Ο Σύλλογος "Φίλοι της Μουσικής" παρουσιάζει μια συναυλία αφιερωμένη στον Άρη και στη Λίλιαν Βουδούρη

Τα έργα «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι και «Stabat Mater» του Καρλ Τζένκινς ερμηνεύει η η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής.

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συνθέσεις επέλεξε ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" για το ευφάνταστο μουσικό πρόγραμμα με το οποίο υποδέχεται το κοινό στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" το Σάββατο 28 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. - η μια κλασική, οι "Τέσσερις εποχές" του Αντόνιο Βιβάλντι, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα. Η άλλη, μια ανατρεπτική επιλογή σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το "Stabat Mater" του σύγχρονου συνθέτη Καρλ Τζένκινς, όπου η κλασική αρμονία εμπλουτίζεται με παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής και το εντυπωσιακό ιδίωμα παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις ερμηνείες μιας κλασικής μονωδού (Αγγελική Καθαρίου) και μιας παραδοσιακής τραγουδίστριας (Σαβίνα Γιαννάτου). 

Και τα δυο έργα ερμηνεύει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ τον βιολονίστα Σίμο Παπάνα (ο οποίος και διευθύνει από το αναλόγιο), τον Γεράσιμο Χοϊδά στο τσέμπαλο και τον Ρενάτο Ρίπο στο βιολοντσέλο ("Τέσσερις εποχές"), και σε σύμπραξη με τα χορωδιακά σύνολα Musica-Χορωδία των Φίλων της Μουσικής και Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη ("Stabat Mater").

Άρης και της Λίλιαν Βουδούρη

Ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" αφιερώνει τη συναυλία στη μνήμη του Άρη και της Λίλιαν Βουδούρη, αποτίνοντας φόρο τιμής στο τεράστιο κοινωφελές έργο που επιτελεί εδώ και 32 χρόνια το Ίδρυμά τους στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Πολιτισμού. Εκφράζει δε δημόσια τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος προς τη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, η οποία έκτοτε φέρει το όνομα της Λίλιαν Βουδούρη. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Τα έργα

Musica

Οι "Τέσσερις εποχές" του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741) απεικονίζονται μελωδικά μέσα από τέσσερα αριστοτεχνικά κοντσέρτα, τα πρώτα και πλέον αναγνωρίσιμα από δώδεκα που έγραψε συνολικά ο συνθέτης για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και τσέμπαλο. Τις μουσικές εικόνες κάθε μίας από τις συνθέσεις, ο Βιβάλντι τις συνδέει με ποιητικούς στίχους κι επιτυγχάνει με τρόπο γλαφυρό να μεταφέρει στον χώρο της μουσικής τα εναλλασσόμενα χρώματα και τους ήχους της φύσης που αναζωογονείται μέσα από την κυκλική της πορεία.

Το "Stabat Mater" του Καρλ Τζένκινς (γεν. 1944) είναι βασισμένο στο ομώνυμο μεσαιωνικό κείμενο του Γιακοπόνε ντα Τόντι "Η Μητέρα λυπημένη στεκόταν με δάκρυα στα πόδια του Σταυρού, καθώς εκεί κρεμόταν ο Υιός της". Στη δική του μουσική εκδοχή, ο ουαλός συνθέτης μάς μεταφέρει στον χώρο της Μέσης Ανατολής, εντάσσοντας στην κλασική αρμονία  παραδοσιακά όργανα και φωνητικά αποσπάσματα. Τα εμβόλιμα μουσικά μέρη από δρόμους της Ανατολής δημιουργούν μια εικόνα αντισυμβατική ως προς τις μέχρι τώρα προσεγγίσεις. Η σύνθεση χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις για να αναδείξει σε παγκόσμιο 1επίπεδο το κοινό σε όλους μας συναίσθημα. 

Πληροφορίες – Κρατήσεις εισιτηρίων (€ 42 -15) Τ. 210 7282 333, www.megaron.gr


 

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.