Οι συναυλίες των γιορτών ηχούν σε jazz και pop/rock ρυθμούς

Δεν είναι μόνο οι σκηνές και οι μεγάλες πίστες που έβαλαν τα στολίδια τους, αλλά και οι συναυλιακοί χώροι της πόλης. Και οι επιλογές που προσφέρουν στο κοινό είναι τόσες, ώστε να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς.

Concerts22_front © Σπύρος Χαμάλης

Κάποιες έχουν ξεκάθαρα χριστουγεννιάτικο πρόσημο· μερικές απλώνονται σε μίνι προγράμματα, άλλες εκμεταλλεύονται απλά το κλίμα της εποχής και τη σχετική ανάπαυλα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επιλογές των πιο μεμονωμένων συναυλιών για το διάστημα από 23/12/2022 έως και 3/1/2023 είναι τόσες, ώστε να μην ξέρεις πού να πρωτοπάς, εάν έχεις φανταστεί τις φετινές γιορτές σε jazz ή pop-rock ρυθμούς.

Τα μίνι προγράμματα

Από το πλούσιο "μενού" ξεχωρίζουν κάποιες βραδιές με επαναλαμβανόμενη συχνότητα, που εφάπτονται βέβαια με τους σχεδιασμούς των μουσικών σκηνών, μα δεν παύουν να διατηρούν και τον συναυλιακό τους χαρακτήρα. Στις 23/12, λ.χ., η Αλέξια εκκινεί για πέντε συναυλίες, επιχειρώντας να φέρει στο "Half Note" κάτι από την ατμόσφαιρα των αμερικάνικων jazz clubs. Κατόπιν, δίνει τη σκυτάλη στους Λονδρέζους Jive Aces, οι οποίοι θα χορέψουν την Αθήνα swing από τις 28/1 έως και τις 3/1 του Νέου Έτους.

Concerts22_01
Οι Λονδρέζοι Jive Aces έρχονται να χορέψουν την Αθήνα swing 

Σχέδια για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έχουν και οι Burger Project, που ανεβάζουν στο "six d.o.g.s" την παράσταση "Φιέστα Κουραμπιέ" –θέαμα με πειραγμένα κάλαντα και καινούρια τραγούδια. Αλλά και το "Gazarte" σκοπεύει να γιορτάσει τις δύο παραμονές μετά μουσικής, αρχικά με ένα jazz trio, έπειτα με τους 48 Ores. Αντιθέτως, το club του "Σταυρού Του Νότου" προσανατολίζεται προς ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, προγραμματίζοντας δύο βραδιές με τους Polkar

Concerts22_02
Οι Flying Jazz Trio θα παίξουν στο Μέγαρο Μουσικής

Οι jazz συναυλίες

Ημερολογιακά, οι μεμονωμένες jazz συναυλίες ξεκινούν την Παρασκευή 23/12 με την Athens Big Band του Δήμου Αθηναίων να αναβιώνει τη χρυσή εποχή του Frank Sinatra και της Ella Fitzgerald στο Θέατρο Ολύμπια, έχοντας ως σολίστ την Τζένη Καπάδαη και τον Σταύρο Ρωμανό. Την ίδια μέρα θα βρίσκεται στο "Gazarte" και ο Δημήτρης Βασιλάκης με μπαλάντες, blues και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα. Την Τρίτη 27/12 αναλαμβάνουν τη σκηνή του χώρου οι Swingin' Cats με χορευτικώς εξωστρεφή διάθεση, ενώ το ίδιο βράδυ παίζουν και οι Flying Jazz Trio στο Μέγαρο Μουσικής (στη Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"). Το μεσημέρι, εντωμεταξύ, θα εμφανιστούν και οι Alexandros Affolter Quintet στην Πλατεία Συντάγματος, στα πλαίσια των μουσικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 28/12 οι Gadjo Dilo δίνουν νέο ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό στο Roof Stage του "Gazarte", για μία χαρμόσυνη gypsy jazz βραδιά. Παράλληλα, στο "ΙΛΙΟΝ plus" στήνεται το XMAS party των Θεσσαλονικιών Speakeasies Swing Band. Οι γιορτινές jazz εκδηλώσεις ολοκληρώνονται έπειτα στο "Gazarte", με την παράσταση "Merry Christmas Baby" του Δημήτρη Καλαντζή (Παρασκευή 30/12), στην οποία συνδράμουν και η Sugahspank με τη Λουκία Παλαιολόγου.

Concerts22_04
© Δημήτρης Μαντζανίδης
Οι Sworr. θα ολοκληρώσουν μια μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία στο στο "six d.o.g.s"

Οι εορταστικές pop/rock βραδιές 

Ανάμεσα στα πάμπολλα δρώμενα που έχουν σχεδιαστεί για την Παρασκευή 23/12 διακρίνεται το Christmas Party του Schoolwave στο "An Club", όπου αναμένεται να παίξουν πέντε διαφορετικά σχήματα. Στο "Temple", από την άλλη, οι Steams θα παρουσιάσουν το νέο άλμπουμ Mild Conquest, ενώ στο "six d.o.g.s" θα παίξουν οι Sworr., ολοκληρώνοντας μια μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία. Στο "Κύτταρο" ο Τάσος Σκούρας ετοιμάζει ένα εορταστικό κιθαριστικό σόου με πάμπολλους καλεσμένους, στο "Big Mouth" η Vans οργανώνει το τέταρτο live session της με πρωταγωνιστές τους Mama Sings Fire και στο "BUMS Blackbird" έχουμε μια συνάντηση-γιορτή του αθηναϊκού underground, με ΚΡΕΜΑ, The Fantastic Terrors & Candy Loaded. Το πρόγραμμα της ημέρας συμπληρώνουν οι Jumpin' Bones στο "Charlie's", το pre-Christmas πάρτυ των Shiny Dimes στο "Egalite" και οι 1550 με τον Δημήτρη Σταρόβα νωρίς το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος.

Concerts22_03
© Σπύρος Χαμάλης
Οι Steams θα παρουσιάσουν το νέο άλμπουμ Mild Conquest στο "Temple"

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Δημήτρης Κοργιαλάς στήνει το δικό του ρεβεγιόν στις "Μέλισσες", οι Big Nose Attack γιορτάζουν 10+ χρόνια στο "six d.o.g.s", ενώ ο Δώρος Δημοσθένους παρουσιάζει την παράσταση "Χριστούγεννα με τον Elvis" στην Πλατεία Συντάγματος. Στο "HolyWood Stage" λαμβάνει χώρα η χριστουγεννιάτικη heavy βραδιά "XMAS Metal Spirit vol. 1" με επικεφαλής τους Silent Wedding, ενώ στη "Death Disco" θα παίξουν οι Burn The Sun. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα 26/12) ξεχωρίζει η εμφάνιση του Βασιλικού στο "six d.o.g.s" –ντουέτο με τον Γιώργο Τριανταφύλλου– ενώ παίζουν και οι Nick Tsiamtsikas Blues Band στο "Rockwood Live Stage".

Concerts22_05
Το πατροπαράδοτο Προρεβεγιόν των Lost Bodies θα διεξαχθεί στο "ΙΛΙΟΝ plus" 

Στο μεσοδιάστημα προς την Πρωτοχρονιά, από εκεί και πέρα, έχει προγραμματιστεί διψήφιος αριθμός συναυλιών. Ανάμεσά τους, ασφαλώς, περίοπτη θέση κατέχει το πατροπαράδοτο Προρεβεγιόν των Lost Bodies στο "ΙΛΙΟΝ plus" (Πέμπτη 29/12), όπως και η καθιερωμένη γιορτή του περιοδικού "Metal Hammer", η οποία θα διεξαχθεί στο "Gagarin" (Σάββατο 30/12), με πρωταγωνιστές τους 1000mods και βέβαια η σύμπραξη του Λάκη Παπαδόπουλου με τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Γιάννη Μηλιώκα και τον Νίκο Ζιώγαλα στον πολυχώρο "Άννα & Μαρία Καλουτά" (επίσης 30/12).

Concerts22_06
Οι 1000mods θα πρωταγωνιστήσουν στην καθιερωμένη γιορτή του "Metal Hammer"

Ενδιαφέρον, φυσικά, παρουσιάζουν κι άλλες βραδιές, όπως λ.χ. αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Roof Stage του "Gazarte" (29/12), του Good Job Nicky στην κεντρική σκηνή του ίδιου χώρου (27/12), η εορταστική συναυλία των 1960s rock 'n' roll θρύλων The Charms στο "Tiki" (28/12) ή η εμφάνιση της Θεοδοσίας Τσάτσου στο "Faust" (29/12). Οι πιο εναλλακτικοί, πάλι, αναμένεται να τιμήσουν την εκδήλωση "The Death Of Phase!" στο "Temple" (29/12), που, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, θα γιορτάσει τον θάνατο του αθηναϊκού μικρο-label Phase! με τους δικούς μας Kooba Tercu, Sclavos και Singing Head, τους οποίους θα πλαισιώσει ο Αμερικανός Embarker

Concerts22_07
Οι Against All Odds είναι επικεφαλής του "Ντόπιο Χάρντκορ (Vol. 2) - The Xmas Edition"

Σε περαιτέρω επιλογές, οι Dury Dava θα εμφανιστούν στο "ΙΛΙΟΝ plus" (27/12), ενώ οι Onirama θα παρουσιάσουν την παράσταση "Παίζοντας με τις Δεκαετίες - Τεύχος 90's" στο Θέατρο Παλλάς (επίσης 27/12), έχοντας ως σπέσιαλ καλεσμένους τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο και τη Μαντώ. Στις 28/12 o Alex Dante θα παίξει έργα κλασικών συνθετών στην ηλεκτρική κιθάρα στο "Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων", ενώ για τις 29/12 προβλέπονται τέσσερις ακόμα βραδιές: η Λόλα Γιαννοπούλου και η Rosey Blue συμπράττουν στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, οι Noiz Ritual ηγούνται μιας rock βραδιάς στο "BUMS Blackbird" και οι Drifting Clouds αποπειρώνται να ενώσουν Αθήνα και Βερολίνο στη "Death Disco". Στο "An Club", από την άλλη, στήνεται το event "Ντόπιο Χάρντκορ (Vol. 2) - The Xmas Edition", με επικεφαλής τους Against All Odds.

Το πλούσιο πρόγραμμα των ημερών ολοκληρώνεται με πέντε ακόμα επιλογές, όλες για την Παρασκευή 30/12. Το "An Club" φιλοξενεί τους Thee Holy Strangers, ενώ στο ιστορικό "Κύτταρο" εμφανίζονται οι SoundtrucΚ. Το "six d.o.g.s" εστιάζει σε τρία ανερχόμενα ονόματα του αθηναϊκού underground (AMKA, Grace & Primo Bake), ενώ στην "Africana" παίζουν οι Vanilla Swing. Τέλος, στη "Death Disco" θα βρίσκονται οι Honeybadger, οι οποίοι αυτόν τον καιρό ηχογραφούν τον δεύτερό τους δίσκο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.