"καταρκυθμεύω": μια εκδήλωση αφιερωμένη στη σχέση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με την ποίηση

Ο συνθέτης και Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππος Τσαλαχούρης, σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία με μουσική πλαισίωση.

Ομιλία του Φίλιππου Τσαλαχούρη

Σε μια ιδιαίτερη βραδιά που διοργανώνει η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 7μ.μ., ο συνθέτης και Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης επέλεξε τη λέξη "καταρκυθμεύω" για να αναπτύξει σκέψεις που αφορούν στη σχέση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με τη σύγχρονη ποίηση.

Η ομιλία πλαισιώνεται από την παρουσίαση μιας σειράς λιντ για φωνή και πιάνο του Φίλιππου Τσαλαχούρη σε ποίηση των σημαντικών ποιητών εν ζωή Διονύση Καψάλη, Γιάννη Μεταξά, Τίτου Πατρίκιου, Γιώργου Ψάλτη και Χάρη Ιωσήφ. 

"καταρκυθμεύω"

Ο Ελύτης δημιούργησε αυτή την ηχητική λέξη χωρίς να παραθέτει το τι σημαίνει και την συμπεριέλαβε στην συλλογή του "Τα Ελεγεία της Οξώπετρας" με την τόλμη του ποιητή που δημιουργεί κάτι από το τίποτε, που προτείνει έναν δρόμο. 

Η μουσική διαχρονικά δεν εμπνεόταν απλώς από την ποίηση. Στις περισσότερες ιστορικές περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας η ποίηση υπήρξε η αφετηρία, ο ιδεολογικός και αισθητικός δρόμος, η ίδια η μουσική. Μήπως αυτές οι δύο τέχνες έχουν αποκοπεί και ακολουθούν ανεξάρτητες, παράλληλες διαδρομές; Πόσο γνωρίζουν οι δημιουργοί της τέχνης της ποίησης τους σύγχρονους συνθέτες και το αντίστροφο; 

Αυτό είναι το θέμα της ομιλίας που θα κλείσει με το μουσικό μέρος που έχουν αναλάβει σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών  με την καθοδήγηση στο πιάνο της καθηγήτριας του Ωδείου Αθηνών Βικτωρίας Κιαζίμη.

Info: Τρίτη 1 Μαρτίου, 7μ.μ.. Αίθουσα διδασκαλίας, Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Ταξίδι στη Λατινική Αμερική" με τον Yoel Soto και την Κλαίτη Σωτηριάδου

Η σειρά συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή "Jazz στο Μουσείο" συνεχίζει το αφιέρωμα "Ποίηση και Jazz".

07/02/2023

Ένα μουσικό αναλόγιο για τη ζωή και το έργο της Frida Kahlo

Η ευρηματική ερμηνεία της ηθοποιού Ματθίλδης Μαγγίρα αναδεικνύει την ιστορία της Κάλο μέσα από τη σωματική της ιδιορρυθμία, ενώ, η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος πλαισιώνουν μουσικά αυτό το ταξίδι της εικαστικού.

"Σμύρνη-Αθήνα, ένα τραγούδι δρόμος": Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική της Σμύρνης

Τη μουσική συνάντηση διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωσις Σμυρναίων.

"Μπλε και Ασημί": Εντυπώσεις από την πολυπρόσωπη συναυλία της Σοφίας Καμαγιάννη στο Μέγαρο Μουσικής

Μια πιανιστική performance με απαιτήσεις, που χειροκροτήθηκε θερμά από την κατάμεστη Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής".

Αναβάλλεται η συναυλία του Μίνου Μάτσα στο Gazarte

Η συναυλία μεταφέρεται για την επομένη εβδομάδα λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών.

Απολαυστικός, very british "Φάλσταφ" στη Λυρική!

Θαυμάσιες εντυπώσεις άφησε η νέα, πνευματώδης και εξόχως ψυχαγωγική παραγωγή του "Φάλσταφ" του Βέρντι, που παρουσιάζει μέχρι τις 10/2 η Εθνική Λυρική Σκηνή στην "Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

"Ο Θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα": Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Το δεύτερο μέρος της σειράς συναυλιών του Ελληνικού Σχεδίου αφιερωμένες στο ρεμπέτικο παρουσιάζει άγνωστα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του μεγάλου Σμυρνιού συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση.