Ραντεβού στις αίθουσες δίνει η Λυρική Σκηνή, ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα για το υπόλοιπο 2021

Όπερα, μπαλέτο, χορός, αλλά και μεμονωμένες συναυλίες αναμένονται για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε έναν επικαιροποιημένο προγραμματισμό που διατηρεί την επετειακή του διασύνδεση με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ραντεβού στις αίθουσες δίνει η Λυρική Σκηνή, ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα για το υπόλοιπο 2021

Σε επιστροφή στις κλειστές αίθουσες μας καλεί η Λυρική Σκηνή, ανακοινώνοντας ένα νέο, επικαιροποιημένο πρόγραμμα για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη να είναι ακόμα νωπή, ξεχωρίζουν οι δύο συναυλίες που αφιερώνονται στο «Άξιον Εστί» (Παρασκευή 29 & Κυριακή 31 Οκτωβρίου), για τις οποίες θα συμπράξουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Λυρικής Σκηνής με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Πλατανιά και τον αφηγητή Γιώργο Γάλλο.
Κατά τα λοιπά, ο Οκτώβριος αρχίζει με μια συναυλιακή εκδοχή της όπερας του Παύλου Καρρέρ «Η Κυρά Φροσύνη» (Κυριακή 3 του μήνα), η οποία εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ευφροσύνης Βασιλείου με τον γιο του Αλή Πασά και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Τη μουσική διεύθυνση κρατά ο Ηλίας Βουδούρης και πρωταγωνιστούν οι Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασιλική
Καραγιάννη, Τάσος Αποστόλου, Τζούλια Σουγλάκου και Χάρης Ανδριανός.

Ραντεβού στις αίθουσες δίνει η Λυρική Σκηνή, ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα για το υπόλοιπο 2021 - εικόνα 1
Σόνια Γιόντσεβα

Κατόπιν, για 4 παραστάσεις (16, 17, 23 & 24 Οκτωβρίου), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια σπονδυλωτή παράσταση όπερας και χορού, αποτελούμενη από τους περίφημους «Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα με την Ορχήστρα και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ σε χορογραφίες της Πατρίσιας Απέργη και της Λίντας Καπετανέα και τη «Δέσπω» του Παύλου Καρρέρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με τους Άρτεμη Μπόγρη, Δημήτρη Πακσόγλου, Γιάννη Σελητσανιώτης, Διαμάντη Κριτσωτάκη. Ο Νοέμβριος ξεκινά με την καταξιωμένη υψίφωνο Σόνια Γιόντσεβα, σε ένα Ρεσιτάλ με άριες από τις πιο διάσημες όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι (Πέμπτη 4/10) με την Ορχήστρα της ΕΛΣ (η μουσική διεύθυνση θα ανακοινωθεί). Τα έσοδα της βραδιάς θα δοθούν στην ένωση Μαζί για το Παιδί.

Σκυτάλη παίρνει κατόπιν η ολοκαίνουρια παραγωγή «Τα Μαγικά Μαξιλάρια»: μια όπερα για όλη την οικογένεια σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο του Ευγένιου Τριβιζά, η οποία κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 14 Νοεμβρίου και
αναμένεται να δώσει 10 συνολικά παραστάσεις (ως τις 19 Δεκεμβρίου). Την παράσταση σκηνοθετεί η Νατάσα Τριανταφύλλη, η οποία ως βοηθός σκηνοθέτη έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Χουβαρδά, Γιώργο Κιμούλη, Νικαίτη Κοντούρη, Λευτέρη Βογιατζή, το Μπομπ Ουίλσον, για την παράσταση «Οδύσσεια» που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, και στο Piccolo Teatro το 2013 και το 2015, ενώ έχει δώσει ωραία δείγματα δουλειάς και σε δικές της σκηνοθεσίες («Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Μουσείο Μπενάκη, «Αδερφοί Καραμάζοφ» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης κ.ά.) Θα παιχτεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και συμμετέχουν οι μονωδοί: Νικόλας Μαραζιώτης, Νίκος Κοτενίδης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Βαγγέλης Μανιάτης, Γιώργος Ματθαιακάκης κ.ά.

Ραντεβού στις αίθουσες δίνει η Λυρική Σκηνή, ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα για το υπόλοιπο 2021 - εικόνα 2
«Η Φόνισσα»

Στον Δεκέμβριο ξεχωρίζει η επιστροφή μιας μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας του 2014 –της όπερας «Η Φόνισσα» του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη (3, 5, 28 & 30 Δεκεμβρίου) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το κοινό λάτρεψε την παράσταση για την πσραγωγή αλλά και για τον τρόπο με τον οποία η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη σεβάστηκε το παπαδιαμαντικό σύμπαν και δημιούργησε έναν νέο μουσικό κόσμο για μια απρόσμενη, αλλά αρχετυπική οπερατική ηρωίδα: την Φραγκογιαννού, την οποία ερμηνεύει η Μαίρη-Έλεν Νέζη. Οδεύοντας ύστερα προς τα Χριστούγεννα προβλέπεται χορός για μικρούς και μεγάλους, με τον χορογράφο και διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνο Ρήγο να δίνει πνοή στον μαγικό «Καρυοθραύστη» του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το παραμύθι που διαδραματίζεται Παραμονή Χριστουγέννων (17, 19, 24, 26, 29, 31 Δεκεμβρίου & 2 Ιανουαρίου 2022). Ξεχωριστή νότα, όμως, αναμένεται να δώσει και το συναυλιακό αφιέρωμα «Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική» (Τετάρτη 22 & Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου), το οποίο θα ντύσει την αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με μελωδίες από την ιστορία της έβδομης τέχνης, υπογεγραμμένες από συνθέτες που βραβεύτηκαν επανειλημμένα με Όσκαρ. Εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Παναγής Παγουλάτος.

Οι παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα στην GNO TV

H δημιουργία της GNO TV αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Φέτος η GNO TV εμπλουτίζει το περιεχόμενό της με νέες πρεμιέρες: «Οι γάμοι του Φίγκαρο» του Μότσαρτ (από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου) σε μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλο, σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, «Μια βοσκοπούλα αγάπησα» αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ- Ντυκουντραί (από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου) σε σύλληψη- έρευνα μουσική οργάνωση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη των bijoux de kant και το 6ο διαδικτυακό φεστιβάλ για όλη την οικογένεια με προβολές μουσικών παραμυθιών (από 23 Δεκεμβρίου).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.