Η διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου σε μια ξεχωριστή συναυλία με έργα του Franz Schubert

Την πιανίστα, στη σκηνή του "Ολύμπια", θα πλαισιώσει ένα κουαρτέτο εγχόρδων εκλεκτών μουσικών.

Η διάσημη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου σε μια ξεχωριστή συναυλία με έργα του Franz Schubert

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 8.30 μ.μ., στη σκηνή του Ολύμπια Δημοτικό  Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας", η Ντόρα Μπακοπούλου, πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, θα χαρίσει στο κοινό της πόλης μία μοναδική συναυλία, αφιερωμένη στον Αυστριακό μετρ της μελωδίας, τον Franz Schubert.

Στη ξεχωριστή μουσική βραδιά, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, η μεγάλη κυρία του πιάνου με τις αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και τις συμπράξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες, θα παρουσιάσει μαζί με ένα εκλεκτό κουαρτέτο εγχόρδων ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην διαχρονική αξία της μελωδίας, ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στον Franz Schubert. Το κουαρτέτο αποτελούν οι Νίκος Μάνδυλας (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο) και Άγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο)

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας

"An die Musik", μεταγραφή για τσέλο και πιάνο
"Du bist die Ruhe", μεταγραφή για βιόλα και πιάνο
"Trio Op.100" (1827), για πιάνο, βιολί και τσέλο 
"Forellen Quintett", για πιάνο, βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο

Ντόρα Μπακοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (α΄βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον  Λουί Χιλτμπράν (α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Φρ. Γκούλντα στο Ζάλτσμπουργκ, τους Π. Μπαντούρα-Σκόντα και Α. Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε, και με τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει επίσης βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βέλγιο, Σόφια, Γρανάδα, Λευκωσία, Λεμεσό, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Μενουχίν, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα, Μιρόσνικοφ, Άργκεριχ κ.ά. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου. Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις ελληνικές κρατικές ορχήστρες. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου καθώς και για τη συνοδεία τραγουδιστών. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για δεκαπέντε συνεχή έτη. Το 2021 της απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός τού τάγματος της Ευποιίας!

Νίκος Μάνδυλας

Νίκος Μάνδυλας

Το 1990 πήρε δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και μετάλλιο διάκρισης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη του Στέλιου Καφαντάρη. Το 1991 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης από την οποία πήρε το 1995 το μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής δωματίου, το 1997 το μεταπτυχιακό δίπλωμα βιολιού με διάκριση και το 1999 το ανώτατο δίπλωμα σολίστ από την τάξη του Wilhelm Melcher. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αλβανία και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής Λονδίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Ακαδημίας Στουτγάρδης, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ορχήστρα Πανεπιστημίου Γιορκ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ.ά. Πήρε το 3 ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κουαρτέτου εγχόρδων στο Μπούμπενροϋτ της Γερμανίας (1993) και το 1 ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη (1994). Το 2007 πήρε δίπλωμα βιόλας με άριστα και α΄ βραβείο στο Ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης. Από το 2003 είναι κορυφαίος A΄ – αναπληρωτής εξάρχων στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 2013 δίδαξε βιολί στo Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Surrey στην Αγγλία. Από το 2015 διδάσκει βιολί και βιόλα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και από το 2018 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Επανειλημμένα μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Κρυσταλία Γαϊτάνου

Κρυσταλία Γαϊτάνου

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς μουσικούς. Σπούδασε βιολί, βιόλα και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες απ’ όπου έλαβε Πτυχίο βιόλας, Πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα βιόλας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (κληροδότημα Αλεξάνδρας Τριάντη) σπούδασε στο Παρίσι με τον VincentAucanteκαι συνέχισε τις σπουδές της με τις υποτροφίες Helen F. Whitaker Fund String Initiative, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης με την Karen Dreyfus αποκτώντας πτυχία Master και Professional Studies. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο φημισμένο Tanglewood Music Festival των ΗΠΑ, στο Festival Pablo Casals στη Γαλλία, στο Santo Domingo Music Festival. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπό την διεύθυνση των Kurt Masur, James Levine, Rafael Frühbeck de Burgos, Leonard Slatkin, Philippe Entremont, Vladimir Ashkenazy, Pinchas Zukerman μεταξύ άλλων. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και έχει παρουσιάσει τις πρώτες εκτελέσεις έργων των Θ. Αντωνίου, Α. Ντάρλα, Χ. Ξενάκη, κ. ά. ενώ το 2009 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τα έργα για βιόλα του πολυβραβευμένου Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη. Είναι μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου διετέλεσε Κορυφαία Α’ την περίοδο 2015- 2016, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με το Broadway Bach Ensemble στη Νέα Υόρκη, το σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων. Διδάσκει βιόλα και μουσική δωματίου στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.

 Χριστόφορος Μιρόσνικοφ

Χριστόφορος Μιρόσνικοφ

Ο πολυβραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς καλλιτέχνης Χριστόφορος Μιρόσνικοβ, διακεκριμένος και με τον τίτλο ECHO "Rising Star" 2004,έχει εμφανιστεί σε φημισμένες αίθουσες όπως Wigmore Hall στο Λονδίνο, Symphony Hall στο Μπέρμιγχαμ (UK), Concertgebouw στο Άμστερνταμ, Konzerthaus στη Βιέννη, Mozarteum στο Salzburg, Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, Cite de la Musique στο Παρίσι, Cologne Philharmonic και Carnegie Hall Weill Recital Hall στη Νέα Υόρκη. Ο Χριστόφορος Μιρόσνικοβ έδωσε συναυλίες ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική. Στην Ιαπωνία έχει εμφανιστεί με τις Φιλαρμονική Ορχήστρα του Τόκιο υπό τη σκυτάλη του Maestro Fedoseyev και πάλι μαζί του στη Ρωσία και Αγγλία στην περιοδεία του με τη Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι. Ακόμη έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους όπως οι Enrique Batiz, Nanse Gum, Alondra de la Parra, Christopher Warren-Green, και άλλους. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ του Vladimir Spivakov στο Colmar της Γαλλίας, του Yuri Bashmet στη Λευκορωσία, το Φεστιβάλ Μουσικής Νήσων στο Jeju της Νότιας Κορέας. Επίσης είναι τακτικός φιλοξενούμενος του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής της Αίγινας. Έχει παραδώσει μαθήματα στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Γαλλία. Το 2018 και 2021 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Sviatoslav Knushevitsky International Cello Competition.

Άγγελος Ρεπαπής

Άγγελος Ρεπαπής

Ο Άγγελος Ρεπαπής ξεκίνησε τις σπουδές του στο κοντραμπάσο το 1981 στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του κ. Αλέκου Τζουµάνη. Το 1986, µε υποτροφία του Ιδρύµατος "Μουσηγέτης", συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδηµία του Ρόττερνταµ, µε καθηγητή τον κ. Hans Roelofsen, από όπου και απoφοίτησε το 1990 µε τα διπλώµατα του καθηγητή και εκτελεστή του οργάνου. Παράλληλα µε το κοντραµπάσο, σπούδασε βιόλα ντα γκάµπα στην Ακαδηµία Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης, στην τάξη της Anneke Pols. Απoφοίτησε το 1992 µε το δίπλωµα καθηγητή του οργάνου. Από το 1990 έως το 1993 υπήρξε έκτακτο µέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και µέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1993 έως το 2008 ήταν µέλος της Καµεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Από τον Νοέµβριο του 2008 εργάζεται στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διδάσκει κοντραμπάσο στο Ωδείο "Atheneum”, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η προπώληση εισιτηρίων (€ 30-5) έχει αρχίσει.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντόρα Μπακοπούλου

  • Κλασική μουσική

Η μεγάλη κυρία του πιάνου, πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Φ. Σούμπερτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Anneke Van Giersbergen γυρίζει την Ελλάδα

Μια ακουστική περιοδεία σε που θα περάσει από Ξάνθη, Καστοριά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

29/09/2022

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.