρίου. Εμείς, με αφορμή την ανακοίνωση της παγκόσμιας περιοδείας τους και την στάση στο ΟΑΚΑ, θυμόμαστε 5 τρόπους με τους οποίους η θρυλική μπάντα καθόρισε την ποπ κουλτούρα (ή απλά τσάντισε πάρα πολύ κόσμο και συνέχισε να θεωρείται bigger than life).

1. Το πιο (εμπορικά) επιτυχημένο ντεμπούτο 

Οι Guns N’ Roses παραμένουν το πιο δυναμικό, "επικίνδυνο" και επιδραστικό rock αμερικανικό συγκρότημα στην ιστορία έως σήμερα. Ενσωματωμένο στην pop κουλτούρα, το album-ορόσημο "Appetite For Destruction", με τις θριαμβευτικές πωλήσεις του 1987, ξεχωρίζει ως το "ντεμπούτο album με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ" καθώς και ως το "11ο album όλων των εποχών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ".

2. Hard rock από χρυσό

Το 1991, συγκλόνισαν τον κόσμο με διπλό χτύπημα με τα 7 φορές πλατινένια άλμπουμ "Use Your Illusion I” και "Use Your Illusion II”, κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις του Billboard 200 με την κυκλοφορία τους. Με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι αυτή τη στιγμή, ο κατάλογός τους αποτελείται από τα "G N’ R Lies” (5 φορές πλατινένιο), "The Spaghetti Incident?” (πλατινένιο), "Greatest Hits (5 φορές πλατινένιο)” και "Chinese Democracy” (πλατινένιο).

3. Ξέρουν από δράμα αλλά...

Έχουν το τρίτο επιτυχέστερο tour όλων των εποχών. Μετά τη θρυλική τους επανένωση, το 2016, η περιοδεία τους με σύνθημα "Not In This Lifetime...” (2016-2019) κατατάχθηκε ως η "τέταρτη υψηλότερη, σε εισπράξεις, περιοδεία στην ιστορία της μουσικής" με $584.2 εκ. έσοδα. Περιττό να αναφέρουμε δε, ότι "Not In This Lifetime...” (μτφρ. "Όχι σε αυτή τη ζωή") ήταν η απάντηση στο αν επρόκειτο να συναντηθούν ξανά οι δρόμοι του Axl Rose και του Slash.

4. Αυτό με το "Spaghetti Incident"

Παρόλο που είναι σύντομη η δισκογραφία τους απαρτίζεται από ραδιοφωνικά mega hits ή/και μνημειώδη party anthems. Ιδιαίτερη μνεία πάντως χρήζει το "The Spaghetti Incident?" (1993) με επανεκτελέσεις δεκατριών punk κομματιών. Παρά το τολμηρό του εγχειρήματος, η αμφιλεγόμενη προσθήκη του λεγόμενου "κρυμμένου" κομμάτιου (αφού δεν συμπεριλήφθηκε στις κόπιες που στάλθηκαν στο μουσικό Tύπο) "Look at your game girl", του καταδικασμένου δολοφόνου Charles Manson, χρωμάτισε αρνητικά όλο το project.

5. Ιστορική πρωτιά στο YouTube   

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το κινηματογραφικό μουσικό βίντεο για το "November Rain” έχει ξεπεράσει τις 2 δισεκατομμύρια προβολές, εκτοξεύοντάς το στην κορυφή ως "το rock video με τις περισσότερες προβολές διαχρονικά". Fun fact: Το "November Rain” χρειάστηκε οχτώ χρόνια (!) για να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, είναι μία από τις most-streamed ροκ μπάντες στον κόσμο, με μέσο όρο 24 εκατομμύρια ακροατές κάθε μήνα στο Spotify.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".