Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening

Η θλιβερή ειδηση της ημέρας: ο θάνατος ενός σπουδαίου μουσικού που επί μισόν αιώνα σφράγισε το πρόσωπο της σύγχρονης μουσικής, από το art rock ως την improv.

Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening

Πρίν ένα χρόνο, περιμένοντας να πετάξω για Θεσσαλονίκη, έκανα μια κίνηση που σπάνια την κάνω πια: αγόρασα το περιοδικό «Wire», γιατί είχε ένα κοινό άρθρο / συνέντευξη με τον Keith και την Julie Tippett. Μιλούσαν για την κοινή τους ζωή και την κοινή τους πορεία εδώ και μισόν αιώνα. Ο Keith Tippett και η Julie Driscoll (όπως ονομαζόταν κάποτε) θα είναι πάντα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα και ζευγάρια στη μουσική που μου αρέσει.

Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening - εικόνα 1

Και ο Keith Tippett (μόνος του) είναι από τους αγαπημένους μου μουσικούς. Σφραγίζει με τη μουσική του μια μεγάλη περίοδο (από το 1970 μέχρι σήμερα) και μέσα σ’ αυτήν βρίσκονται όλες οι πτυχές της δημιουργικής μουσικής που μου αρέσει: το art και πραγματικά progressive rock, η ουσία της μοντέρνας british jazz, η ιδιόμορφη ψυχεδέλεια, η ελεύθερη αυτοσχεδιαστική μουσική εν τω συνόλω της, η out world μουσική προσέγγιση και, μέσα σε όλα αυτά, η άφθαρτη αγάπη του για την Julie – που και αυτή έχει την δική της ξεχωριστή πορεία στη σύγχρονη μουσική φέροντας το όνομά του: Julie Tippetts.

Αποχαιρετισμός στον Keith Tippett (1947-2020) | Dedicated to You, But You Weren’t Listening - εικόνα 2

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για την μουσική του Keith Tippett. Απλώς να θυμίσω πως ήταν πρωτοπόρος πιανίστας της βρετανικής τζαζ, τον συναντάμε να συμμετέχει στους King Crimson, να δημιουργεί σπουδαία μουσικά σχήματα όπως την εκρηκτική μπάντα Centipede ή γκρουπ όπως τους Ovary Lodge, να είναι – φυσικά – κορυφαίος πιανίστας / αυτοσχεδιαστής στα σόλο projects με τον γενικό τίτλο «Mujician» της FMP. Μέχρι σήμερα, η δημιουργική παρουσία του Keith Tippett – μέσα και από μιαν εκτενέστατη δισκογραφία – σφραγίζει κάθε «out» της μουσικής μας. Η πορεία του σταμάτησε χθες, 14 Ιουνίου 2020.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.