Η ποίηση της κλιματικής αλλαγής και οι χιπ χοπ ιστορίες της πλατείας Βικτωρίας

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) επιστρέφει με νέες δράσεις.

Coal Fired: The Greek Poetry of Climate Change

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια (SNFPHI) ξεκινάει το 2022 με ένα γεμμάτο πρόγραμμα δράσεων. Παράλληλα με τις δράσεις της, η SNFPHI έχει απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την υποστήριξη νέων ή υπαρχουσών δράσεων στην Ελλάδα που υλοποιούν τις ιδέες και τα οράματα των ανθρωπιστικών επιστημών και απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου.  

Πώς μπορεί η ποίηση να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή;

Η Θράκα, λογοτεχνικό περιοδικό με έδρα τη Θεσσαλία, μια περιοχή η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τη μη βιώσιμη γεωργία, σε συνεργασία με την SNFPHI παρουσιάζει ποίηση από όλη την Ελλάδα που αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, όπως εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή και επιδρά στα φυσικά, κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα. Το online σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Θα προλογίσουν η Τιτίκα Δημητρούλια, η Φοίβη Γιαννίση και ο Θάνος Γώγος. Συμμετέχουν οι ποιητές, Δημήτρης Αγγελής, Άννα Γρίβα, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Αρτέμης Μαυρομμάτης.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά (7-8.30 μ.μ.) μέσω της ιστοσελίδας της SNFPHI και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Facebook.

Ένα άλμπουμ από την Πλατεία μας!

An Album from our Square

Μετά από έναν χρόνο προετοιμασιών, το έργο του Victoria Square Project στην Πλατεία Βικτωρίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι μαθητές του Δεύτερου Γενικού Λυκείου Αθηνών "Θεόδωρος Αγγελόπουλος", πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες και παιδιά μεταναστών, εκπαιδεύονται στην προφορική ιστορία και τις μεθόδους της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να σταχυολογούν ιστορίες από όσους συχνάζουν στην Πλατεία, που στη συνέχεια θα αποτελέσουν το υλικό ενός άλμπουμ, σε συνεργασία με hip hop μουσικούς, καλλιτέχνες και παραγωγούς

Παρά τις δυσκολίες της πανδημικής πραγματικότητας, το Victoria Square Project ο Θοδωρής Προδρομίδης (σκηνοθέτης), ο Mc Yinka (συντονιστής του hip hop εργαστηρίου) και η Μαριλένα Κουκούλη (συντονίστρια του εργαστηρίου "Συλλέγοντας ιστορίες της πλατείας") μπαίνουν στο studio με μαθητές και ανθρώπους από την πλατεία και ξεκινούν την ηχογράφηση του hip hop άλμπουμ που εξιστορεί τις προφορικές ιστορίες της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Ταξίδι στη Λατινική Αμερική" με τον Yoel Soto και την Κλαίτη Σωτηριάδου

Η σειρά συναυλιών του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή "Jazz στο Μουσείο" συνεχίζει το αφιέρωμα "Ποίηση και Jazz".

07/02/2023

Ένα μουσικό αναλόγιο για τη ζωή και το έργο της Frida Kahlo

Η ευρηματική ερμηνεία της ηθοποιού Ματθίλδης Μαγγίρα αναδεικνύει την ιστορία της Κάλο μέσα από τη σωματική της ιδιορρυθμία, ενώ, η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος πλαισιώνουν μουσικά αυτό το ταξίδι της εικαστικού.

"Σμύρνη-Αθήνα, ένα τραγούδι δρόμος": Μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική της Σμύρνης

Τη μουσική συνάντηση διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Ένωσις Σμυρναίων.

"Μπλε και Ασημί": Εντυπώσεις από την πολυπρόσωπη συναυλία της Σοφίας Καμαγιάννη στο Μέγαρο Μουσικής

Μια πιανιστική performance με απαιτήσεις, που χειροκροτήθηκε θερμά από την κατάμεστη Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής".

Αναβάλλεται η συναυλία του Μίνου Μάτσα στο Gazarte

Η συναυλία μεταφέρεται για την επομένη εβδομάδα λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών.

Απολαυστικός, very british "Φάλσταφ" στη Λυρική!

Θαυμάσιες εντυπώσεις άφησε η νέα, πνευματώδης και εξόχως ψυχαγωγική παραγωγή του "Φάλσταφ" του Βέρντι, που παρουσιάζει μέχρι τις 10/2 η Εθνική Λυρική Σκηνή στην "Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

"Ο Θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα": Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Το δεύτερο μέρος της σειράς συναυλιών του Ελληνικού Σχεδίου αφιερωμένες στο ρεμπέτικο παρουσιάζει άγνωστα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του μεγάλου Σμυρνιού συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση.