Η Academica Αθηνών φέρνει την "Κλασική Μουσική Κοντά σου"

Ο κύκλος συναυλιών που ταξιδεύει σε όλη την Αττική συνεχίζεται και τον Ιούλιο.

Ρία Γεωργιάδου

Το Ωδείoν Αθηνών, ο παλαιότερος και κορυφαίος εκπαιδευτικός φορέας μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, φέρνει σήμερα την κλασική μουσική κοντά σε όλους, με ελεύθερη είσοδο σε μια μεγάλη σειρά συναυλιών της oρχήστρας του Academica Αθηνών, η οποία ταξιδεύει σε όλη την Αττική. Πρόκειται για ένα πενταετές καλλιτεχνικό πρόγραμμα (2018-2022) υψηλού επιπέδου, που φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα δίκτυο πολιτιστικής επικοινωνίας και να αναδείξει τη δημόσια αξία του πολιτισμού. Την Ορχήστρα Academica διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος, με σολίστ την φλαουτίστα Ρία Γεωργιάδου. H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ρία Γεωργιάδου

Η Ελληνοαυστριακή φλαουτίστα Ρία Γεωργιάδου έχει στο ενεργητικό της μία διεθνή καριέρα με εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη, Ασία και στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Πραγματοποίησε της μουσικές σπουδές της στο Λιντς, τη Βιέννη, το Φράιμπουργκ και τη Βουδαπέστη, έχοντας σημαντικούς δασκάλους, όπως τους Robert Aitken και János Bálint. Αποφασιστική για τη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας υπήρξε η μαθητεία δίπλα στους Karlheinz Stockhausen και την Kathinka Pasveer. Σημαντικός πόλος της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας είναι η δημιουργική συνεργασία με σύγχρονους συνθέτες. Της έχουν αφιερωθεί πολλά έργα και έχει παίξει και ηχογραφήσει πληθώρα πρώτων εκτελέσεων. Ιδιαίτερο πεδίο του ενδιαφέροντος της αποτελεί η αξιοποίηση και δικτύωση διαφόρων επιστημονικών πεδίων προς όφελος της εξέλιξης και προαγωγής μουσικών και μουσικοπαιδαγωγικών περιεχομένων. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα των επιρροών της νοερής εξάσκησης (Mental Training) στο μυοσκελετικό σύστημα των φλαουτιστών. Είναι περιζήτητη παιδαγωγός και προσκαλείται τακτικά να διδάξει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως εκπαιδεύτρια χαλάρωσης επικεντρώνει σε τεχνικές χαλάρωσης και διαφοροποιημένης έντασης για μουσικούς. Διδάσκει φλάουτο στη θέση Αν. Καθηγήτριας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Νίκος Τσούχλος

Ο Νίκος Τσούχλος γενήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά, μουσική και μουσικολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Από νωρίς αφιερώθηκε στη διεύθυνση ορχήστρας, ξεκινώντας ως βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, ενώ έκτοτε έχει συνεργαστεί ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με πολλές ορχήστρες και καλλιτεχνικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Από το 1991 υπήρξε Διευθυντής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού και αργότερα, ως το 2012, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από το 2013 υπηρετεί το Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο ‘Ωδείον Αθηνών – 1871’ ως Πρόεδρος του Δ.Σ., ενώ από το 2014 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου. Για το συγγραφικό του έργο πάνω σε ζητήματα μουσικής ερμηνείας έχει διακριθεί από την Ένωση
Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2011), ενώ για τις ποικίλες δραστηριότητές του στο χώρο του πολιτισμού του έχει απονεμηθεί από το γαλλικό κράτος η διάκριση Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

Έργα

Carl Nielsen, Μικρή σουίτα για έγχορδα, op. 1
Carl Nielsen, "Tagen letter", op. 41* 
Joachim Andersen, Ballade and dance of Sylphs, op. 5* 
Edward Elgar, Serenade for strings
Jean Sibelius, Impromptu for strings, op.5
Gustav Holst, Saint Paul's Suite
*Mεταγραφή για σόλο φλάουτο και έγχορδα από την Ρία Γεωργιάδου

Πρόγραμμα

27/6 | 9 μ.μ.
∆ήμος Λυκόβρυσης 
Ανοιχτό Θέατρο Πλατείας Ελευθερίας 

30/6 | 9 μ.μ.
∆ήμος Κηφισιάς
Βίλα Βάρσου

1/7 | 8.30 μ.μ.
Ωδείo Αθηνών 
Αίθουσα "Άρης Γαρουφαλής"

4/7 | 9 μ.μ.
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.