Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι;

Σε κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα ανοίγει ξανά το συναυλιακό τοπίο, με μικρά ασφαλή βήματα και κατάλληλες αποστάσεις, σε ελεγχόμενο περιβάλλον και χώρους, με σύνεση αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι;

Θα ζούσαμε ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό καλοκαίρι αν δεν μας είχε χτυπήσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Αλλά το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην... Έχουν προηγηθεί δυόμισι μήνες υποχρεωτικής μουσικής απραξίας και θα ακολουθήσει κι άλλος ένας ώσπου ν’ ανοίξει ξανά ο χώρος των συναυλιών. Με μεγάλη προσοχή και περιοριστικά μέτρα.

Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 1
Γιώργος Πέτρου και Καμεράτα

Με πληρότητα χώρων το πολύ στο 40%, αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας ενάμισι ή δύο μέτρων και άλλα πιθανά πρωτόκολλα, οι συναυλίες δεν «βγαίνουν» οικονομικά. Κανένας διοργανωτής δεν παίρνει το ρίσκο και κανένας καλλιτέχνης δεν διακινδυνεύει να κάνει συναυλίες. Αυτό ισχύει για τους Έλληνες, διότι τους ξένους, έτσι κι αλλιώς, τους ξεχνάμε για το 2020, αφού ήδη τα φεστιβάλ Release Athens και Ejekt έχουν μετατοπίσει τα μεγάλα συναυλιακά events τους για έναν ολόκληρο χρόνο μετά.

Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 2
Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης

Το γεγονός ότι περάσαμε το πρώτο σκέλος της πανδημίας με σχετικά μικρές υγειονομικού χαρακτήρα απώλειες αφήνει ένα περιθώριο για να ανοίξει κάπως η συναυλιακή μας σκηνή. Αφήνοντας στην άκρη τα μικρά live που κάνουν χώροι εστίασης με αίθριο, η 15η Ιουλίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου –πιθανόν περιορισμένης χρονικής διάρκειας– σημαντικών συναυλιακών δραστηριοτήτων.

Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 3
Μόνικα

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παγώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των φετινών του εκδηλώσεων, ανοίγει το Ηρώδειο με ειδικές συνθήκες ταξιθεσίας –μάξιμουμ 800 άτομα σε έναν χώρο που γεμίζει με πάνω από 4.000 θεατές– και διπλές ημερομηνίες ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μουσικόφιλοι. Το ξεκίνημα γίνεται στις 15 (και 16) Ιουλίου με το συναυλιακό event «Τους προβολείς στήσε», ένα αφιέρωμα στη θεατρική πλευρά του Θάνου Μικρούτσικου, με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη κ.ά. Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο σημαντικά διήμερα, ένα με τους Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη («Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων») και ένα με τη Μόνικα («Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο»), καθώς και συναυλίες της ΚΟΑ, της συμφωνικής της ΕΡΤ και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Προσθέστε ακόμα δύο γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή και μια Μικρή Επίδαυρο ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 4
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει δωρεάν τον χώρο της, αλλά και τα συστήματα ήχου και φωτισμού, στην ελεύθερη συναυλιακή αγορά είναι σημαντική. Μετατοπίζει μάλιστα και τη σκηνή της κατά 90° δεξιόστροφα ώστε να αυξηθεί ο λειτουργικός χώρος για το κοινό και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Θα απολαύσουμε εκεί ενδιαφέροντα live events. Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα - θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες οπότε και θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Ποιες συναυλίες θα δούμε φέτος το καλοκαίρι; - εικόνα 5
Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός» που άπλωσε το υπουργείο σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της επικράτειας (με το αντίτιμο της εισόδου που ισχύει για κάθε χώρο) αφορά προφανώς κι εμάς τους Αθηναίους και μάλιστα με σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρεμιέρα με τη διάσημη μέτζο Ανίτα Ρατσβελισβίλι στη Ρωμαϊκή Αγορά (18/7) σίγουρα ξεχωρίζει, αλλά θα έχουμε και συναυλία για τα 95 χρόνια του Μίκη στο Θησείο (29/7), τους αποκατεστημένους «Απάχηδες των Αθηνών» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη τον Σεπτέμβριο, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, τη Μαρίνα Σάττι και το φωνητικό της σύνολο chores, την ΚΟΑ και τα σύνολά της σε πολλά μέρη (Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας 21/7, Μονή Καισαριανής 27/7, Ναός Απόλλωνα Σούνιο 2/8, Βυζαντινό Μουσείο 3/8 κ.ά.), την Καμεράτα με τη «Μήδεια» του Georg Benda στο Σούνιο, τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη στο Βυζαντινό Μουσείο και άλλα ενδιαφέροντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πώς ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη;

Βρεθήκαμε στην πρόβα για τη συναυλία "Από τον Πόντο ως την Κρήτη: Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση" και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
21/03/2023

To ντουέτο του Μπάμπη Παπαδόπουλου στο "ΙΛΙΟΝ plus"

Για την επίσημη πρώτη ζωντανή παρουσίαση του νέου άλμπουμ "Γεννηθήκαμε Χτες".

SONS: "Το rock ‘n’ roll δεν είναι μόνο μάτσο αρσενικά με δερμάτινα τζάκετ"

Από μία μικρή πόλη στα βόρεια της Φλάνδρας, οι SONS θα βρεθούν στο "Six D.O.G.S." (23/3) με έναν ήχο πολλών μεγατόνων και ακόμα ισχυρότερους στίχους, αλλάζοντας όσα ξέραμε για το punk.

Ladytron και The Haunted Youth θα πλαισιώσουν τη Siouxsie και τους Interpol

Το Release Athens και το SNF Nostos ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας τρεις σπουδαίες φεστιβαλικές ημέρες σε δύο σκηνές.

Ξαναγνωρίζοντας το σπουδαίο: Μια βουτιά στο "Revolver" των Beatles

Ένα νέο, πενταπλό box set δίνει την ευκαιρία να ψαχουλέψουμε σε βάθος τα τι και πώς πίσω από τον οριακό δίσκο του 1966, ο οποίος (εξακολουθεί να) έχει πολλά και σημαντικά να διδάξει στην αναιμική pop/rock εποχή μας.

Κανείς δεν ξέρει την ιρλανδική folk όπως οι Lankum

Μιλήσαμε με την κορυφαία στο είδος της μπάντα η οποία πέρασε από τη Villa Amalias προτού κατακτήσει τις σκηνές της Ευρώπης και της Αμερικής.