Μετα-οπερατικός John Cage στην Εναλλακτική

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει την ημέρα αυτής της επετείου, στις 5 Μαρτίου (αλλά και στις 6 και 7), την εμβληματική μετα-όπερα «Europeras 1 & 2» του John Cage για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετα-οπερατικός John Cage στην Εναλλακτική

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει την ημέρα αυτής της επετείου, στις 5 Μαρτίου (αλλά και στις 6 και 7), την εμβληματική μετα-όπερα «Europeras 1 & 2» του John Cage για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετα-οπερατικός John Cage στην Εναλλακτική - εικόνα 1

Το έργο αυτό είναι ένα παιχνίδι που κάνει ο μεγάλος αυτός μετρ της αβάν γκαρντ με την πλούσια πολιτισμική παράδοση της ευρωπαϊκής όπερας. Εδώ, το σύνολο σχεδόν της κλασικής οπερατικής παράδοσης μπαίνει από τον John Cage μέσα σε ένα πλαίσιο μελετημένης απροσδιοριστίας και διαβαθμίσεων του τυχαίου! Αποσπάσματα από πασίγνωστες όπερες του 18ου και 19ου αιώνα «μιξάρονται» ζωντανά σε μια σκηνή που αποτελείται από 64 τετράγωνα. Τα τετράγωνα αυτά αντιστοιχούν στο «I Ching», το κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών και το καθένα τους αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική όπερα – με τους τραγουδιστές και τους χορευτές που μοιράζονται τη σκηνή να μην υπακούουν σε οδηγίες μαέστρου αλλά να καθοδηγούνται από την προβολή ενός ψηφιακού ρολογιού! Το καταιγιστικό και καλειδοσκοπικό αυτό οπερατικό κολάζ συνυπογράφουν η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Περισσότερες πληροφορίες

«Europeras 1 & 2» (αναστέλλεται)

  • Όπερα

Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της εμβληματικής μετα-όπερας του πάπα της αβανγκάρντ John Cage, με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΛΣ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

29/09/2022

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.