Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας

Ενώ αρχικά η είδηση κυκλοφόρησε ως ανυπόστατη φήμη, τελικά ο θάνατος του διάσημου τζαζ πιανίστα επιβεβαιώθηκε από τα προσωπικά του social media.

Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας

Με διαφορά δυο ημερών ανακοινώθηκε στις 11/2 ο θάνατος του Chick Corea στις 9/2 από μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Φυσικά, ο Chick Corea είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα τη σύγχρονης τζαζ, με ευρύτατη δισκογραφία που καλύπτει πολλαπλές όψεις αυτής της μουσικής, από το μπίμποπ ως το λάτιν και από το τζαζ ροκ μέχρι προχωρημένες συνθέσεις κλασικότροπης μουσικής. Ο Chick Corea είχε έρθει πολλές φορές για συναυλίες στην Ελλάδα και μάλιστα, πριν να ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία του κορωνοϊού, είχε ανακοινωθεί η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας - εικόνα 1

O Chick ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς σύγχρονους τζαζ πιανίστες. Τον συναντάμε να παίζει στο γκρουπ του σαξοφωνίστα Stan Getz – με τον οποίο είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1967 και έπαιξε στο θέατρο του Λυκαβητού. Τον βρίσκουμε μετά στο γκρουπ του Miles Davis – από όπου θεμελιώθηκαν οι βασικοί κανόνες του τζαζ ροκ. Φτιάχνει το γκρουπ Return to Forever – ένα δημιουργικό όχημα που, μέσω της τζαζ, τον οδηγεί στους ήχους και τους ρυθμούς του κόσμου. Και, γενικά, κλείνει πάνω από μισόν αιώνα ως ένας από τους ξεχωριστούς και πρωτοπόρους πιανίστες της σύγχρονης τζαζ. Η αυτοσχεδιαστική του δεινότητα τον κάνει να κινείται με αξιοθαύμαστη άνεση ανάμεσα στην παράδοση της τζαζ, της κλασικής μουσικής, των λάτιν ιδιωμάτων ή του ροκ. Η ιστορία της τζαζ, από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας, έχει αφιερώσει πολλά κεφάλαια στην τέχνη του Chick Corea, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που έδωσε πλήρες νόημα στα σόλο πιανιστικά ρεσιτάλ της τζαζ με τους ιστορικούς του δίσκους Piano Improvisations vol. 1 και vol. 2 στις αρχές της δεκαετίας του '70. Και που συνέχισε μέχρι σήμερα να μας δίνει ουσιώδη και πλούσια σε συναισθήματα και ομορφιά μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ παρουσιάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος φέρνει μια πληθώρα δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή και την προαγωγή της συνεργασίας.

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.