Οδηγός Μουσικής

Πρώτη γνωριμία με το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών

Με κύριο αίτημα την αναγνώριση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ερμηνευτών από την πολιτεία έκανε την πρώτη του παρουσίαση στο κοινό την Τρίτη 24 Μαΐου, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ).

ΠΣΕΤ - Μποφίλιου

Το πρωί της Τρίτης 24 Μαΐου, στο Μεταξουργείο, έγινε η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστώνμια συλλογικότητα που έχει συσπειρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τραγουδιστών στους κόλπους της. Το ΠΣΕΤ στα περίπου δύο χρόνια παρουσίας του κατάφερε να ενώσει, μακριά από διακρίσεις και διαχωρισμούς, διαφορετικές γενιές και εκπροσώπους ενός επαγγελματικού κλάδου, μια βαθιά επιθυμία που υπήρχε για πλήρη εκπροσώπηση σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Έπειτα από μια σκληρή οικονομική κρίση και δεκάδες χρόνια παθογενειών, η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη επίσημης και θεσμικής εκπροσώπησής τους. Όπως τονίστηκε και στη συνάντηση, "προτεραιότητα είναι να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε έναν κλάδο που μέχρι χθες δεν είχε εκπροσώπηση". Καθώς παλαιότερα δεν υπήρχε ένα ενιαίο εκπροσωπευτικό σωματείο που να κάλυπτε όλα τα ζητήματα, με πρωτεύοντα το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, πλέον βασικός στόχος του είναι και η παράλληλη διεκδίκηση του εκσυγχρονισμού του οργανισμού. 

Το ΠΣΕΤ εκπροσωπήθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, το οποίο, κατόπιν των αρχαιρεσιών που έγιναν, απαρτίζεται από τους Νατάσσα Μποφίλιου (πρόεδρος), Γιώτα Νέγκα (αντιπρόεδρος), Αναστασία Μουτσάτσου (γενική γραμματέας), Δήμητρα Γαλάνη (έφορος δημοσίων σχέσεων), Τάνια Τσανακλίδου (αν. γενική γραμματέας – εκπροσωπήθηκε από τη Μαρία Παπαγεωργίου), Βίκυ Καρατζόγλου (ταμίας) και Νίκο Μακρόπουλο (αν. ταμίας), παρουσία πολλών καλλιτεχνών-μελών του και δημοσιογράφων.

ΠΣΕΤ

"Κατορθώσαμε να συσπειρωθούμε για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις μας αλλά και για να πάρουμε θέση και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα και θέματα πολιτισμού", είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΣΕΤ, Νατάσσα Μποφίλιου, συμπληρώνοντας: "Εκτός από εμάς που βλέπετε να απαρτίζουμε το Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο του Σωματείου, σε όλο αυτό το εγχείρημα δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας με συναδέλφους όπως οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου και πολλοί άλλοι που αφοσιώθηκαν στο να γίνουμε, όπως οφείλουμε, ένα σωματείο που θα είναι μέρος της λύσης και όχι ένα παλαιάς κοπής συνδικαλιστικό όργανο που εξυπηρετεί με πελατειακή νοοτροπία τα μέλη του".

Εξηγώντας πώς οι συνθήκες του εγκλεισμού άφησαν τους Έλληνες τραγουδιστές έκθετους και εντελώς απροστάτευτους από το επίσημο κράτος ("Μην ξεχνάτε πως ο κλάδος μας μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας βρέθηκε στο απόλυτο κενό με πολλούς από τους συναδέλφους μας να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη", σημείωσε η Μποφίλιου), στη συνάντηση αναλύθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του ΠΣΕΤ αλλά και οι στόχοι του για την επόμενη μέρα, με τη φιλοδοξία να είναι ένα ζωντανό, ενεργό και σύγχρονο Σωματείο που αφουγκράζεται την εποχή και δρα με ταυτότητα και αποτελεσματικότητα, μακριά από παλαιοσυνδικαλιστικές λογικές, για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του.

Το ΠΣΕΤ διεκδικεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους Έλληνες ερμηνευτές να συμβαδίσει με το ευρωπαϊκά πρότυπα, με το ζήτημα της αποζημίωσης των τραγουδιστών για την παρουσία τους σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και από την ψηφιακή αναπαραγωγή να βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του ("Ένας καλλιτέχνης σήμερα δεν εμφανίζεται απλά σε μια εκπομπή άπαξ, αλλά γίνεται δημιουργός περιεχομένου για πάντα", είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος), ενώ βασικό μέλημά του είναι η συνολική λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα, με επιτακτικό το αίτημα εκσυγχρονισμού του μηχανισμού απονομής τιμητικών συντάξεων από το υπουργείο αλλά και της ριζικής αναμόρφωσής του σε μια συνολική λογική. Δηλώνοντας "παρών" για την προστασία και την ανάπτυξη του κλάδου, με απώτερο σκοπό και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τα μέλη του, η Μποφίλιου δεσμεύτηκε για άμεσες και καθαρές λύσεις με όρους ενότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

ΠΣΕΤ

Θέτοντας ως προτεραιότητα να εκπροσωπηθεί απόλυτα και ουσιαστικά ένας κλάδος που μέχρι χτες δεν είχε την ίδια συσπείρωση, η Γιώτα Νέγκα ανέφερε: "Τόσα χρόνια ακούτε τις φωνές των τραγουδιστών και ταξιδεύετε με τα τραγούδια. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να ακούτε τις φωνές μας και τώρα που θα μιλάμε για τον κλάδο και θα προσπαθούμε να αμβλύνουμε τα προβλήματα και να αποδώσουμε όσο γίνεται περισσότερη δικαιοσύνη", με τη Δήμητρα Γαλάνη να υπογραμμίζει την ανάγκη κατάρριψης της μυθολογίας που βλέπει τον τραγουδιστή ως "παχιά αγελάδα", καλώντας πολιτεία και κοινό να δει την πραγματικότητα πίσω από τα φώτα της σκηνής, δηλαδή τον βαριά εργαζόμενο υπό επισφαλείς και καθόλου ιδανικές συνθήκες τραγουδιστή, τονίζοντας ότι "ο καλλιτέχνης πρέπει να ζει από την τέχνη του".

"Το κράτος δεν μας αντιμετωπίζει σαν επαγγελματίες", δήλωσαν με απογοήτευση τα μέλη του ΠΣΕΤ. "Είμαστε επαγγελματίες, δεν είμαστε χομπίστες", υπογράμμισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με την Αναστασία Μουτσάτου να εξηγεί αφενός το πολύπλοκο εργασιακό περιβάλλον στον κλάδο και αφετέρου το λειτουργικό μοντέλο επικοινωνίας και τη συναντίληψη που έχει δοκιμαστεί στο Σωματείο, επισημαίνοντας: "Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό και νιώθουμε ότι χρωστάμε στους ανθρώπους που ξεκίνησαν τον συνδικαλισμό στον κλάδο μας, μέσω της ΕΤΕ, και τους ευχαριστούμε που είναι όλοι εδώ σήμερα ως μέλη του νέου Σωματείου, όπως η Δήμητρα (Γαλάνη), η Τάνια (Τσανακλίδου), η Χαρούλα (Αλεξίου), ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Γιώργος Γερολυμάτος και πολλοί ακόμα".

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση και διαλευκαίνοντας το τοπίο σε ό,τι αφορά τον υπάρχοντα συνεταιρισμό Ερατώ (που εισπράττει, μέσω GEA, συγγενικά δικαιώματα για λογαριασμό των ερμηνευτών), ο Μανώλης Φάμελλος, ως πρόεδρός του, εξήγησε ότι Ερατώ και ΠΣΕΤ (ο νέος φορέας που αναλαμβάνει συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες) επιτελούν εντελώς διαφορετικό ρόλο και δεν υπάρχει καμία σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στον "Μπλε Παπαγάλο", ήταν, μεταξύ άλλων, παρόντες οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Καίτη Γαρμπή, Διονύσης Σχοινάς, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Γιώτα Βέη, Γιάννης Θωμόπουλος, Δημήτρης Χατζηδιάκος, Μαρίζα Ρίζου, Στάθης Δρογώσης, Monsieur Minimal, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κορίνα Λεγάκη, Παντελής Καλαμάκης, Μαρίνα Βλαχάκη και Βασίλης Παρασκευόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Νατάσσα Μποφίλιου και η "Εποχή του Θερισμού" ταξιδεύουν την Ελλάδα

Ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία, πάντα με το Θέμη Καραμουρατίδη και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

06/06/2022

Μια "Έξω από το κάδρο" συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο

Μια ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, με ανεξίτηλες μελωδίες, σπουδαίο ποιητικό λόγο και υπέροχες ερμηνείες, με το κύρος ενός από τους κορυφαίους συνθέτες.

Παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης της μουσικής του "Moby Dick The Musical"

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Ιανό, συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Βουδικλάρης, ο συνθέτης Τάσος Ρωσόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας και ο συνθέτης και δημιουργός της παράστασης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο ανατρεπτικός Πάνος Μουζουράκης σε μία μοναδική εμφάνιση στο Θέατρο Άλσος

Ο καλλιτέχνης μαζί με τους μουσικούς του ξεσηκώνουν το Θέατρο Άλσος με μια ξεχωριστή και γεμάτη εκπλήξεις μουσική παράσταση πρώτη φορά στο Θέατρο Άλσος.

"Ύπαρξη και Σιωπή": Ρεσιτάλ τραγουδιού στο Μέγαρο Μουσικής με σπάνια ερμηνευμένα ελληνικά τραγούδια

Η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη και ο πιανίστας Χρήστος Μαρίνος έρχονται στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" και ερμηνεύουν αγαπημένες και λιγότερο γνωστές μουσικές συνθέσεις Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών.

Ο Gilad Atzmon μας χαρίζει τρεις μαγικές βραδιές τζαζ στον Ορφέα της Κυψέλης

Ρυθμοί τζαζ, λάτιν, mambo και σάλσα φέρνουν το καλοκαίρι στη γειτονιά της Κυψέλης.

Τα "Μαγνητικά Πεδία" ο μεγάλος νικητής των Ίρις 2022 σε μια κατά τα άλλα χαμηλόφωνη τελετή

Με χρώμα άλλοτε πολιτικό, άλλοτε συγκινητικό, άλλοτε χαλαρό και "παρεΐστικο", η φετινή τελετή των βραβείων Ίρις είχε ως κύριο σύνθημα της τον "Έρωτα για το σινεμά".