Όταν η Alicia Keys έτρεξε στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Βιώνοντας μια δύσκολη προσωπική στιγμή, η Νεοϋορκέζα ντίβα έβαλε τα σπορτέξ της και ήρθε στην Ελλάδα για τον περίφημο αγώνα δρόμου δίχως κανείς να την καταλάβει –με την ιστορία να παραμένει ελάχιστα γνωστή, 15 χρόνια μετά.

Μαραθώνιος

Μετά το σοκ της πανδημίας, ο αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιστρέφει για την 38η εκδοχή του, με την κορύφωση να προβλέπεται για την Κυριακή 14/11, όταν θα διεξαχθεί ο κλασικός αγώνας δρόμου από τον Μαραθώνα ως το Καλλιμάρμαρο. Φέτος, ωστόσο, συμπληρώνονται και 15 χρόνια από μια σχετική ιστορία που παραμένει ελάχιστα γνωστή. Ήταν δηλαδή Νοέμβριος του 2006 όταν μία από τις μεγαλύτερες σταρ του 21ου αιώνα ήρθε στην Αθήνα κι έτρεξε όλον τον Μαραθώνιο, δίχως όμως κανείς να την πάρει χαμπάρι.

Ο λόγος για την Alicia Keys, η οποία είχε χριστεί από το περιοδικό Rolling Stone ως "η νέα βασίλισσα της soul" και είχε κάνει τόσο μπαμ, ώστε να την αναφέρει ακόμα και ο Bob Dylan, στους στίχους του τραγουδιού "Thunder On The Mountain". Στα 25 της, τότε, η Νεοϋορκέζα ντίβα μετρούσε τρία σερί νούμερο 1 άλμπουμ, ενώ απολάμβανε και μια παγκόσμια δημοτικότητα που δεν άφησε ανεπηρέαστο το ελληνικό ραδιόφωνο, αφού έπαιζε κι αυτό κατά κόρον το σούπερ χιτ "Fallin'". Παρά ταύτα, για την ίδια ήταν μια εξαιρετικά μεταβατική περίοδος. Κάτι που ίσως εξηγεί γιατί ένας τέτοιος ερχομός έγινε τελικά τόσο ινκόγκνιτο.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας προέκυψε σε ένα διάστημα κατά το οποίο έκανε εντατική γυμναστική, προετοιμαζόμενη για την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση –στην ταινία Smokin' Aces του Joe Carnahan. Καθώς ο ρόλος της επαγγελματίας δολοφόνου Georgia Sykes απαιτούσε να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση, είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης. Μέχρι που ένα πρωί απλώς ξύπνησε και σκέφτηκε "γιατί λοιπόν να μην τρέξω κι έναν Μαραθώνιο στην Ελλάδα;", όπως αποκάλυψε το βιβλίο που έγραψε γι' αυτήν η Leanne K. Currie-McGhee (2012).

Το ταξίδι οργανώθηκε έγκαιρα από το επιτελείο της, μέχρι όμως να φτάσει ο καιρός του η Keys αισθανόταν να πνίγεται στην ίδια την επιτυχία της, έχοντας χάσει με γοργούς ρυθμούς τόσο την ανωνυμία της, όσο και τον ελεύθερό της χρόνο. "Δεν μπορούσα πια να ακούσω ούτε τις σκέψεις μου μέσα στο πανδαιμόνιο", σημείωσε στην αυτοβιογραφία της More Myself: A Journey (2020). Κόντρα λοιπόν σε κάθε συμβουλή, αποφάσισε να φύγει εντελώς μονάχη για την Αίγυπτο –μια χώρα που της ήταν άγνωστη, μα της ασκούσε γοητεία ως αρχέγονη αφρικανική πατρίδα. Κατόπιν, φρόντισε ώστε η όλη απόδραση να συντονιστεί με τον Μαραθώνιο, με το πλάνο όμως να ανασχεδιάζεται ώστε η επίσκεψή της να μείνει εντελώς απαρατήρητη.

"Πέταξα λοιπόν στην Αθήνα, έδεσα τα κορδόνια στα σπορτέξ μου και πήρα θέση στη γραμμή εκκίνησης", γράφει η Keys στην αυτοβιογραφία της. Κάπου στη μέση της διαδρομής Μαραθώνας-Καλλιμάρμαρο, όμως, ένιωσε ότι οι δυνάμεις της δεν επαρκούσαν. "Έλεγα από μέσα μου "φτάσε απλά στο επόμενο φανάρι". Ήταν μια καλή μεταφορά, για όλα όσα βίωνα τότε. Μετά από περίπου 5 ώρες, έφτασα επιτέλους στο τέρμα· έκρυψα το πρόσωπό μου στις παλάμες μου κι έκλαψα, τόσο από αγαλλίαση, όσο και από εξάντληση". Το επόμενο πρωί πήγε απευθείας στο αεροδρόμιο και έφυγε για Κάιρο.

Η ιστορία της Alicia Keys και του Μαραθωνίου των Αθηνών θα πρωτογινόταν γνωστή λίγο αργότερα, στην εποχή πια των social media: μια δεκαετία πριν, δηλαδή, το 2011, πόσταρε στην επίσημη σελίδα της έναν πολιτικό χάρτη της Ελλάδας γράφοντας στη λεζάντα "I ran my first marathon in Greece!!! I will never forget it!! ;-)"

Όσο για την Αίγυπτο; Ήταν μια αποκάλυψη, η οποία της έδωσε την ενεργειακή ώθηση που χρειαζόταν ώστε να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος. "Επέστρεψε έχοντας μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό της, με την αξία της και με την τέχνη της", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Bono των U2, ένας από τους καλύτερούς της φίλους στη μουσική βιομηχανία. Συνέχισε έτσι να λογίζεται ανάμεσα στα μεγάλα είδωλα, διατηρώντας μια λαμπερή καριέρα. Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, αναμένεται να κυκλοφορήσει κι ένα καινούριο, διπλό άλμπουμ, πυροδοτώντας μια νέα παγκόσμια περιοδεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.