Σόνια Γιόντσεβα: Μια σούπερ σταρ της όπερας στη Λυρική

Ακόμη μία ακμαία υψίφωνο της εποχής μας φιλοξενεί η Εθνική Λυρική Σκηνή για ένα μοναδικό ρεσιτάλ Πουτσίνι.

Σόνια Γιόντσεβα: Μια σούπερ σταρ της όπερας στη Λυρική

Λίγους μήνες μετά τα ρεσιτάλ των Άννα Νετρέμπκο στο Καλλιμάρμαρο και Γιόνας Κάουφμαν στο Ηρώδειο, άλλο ένα κορυφαίο όνομα της όπερας έρχεται στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη Βουλγάρα υψίφωνο Σόνια Γιόντσεβα, την οποία θα υποδεχτεί την Πέμπτη 4/11 η Εθνική Λυρική Σκηνή, στην «Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση της Γιόντσεβα στην Ελλάδα, χώρα όπου περνούσε παλιότερα συχνά τις διακοπές της. Η 39χρονη σοπράνο ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία στην πατρίδα της, κερδίζοντας πολλούς διαγωνισμούς. Σε έναν από αυτούς μοιράστηκε τη νίκη με τον αδερφό της και μετέπειτα… ποπ τραγουδιστή Μαρίν, ο οποίος πλέον τη συνοδεύει –ως τενόρος– σε αρκετά ρεσιτάλ της, όπως θα συμβεί και στο επικείμενο στην Αθήνα.

Ήταν, όμως, η νίκη της σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό, τα Operalia (του Πλάθιντο Ντομίνγκο) το 2010, που της άνοιξε το δρόμο για τις σημαντικότερες λυρικές σκηνές του πλανήτη. Από τότε, η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το Κόβεντ Γκάρντεν, η Σκάλα του Μιλάνου, οι Όπερες των Παρισίων, Βερολίνου, Μονάχου, Μαδρίτης κ.ά. τη μετακαλούν συστηματικά. Την επιτυχημένη διεθνή σταδιοδρομία της συμπληρώνουν ρεσιτάλ, δισκογραφία και διακρίσεις.

Κάτοχος μιας ευχάριστα μεταλλικής, λυρικής φωνής με σαφείς δυνατότητες δραματικών εξάρσεων, η Γιόντσεβα ξεχωρίζει για την άνεση και την ευελιξία με την οποία κινείται σε μεγάλο εύρος του ρεπερτορίου, από το ρομαντικό μπελ-κάντο και τον Βέρντι μέχρι τον βερισμό και τη γαλλική όπερα. Μάλιστα, συνιστά σπάνια περίπτωση τραγουδίστριας τέτοιου βεληνεκούς που επιστρέφει συχνά στο ρεπερτόριο του μπαρόκ, από το οποίο ξεκίνησε, έχοντας μαθητεύσει πλάι στον διάσημο αρχιμουσικό Ουίλιαμ Κρίστι, ενώ δεν αγνοεί ούτε τον κόσμο του κλασικού τραγουδιού.

Η προσοχή στον αδόμενο λόγο και τα υποκριτικά της χαρίσματα έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να χαρακτηρίζεται μία από τις ελάχιστες σήμερα ντίβες στον λαμπερό κόσμο της όπερας, ενώ αποτελεί και global ambassador της Rolex, του μέγα χορηγού της συναυλίας στο ΚΠΙΣΝ. Ορμητήριό της είναι πλέον η Ελβετία, όπου ζει με το σύζυγό της, τον ταλαντούχο Βενεζουελανό μαέστρο Ντομίνγκο Χιντογιάν και τα δυο παιδιά τους.

Το αθηναϊκό πρόγραμμα της Γιόντσεβα είναι αφιερωμένο στον Πουτσίνι, τον πιο αντιπροσωπευτικό συνθέτη του βερισμού, δηλαδή του αισθητικού ρεύματος που αποτυπώνει στη μουσική έντονα φορτισμένους συναισθηματικά ψυχολογικούς κόσμους. Πλάι σε ηρωίδες που έχει ερμηνεύσει σκηνικά, όπως η Μιμί (από την «Μποέμ»), η Τόσκα, η Μανόν Λεσκό, θα την απολαύσουμε και στις άριες της Τσο-Τσο-Σαν (από τη «Μαντάμα Μπατερφλάι») και της Άννας από τη σπάνια παιζόμενη όπερα «Τα Βίλι». Ο Μαρίν Γιόντσεφ θα αναμετρηθεί με κοσμαγάπητες άριες του Ροντόλφο και του Καβαραντόσι (από τις «Μποέμ» και «Τόσκα», αντίστοιχα), ενώ θα συμπράξει μαζί της στο ντουέτο της Α΄ πράξης από την «Τόσκα».

Εμβόλιμα θα ακουστούν δημοφιλή ιντερμέδια από όπερες του Πουτσίνι, αλλά και τα πανέμορφα «Χρυσάνθεμα» για ορχήστρα εγχόρδων. Ένας παλιός και άκρως αξιόπιστος γνώριμος, ο εμπειρότατος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ογκέν θα διευθύνει την Ορχήστρα της ΕΛΣ. Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 25 ετών της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», η οποία εργάζεται για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Περισσότερες πληροφορίες

Σόνια Γιόντσεβα

  • Όπερα

Η σπουδαία σταρ της όπερας Σόνια Γιόντσεβα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ένα μοναδικό ρεσιτάλ με άριες από όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.