Μουσική δωματίου για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο

Τρεις «Έλληνες σολίστ», ο Σπύρος Μουρίκης, ο Ηλίας Λιβιεράτος και η Νεφέλη Μούσουρα επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Σπύρος Μουρίκης, ο Ηλίας Λιβιεράτος και η Νεφέλη Μούσουρα επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης, ο βιολίστας Ηλίας Λιβιεράτος και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ. με μια συναυλία, στην οποία θα αναδείξουν λαμπερά κομψοτεχνήματα της μουσικής του 19ου και 20ού αιώνα. Έργα γραμμένα από σπουδαίους συνθέτες για ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων –για κλαρινέτο και πιάνο, για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο και για βιόλα και πιάνο–, που σπάνια παρουσιάζονται στις αίθουσες συναυλιών. Στη συναυλία της 7ης Δεκεμβρίου, θα απολαύσουμε την ερμηνεία τους από τρεις έλληνες σολίστ με διεθνή πορεία και σημαντικές διακρίσεις.
 
Το πρόγραμμα αρχίζει με τρία αποσπάσματα από τα Οκτώ κομμάτια για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο, έργο 83 του Max Bruch (1838-1920), με το καθένα από αυτά να είναι μια κομψή ρομαντική μινιατούρα σε διαφορετικό μουσικό ύφος. Η συνέχεια ανήκει στα Φανταστικά κομμάτια για κλαρινέτο και πιάνο, έργο 73 του Robert Schumann (1810-1856), μια σύνθεση που διαπνέεται από συναισθηματική φόρτιση και ποιητική διάθεση. Ακολουθεί η Σουίτα για βιόλα και πιάνο από το δημοφιλέστατο μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, έργο 64 του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), σε διασκευή του βιρτουόζου της βιόλας Βαντίμ Μπορισόφσκι. Θα ακουστούν επίσης η Πρώτη ραψωδία για κλαρινέτο και πιάνο, μία από τις πιο γοητευτικές συνθέσεις του Claude Debussy (1862-1918), και το Τρίο για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο του Jean Françaix (1912-1997), το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τελευταίες δημιουργίες του κορυφαίου γάλλου μουσουργού. 

Σπύρος Μουρίκης
© Μαρία Γραμματικού
Σπύρος Μουρίκης

Για τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη, το α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Carl Nielsen, το 1997, στάθηκε ουσιαστικό βήμα προς την καταξίωσή του εντός και εκτός Ελλάδος. Ακολούθησαν συνεργασίες με σπουδαίες ορχήστρες και αρχιμουσικούς καθώς και εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Ο Σπύρος Μουρίκης, μετά τα πρώτα χρόνια μαθητείας του στην Κέρκυρα, σπούδασε κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Χ. Φαραντάτου και με τον Μ. Arrignon στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Συμφωνικής της ΕΡΤ, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ορχήστρας Δωματίου Mahler και της MusicAeterna. Πλέον κατέχει την ίδια θέση στην ΚΟΑ, ενώ είναι μέλος του Συνόλου Πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1998 διδάσκει κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών. Συχνά καλείται να δώσει μαθήματα τελειοποίησης σε ακαδημίες και ιδρύματα του εξωτερικού. Προσκαλείται τακτικά ως μέλος σε κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα για κλαρινέτο.

Ηλίας Λιβιεράτος
Ηλίας Λιβιεράτος

Ο Ηλίας Λιβιεράτος, πρώτος κορυφαίος στις βιόλες της ΚΟΑ, είναι "ένας υπέροχος μουσικός, με προσωπικό και βαθύ παίξιμο, γεμάτο ανυπόκριτη ποιητικότητα", όπως είπε ο πιανίστας και καθηγητής Staffan Scheja, όταν ο έλληνας σολίστ της βιόλας τιμήθηκε με το σουηδικό βραβείο Jan Wallander 2022. Ο Ηλίας Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1991. Μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Σπούδασε στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ (υπότροφος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής), στο Μόναχο και στη Στοκχόλμη με τους C. Poppen, K. Flieder, G. Zhislin, M. Seiler (ιστορική ερμηνεία), E. Nisbeth κ.ά. Παράλληλα, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη μουσική. Διετέλεσε κορυφαίος στο βιολί και στη βιόλα στην Ορχήστρα της ΕΛΣ, ενώ εργάστηκε στη Φιλαρμονική του Άουγκσμπουργκ και την Καμεράτα. Υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τον R. Goebel και τον Γ. Πέτρου, και έχει ηχογραφήσει με την ΚΟΑ τη Συμφωνία κοντσερτάντε του Μότσαρτ. Toν Απρίλιο του 2022 συνέπραξε με τον Λεωνίδα Καβάκο σε κουαρτέτα Brahms, σε φιλανθρωπική συναυλία για την Ουκρανία. Tον Ιούνιο συνεργάστηκε μαζί του ως σολίστ στη Συμφωνία κοντσερτάντε, σε συναυλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Παίζει σε βιόλα των Giuseppe, Antonio & Giovanni Gagliano του 1800 (χορηγία της Handelsbanken Sverige).

Νεφέλη Μούσουρα
Νεφέλη Μούσουρα

Η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε με τον Αναστάσιο Πάππας στο Ωδείο Κόνταλυ, και με τους Rolf Plagge και Imre Rohmann στο Μοτσαρτέουμ της Αυστρίας, το οποίο της απένειμε τους τίτλους σπουδών Bachelor of Arts και Master of Arts. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες (Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Σωματείο Gina Bachauer), έχει βραβευτεί σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών. Συμπράττει τακτικά με ορχήστρες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και εμφανίζεται ως σολίστ σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Σκριάμπιν στη Μόσχα, του Εϊλάτ στο Ισραήλ και του Ζάλτσμπουργκ. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, ενώ το 2022 έκανε το ντεμπούτο της στο Κοντσέρτχαους της Βιέννης. Έχει συνεργαστεί με περίφημους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, με τον μαέστρο Christoph Eschenbach, τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι και τον βιολονίστα Ivry Gitlis.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Το 2023, ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος περιλαμβάνει συναυλίες με τους: Uwe Matschke, Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz, Δημήτρη Τηλιακό και Τίτο Γουβέλη, Δημήτρη Δεσύλλα και Βασίλη Βαρβαρέσο, Κουαρτέτο Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, Αντώνη Σουσάμογλου και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Τιμές εισιτηρίων: € 18-8 | Πληροφορίες: www.megaron.gr

Διαβάστε Επίσης

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλίας Λιβιεράτος - Σπύρος Μουρίκης - Νεφέλη Μούσουρα

  • Κλασική μουσική

Μουσική δωματίου για βιόλα, κλαρινέτο και πιάνο με έργα των Μπρουχ, Σούμαν, Ντεμπισί, Προκόφιεφ και Φρανσάιξ.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.