Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας

Ενώ αρχικά η είδηση κυκλοφόρησε ως ανυπόστατη φήμη, τελικά ο θάνατος του διάσημου τζαζ πιανίστα επιβεβαιώθηκε από τα προσωπικά του social media.

Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας

Με διαφορά δυο ημερών ανακοινώθηκε στις 11/2 ο θάνατος του Chick Corea στις 9/2 από μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου. Φυσικά, ο Chick Corea είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα τη σύγχρονης τζαζ, με ευρύτατη δισκογραφία που καλύπτει πολλαπλές όψεις αυτής της μουσικής, από το μπίμποπ ως το λάτιν και από το τζαζ ροκ μέχρι προχωρημένες συνθέσεις κλασικότροπης μουσικής. Ο Chick Corea είχε έρθει πολλές φορές για συναυλίες στην Ελλάδα και μάλιστα, πριν να ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία του κορωνοϊού, είχε ανακοινωθεί η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Chick Corea δεν είναι πια μαζί μας - εικόνα 1

O Chick ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς σύγχρονους τζαζ πιανίστες. Τον συναντάμε να παίζει στο γκρουπ του σαξοφωνίστα Stan Getz – με τον οποίο είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1967 και έπαιξε στο θέατρο του Λυκαβητού. Τον βρίσκουμε μετά στο γκρουπ του Miles Davis – από όπου θεμελιώθηκαν οι βασικοί κανόνες του τζαζ ροκ. Φτιάχνει το γκρουπ Return to Forever – ένα δημιουργικό όχημα που, μέσω της τζαζ, τον οδηγεί στους ήχους και τους ρυθμούς του κόσμου. Και, γενικά, κλείνει πάνω από μισόν αιώνα ως ένας από τους ξεχωριστούς και πρωτοπόρους πιανίστες της σύγχρονης τζαζ. Η αυτοσχεδιαστική του δεινότητα τον κάνει να κινείται με αξιοθαύμαστη άνεση ανάμεσα στην παράδοση της τζαζ, της κλασικής μουσικής, των λάτιν ιδιωμάτων ή του ροκ. Η ιστορία της τζαζ, από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας, έχει αφιερώσει πολλά κεφάλαια στην τέχνη του Chick Corea, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που έδωσε πλήρες νόημα στα σόλο πιανιστικά ρεσιτάλ της τζαζ με τους ιστορικούς του δίσκους Piano Improvisations vol. 1 και vol. 2 στις αρχές της δεκαετίας του '70. Και που συνέχισε μέχρι σήμερα να μας δίνει ουσιώδη και πλούσια σε συναισθήματα και ομορφιά μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.