Η ποίηση της κλιματικής αλλαγής και οι χιπ χοπ ιστορίες της πλατείας Βικτωρίας

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) επιστρέφει με νέες δράσεις.

Coal Fired: The Greek Poetry of Climate Change

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια (SNFPHI) ξεκινάει το 2022 με ένα γεμμάτο πρόγραμμα δράσεων. Παράλληλα με τις δράσεις της, η SNFPHI έχει απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την υποστήριξη νέων ή υπαρχουσών δράσεων στην Ελλάδα που υλοποιούν τις ιδέες και τα οράματα των ανθρωπιστικών επιστημών και απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου.  

Πώς μπορεί η ποίηση να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή;

Η Θράκα, λογοτεχνικό περιοδικό με έδρα τη Θεσσαλία, μια περιοχή η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μη βιώσιμη γεωργία, σε συνεργασία με την SNFPHI παρουσιάζει ποίηση από όλη την Ελλάδα που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, όπως εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή και επιδρά στα φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Το online σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Θα προλογίσουν η Τιτίκα Δημητρούλια, η Φοίβη Γιαννίση και ο Θάνος Γώγος. Συμμετέχουν οι ποιητές, Δημήτρης Αγγελής, Άννα Γρίβα, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Αρτέμης Μαυρομμάτης.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά (7-8.30 μ.μ.) μέσω της ιστοσελίδας της SNFPHI και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook.

Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας!

An Album from our Square

Μετά από έναν χρόνο προετοιμασιών, το έργο του Victoria Square Project στην Πλατεία Βικτωρίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι μαθητές του Δεύτερου Γενικού Λυκείου Αθηνών "Θεόδωρος Αγγελόπουλος", πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες και παιδιά μεταναστών, εκπαιδεύονται στην προφορική ιστορία και τις μεθόδους της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να σταχυολογούν ιστορίες από όσους συχνάζουν στην Πλατεία, που στη συνέχεια θα αποτελέσουν το υλικό ενός άλμπουμ, σε συνεργασία με hip hop μουσικούς, καλλιτέχνες και παραγωγούς

Παρά τις δυσκολίες της πανδημικής πραγματικότητας, το Victoria Square Project ο Θοδωρής Προδρομίδης (σκηνοθέτης), ο Mc Yinka (συντονιστής του hip hop εργαστηρίου) και η Μαριλένα Κουκούλη (συντονίστρια του εργαστηρίου "Συλλέγοντας ιστορίες της πλατείας") μπαίνουν στο studio με μαθητές και ανθρώπους από την πλατεία και ξεκινούν την ηχογράφηση του hip hop άλμπουμ που εξιστορεί τις προφορικές ιστορίες της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.