Η χαμένη όπερα "Ανδρονίκη" αναβιώνει μετά από έναν αιώνα

Το έργο του Αλέξανδρου Γκρεκ έργο για την Ελληνική Επανάσταση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ανδρονίκη

Στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας 1821-2021, η "Ανδρονίκη" του Αλέξανδρου Γκρεκ, μια χαμένη όπερα για την Ελληνική Επανάσταση θα αναβιώσει μετά από έναν αιώνα και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό θέατρο "Μαρία Κάλλας", την Κυριακή 30 Ιανουαρίου

Η "Ανδρονίκη" είναι η πρώτη όπερα του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ (1876-1959) και ολοκληρώθηκε το 1905, μετά από σύνθεση που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.  Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Βρανάς, σε στενή συνεργασία με τον συνθέτη, βασιζόμενος στο ιστορικό μυθιστόρημα του Στέφανου Ξένου "Η ηρωίς της Ελληνικής Επαναστάσεως, ήτοι σκηναί εν Ελλάδι από το 1821-1827" (1861), ένα εμβληματικό έργο, που αφηγείται τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Η υπόθεση της όπερας εκτυλίσσεται γύρω από τρία φανταστικά πρόσωπα, την ηρωίδα Ανδρονίκη, τον αγωνιστή Θρασύβουλο και τον κακόβουλο Βάρθακα, που μέσα στις φλόγες της Επανάστασης αναδεικνύουν τα αιώνια ιδανικά της ελευθερίας και της αγάπης για την πατρίδα αλλά και τον παντοδύναμο έρωτα.

Ο Γκρεκ ως συνθέτης ακολούθησε την μουσική γλώσσα της εποχής του, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική, όπως αναφέρει ο ίδιος "μολονότι είμαι ποτισμένος με τα νάματα του Βάγνερ και την μελωδίαν της Γαλλικής και Ιταλικής μουσικής, επροσπάθησα εις την σύνθεσιν της Ανδρονίκης να αποφύγω όσον το δυνατόν την ξενικήν χροιάν, συνάμα δέ αφ' ενός μέν να εγχύσω την Ελληνικήν μουσικήν εις το καλούπι της σημερινής αρμονίας, αφ' ετέρου δέ να μή βλάψω διόλου τον χρωματισμόν της εθνικής μελωδίας με τον πλούτον της νέας ενορχηστρώσεως την οποίαν ηκολούθησα εις το έργον μου". 

Αποσπάσματα από την όπερα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μία μεγάλη συναυλία τον Δεκέμβριο του 1906 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Ακολούθησε μία δεύτερη αποσπασματική παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το 1908, αυτή την φορά με ορχήστρα, ενώ ολόκληρη η όπερα φαίνεται να παίχτηκε για πρώτη φορά το 1911 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σποραδικές και ανεπιβεβαίωτες μόνο πληροφορίες υπάρχουν για άλλες εκτελέσεις, κυρίως στην Αίγυπτο, τα επόμενα χρόνια.  

Το χειρόγραφο σπαρτίτο βρέθηκε το 2014 στο αταξινόμητο αρχειακό υλικό του Ωδείου Αθηνών. Ωστόσο, η ενορχηστρωμένη παρτιτούρα δεν εντοπίστηκε ποτέ και την νέα ενορχήστρωση για την αναβίωση και ολοκληρωμένη παρουσίαση της όπερας σε συναυλιακή μορφή, ανέλαβε ο Νίκος Αθηναίος.

Συντελεστές: 
Ανδρονίκη: Βάσια Αλάτη (σοπράνο)
Θρασύβουλος: Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος)
Βάρθακας: Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος)
Διαμάντω: Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο)
Λάμπρος: Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος)
Καραλής: Δημήτρης Κασιούμης (μπάσος)
Οδαλίσκη: Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος)

Συμφωνική Ορχήστρα & Μικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων 
Παιδική Χορωδία "ΜΙΚΡΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ" του Ωδείου Αθηνών
Διεύθυνση χορωδίας Δήμου Αθηναίων: Σταύρος Μπερής
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Χριστίνα Μιχαλάκη
Ενορχήστρωση, Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος

Η προπώληση έχει ξεκινήσει (€ 30-5).


 

Περισσότερες πληροφορίες

«Ανδρονίκη»

  • Όπερα

Η χαμένη όπερα για την Ελληνική Επανάσταση του Αλέξανδρου Γκρεκ, σε λιμπρέτο του ποιητή Ανδρέα Βρανά αναβιώνει έναν αιώνα μετά.

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59-61, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.