Με τις θρησκευτικές μελωδίες του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής ξεκινά η Μεγάλη Βδομάδα

Μια μουσική σκυταλοδρομία σε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας, από τη Μητρόπολη Αθηνών μέχρι τον πεζόδρομο του Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Ιωάννης Καμπάνης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η "Eurolife FFH" παρουσιάζουν το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μια νέα διοργάνωση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα λάβει χώρα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, από  τις 5 έως τις 11 μ.μ. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες.

Πάνω από 400 νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, ηθοποιοί, αρχιμουσικοί συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη βιωματική εμπειρία κατάνυξης στους δρόμους της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, η μουσική σκυταλοδρομία του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φέρει σπουδαία έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας με θεματικό άξονα τη λατρεία στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και σε άλλους χώρους θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας του κέντρου. 

μουσείο ακρόπολης
Μουσείο της Ακρόπολης

Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής απαρτίζεται από συναυλίες και εκδηλώσεις με κοινό γνώμονα τη μουσική που επικαλείται ή γράφεται για θρησκευτική χρήση, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις. Κατά την τριήμερη διάρκειά του, οι συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου και περφόρμανς θα έχουν στόχο να αναδείξουν την πολυδιάστατη συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού.
Από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μουσεία μικρής χωρητικότητας, έως ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμους, πλατείες, αύλειους χώρους), το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο γεγονός μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει τη σημασία της μουσικής για την κοινότητα και το ειδικό βάρος της λατρευτικής μουσικής στη βιωμένη σχέση του κοινού με τη μουσική παράδοση.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: 

Καλλιτέχνες και σύνολα όπως, το Oros Ensemble, το οποίο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το κατανυκτικό πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας με νέα έργα στα οποία η μουσική συνομιλεί με την παράδοση των ιδιόμελων τροπαρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και με τη φιλοσοφική έννοια της Viriditas της Δύσης (στα λατινικά Viriditas σημαίνει ζωντάνια, πλούσια βλάστηση). 

Oros Ensemble
Oros Ensemble

Επίσης, η διακεκριμένη ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και ο δεξιοτέχνης κοντραμπασίστας, Α΄ Κορυφαίος της Ορχήστρας της ΕΛΣ Βασίλης Παπαβασιλείου επιχειρούν τη βαθιά συγχρονική ανάγνωση κειμένων των Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και Εμμανουήλ Ροΐδη.

Παράλληλα, η Νατάσσα Μποφίλιου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μπελώνη θα ερμηνεύσει τη μελωποίηση του Μίκη Θεοδωράκη από το ποίημα "Επιτάφιος" του Γιάννη Ρίτσου. Η μελοποίηση αυτή επιτυγχάνει να απεικονίσει μουσικά κάθε λέξη των συγκλονιστικών στίχων του Ρίτσου και να συνενώσει την υψηλή ποίηση με τον λαϊκό ήχο και το μπουζούκι. Μελωποίηση η οποία αποτελεί σταθμό για την ελληνική δισκογραφία. Στη εκδοχή της συναυλίας αυτής τα οκτώ τραγούδια παίζονται χωρίς διακοπή, σχηματίζοντας έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών. 

Νατάσσα Μποφίλιου
Κώστας Αυγούλης
Νατάσσα Μποφίλιου

Ακόμη, ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και δασκάλου της ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνου Αγγελίδη, ερμηνεύει εκκλησιαστικούς ύμνους που συνδέονται με τη μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τη βαθιά σχέση του με την ορθόδοξη παράδοση. Ενώ, το νεοσύστατο γυναικείο φωνητικό σύνολο Equábili παρουσιάζει α καπέλα χορωδιακά έργα συνθετών της Αναγέννησης, του Ρομαντισμού και του 20ού αιώνα. Το αμνημόνευτο Stabat Mater, ο λατρευτικός ύμνος του 13ου αιώνα, θα αποδοθεί με τη βοήθεια της υψίφωνου Μυρσίνης Μαργαρίτη, των μεσοφώνων Θεοδώρα Μπάκα, Έλενα Μαραγκού, Σοφία Πάτση, των τενόρων Βασίλη Καβάγια, Γιάννη Φίλια, και των μπασοβαρύτονων Μάριο Σαραντίδη, Γιώργο Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν οι Σοφία Ταμβακοπούλου (φορτεπιάνο) και Κωνσταντίνος Ράπτης (μπαγιάν). 

Equábili
Manios
Equábili

Σε αυτές τις 62, σύντομης διάρκειας (25 έως 40 λεπτά), συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα

Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα για το Φεστιβάλ εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Χαΐνηδες: "Έθιμα και τελετουργικά μπορούν να έχουν μόνο οι κοινότητες, όχι οι κοινωνίες"

Με αφορμή τις συναυλίες τους στο θέατρο "Ροές", μιλήσαμε με τον Δημήτρη Αποστολάκη για την ουσία των γιορτών.

10/12/2023

Italia 90 - Post punk επιπέδου Μουντιάλ στη σκηνή του Arch

Μία τίμια, λαϊκή και ψυχωμένη πρώτη αθηναϊκή εμφάνιση για τους Βρετανούς που έπαιξαν στα έβδομα γενέθλια της Syd Records.

"Μπετόβεν Μόνο" με τους Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Γιόαβ Τάλμι

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τρία από τα δημοφιλέστερα έργα του σπουδαίου δημιουργού.

Η Θεσσαλονίκη και το Μέγαρό της στο επίκεντρο της μουσικής ζωής: επιτυχημένα ρεσιτάλ Γκαράντσα και Χόουπ

Μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων στα μέσα του Νοέμβρη έκαναν τη Θεσσαλονίκη το μουσικό κέντρο της χώρας.

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ πλημμυρίζει μουσική

Κάλαντα από όλο τον κόσμο, DJ sets με πανοραμική θέα, silent disco party και πολλά ακόμα στο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ.

Το "Strange" της Στέγης δίνει το μικρόφωνο στην Gen Z

Μια υβριδική πλατφόρμα ανάδειξης και υποστήριξης νέων ταλέντων, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Stegi.Radio.

To Rolling Stone διαλέγει τα 100 καλύτερα άλμπουμ του 2023

Δείτε τους δίσκους που ξεχώρισε το έγκριτο μουσικό μέσο για τη χρονιά που μας πέρασε.