Οι Kepler is Free και η Harper Xylouri φέρνουν νέες jazz αφηγήσεις στον Φάρο

Βαθιά πνευστά, κομψά πλήκτρα, αλλά και ταξιδιάρικα έγχορδα στον συναυλιακό κύκλο κύκλο "Jazz Chronicles" του ΚΠΙΣΝ.

SNFCC_JAZZ CHRONICLES_Kepler is free.png

Στρέφοντας το βλέμμα στην jazz, ως "μουσική του τώρα", η σειρά συναυλιών Jazz Chronicles του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει στον "Φάρο" και φιλοξενεί συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών προτείνοντας παλιούς και νέους ήχους, αυτοσχεδιαστικούς και κλασικούς ρυθμούς, ορχηστρικά, αλλά και φωνητικά σχήματα. 

Kepler is Free 

To ντεμπούτο των Kepler is Free με τίτλο "Teegarden" πριν από 2,5 χρόνια προκάλεσε το πιο ισχυρό word of mouth της πρώτης περιόδου της πανδημίας. Η δική τους νεωτερική jazz πρόταση πατούσε με το ένα πόδι στην soul-jazz των 70s και με το άλλο στο εναλλακτικό hip hop των 90s, έχοντας κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις από τη σύγχρονη πειραματική electronica. Οι αναφορές στη μουσική των GoGo Penguin και των Badbadnotgood, σχημάτων που έχουν δώσει από τις πιο μοντέρνες jazz ιδέες της τελευταίας δεκαετίας, ήταν ολοφάνερες. Στα Jazz Chronicles στο ΚΠΙΣΝ θα δούμε πώς εξελίχθηκαν στον δεύτερο δίσκο τους που είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει. Μένει να δούμε τι επιφυλάσσουν οι Kepler is Free τώρα, που είναι ακόμα πιο ώριμοι κι ελεύθεροι να χαθούν στα ηχητικά μονοπάτια που επέλεξαν.

SNFCC_JAZZ CHRONICLES_Maria_Christina_Harper.jpg

Harper Xylouri 

Ελληνική ηχητική οικειότητα και δυτικότροπη jazz, ρίζες στην παράδοση κι avant garde πειραματισμός, χαρακτηριστική κρητική χροιά μαζί με βαρύτονη κρητική λύρα και ηλεκτρική άρπα, Νίκη Ξυλούρη και Maria-Christina Harper. Πλαισιωμένες από τον Γιώργο Κούτρα στην ηλεκτρική και 12χορδη κιθάρα, έχουν δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο ξεχωριστό ήχο και συνομιλούν με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και νανουρίσματα.

Η Νίκη Ξυλούρη μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στη μουσική στα Ανώγεια και πριν ακολουθήσει τη δική της ενήλικη δισκογραφική πορεία είχε προλάβει να συμμετάσχει στο φεστιβάλ για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και στον "Μουσικό Αύγουστο" του Μάνου Χατζιδάκι, στο πλευρό του πατέρα της. H Maria-Christina Harper, από την άλλη, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, την πειραματική σκηνή και την jazz, έχει εμφανιστεί στο Royal Albert Hall και έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα μουσικών, από τους Soft Cell ως τον ράπερ/ακτιβιστή Potent Whisper.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 12-8). 

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.