"Ρωμιοσύνη": O Moni Ovadia ερμηνεύει Γιάννη Ρίτσο στο ΙΜΚ

Ένα ρεσιτάλ με τραγούδια, μουσικές και λέξεις που ξετυλίγεται πάνω στη ραχοκοκαλιά της ποίησης του νεοέλληνα ποιητή, με την Roberta Carrieri και τον Δημήτρη Κωτσιούρο.

'Ρωμιοσύνη': O Moni Ovadia ερμηνεύει Γιάννη Ρίτσο στο ΙΜΚ

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κακογιάννη, την Ιταλική Σχολή Αθηνών και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, διοργανώνουν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (9 μ.μ.) μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με τον Moni Ovadia, την Roberta Carrieri (φωνή και κιθάρα) και τον Δημήτρη Κωτσιούρο (μπουζούκι και ούτι), στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης". Η "Ρωμιοσύνη" είναι ένα ρεσιτάλ τραγουδιών, μουσικής και λόγου που εκτυλίσσεται κατά μήκος των στίχων του Γιάννη Ρίτσου, του μεγάλου νεοέλληνα ποιητή που διέσχισε την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, βιώνοντας από πρώτο χέρι ακόμη και τις πιο δραματικές περιόδους της.

Ο Ρίτσος συμμετείχε σε πολλούς αγώνες μαζί με αγρότες, βοσκούς, ναυτικούς, εργάτες, διανοούμενους, ακόμη και ζώα, μοιραζόμενος τις ελπίδες και τα βάσανά τους. Φυλακισμένος και διωκόμενος, αντιστάθηκε πάντα σε κάθε πίεση και βασανισμό, χωρίς ποτέ να απαρνηθεί την αξιοπρέπειά του. Από την τέχνη και τη διδασκαλία του προέκυψε μια ποίηση εκπληκτικού μεγαλείου. Στη "Ρωμιοσύνη", ο Ρίτσος, μέσα από μια κοσμική pietas και έναν ζωντανό ανθρωπισμό, τραγουδά την οικειότητα του ελληνικού λαού: τραγικό και λυρικό έπος ενός ισχυρού και περήφανου λαού που έχει βιώσει αμέτρητες συγκρούσεις και τραγωδίες.

Στους στίχους του μεγάλου ποιητή αναδύεται η πλούσια κληρονομιά της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Το ταξίδι του Ρίτσου στη Ρωμιοσύνη πλαισιώνεται, στην εξαιρετική ερμηνεία του Moni Ovadia, από μουσικά που προέρχονται από ένα ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονους τραγουδοποιούς και το ρεμπέτικο, το μουσικό είδος που αφηγείται περισσότερο τις πολιτιστικές επιρροές μιας χιλιόχρονης ιστορίας. Η νεοελληνική γλώσσα, με τις τουρκικές και ενετικές της επιρροές είναι έτσι το μέσο για να εκφραστεί απόλυτα η σύνθετη φύση του πολύ πλούσιου ελληνικού πολιτισμού.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 7).

Περισσότερες πληροφορίες

"Ρωμιοσύνη"

  • Μουσική παράσταση

O Moni Ovadia ερμηνεύει Γιάννη Ρίτσο. Με την Roberta Carrieri και τον Δημήτρη Κωτσιούρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

25/04/2024

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.