Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

Η δεύτερη μέρα του Τζαζ Φεστιβάλ του Ηρακλείου ήταν ένα ονειρικό ταξίδι με την Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), τον Σπύρο Μάνεση (πιάνο) και τον Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα). Το «Jazz in Progress» συνεχίζεται απόψε (Τρίτη 27/1) με το Modes & Moods του Dimitris Kalantzis Quintet.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου

Ο «κρητικός τρόπος» έχει να κάνει περισσότερο με την κρητική λύρα που παίζει με τρόπο εκφραστικά μοναδικό ο Λευτέρης Ανδριώτης. Η Σαβίνα Γιαννάτου διαθέτει μια φωνή «θεϊκής» ποιότητας, θα έλεγα, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που την διακρίνει σε όλη την πορεία της και σε κάθε ιδιωματική ιδιαιτερότητα που ερμηνεύει – ή, μάλλον, δημιουργεί. Γιατί η Σαβίνα σε κάθε περίπτωση δημιουργεί..

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 1
Σαβίνα Γιαννάτου

Έτσι και εδώ, σε μια προσφιλή της καλλιτεχνική διαδικασία: την επιλογή λαϊκών κυρίως τραγουδιών ενός άξονα που ξεκινάει από την Αρμενία και διατρέχει έναν άξονα που περνάει από τον μεσανατολικό αραβικό κόσμο και πιάνει όλη τη Μεσόγειο. Σε τέτοια γοητευτικά διεθνικά μουσικά ταξίδια μας έχει συνηθίσει η Σαβίνα – κυρίως με τη δουλειά που κάνει χρόνια τώρα με το σχήμα Primavera en Salonico.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 2
Σπύρος Μάνεσης

Εδώ τα πράγματα ακολουθούν μια πιο αναλυτική – και πιο «γυμνή» πορεία. Ο Σπύρος Μάνεσης στο πιάνο ξεφεύγει σε χώρους που διευρύνουν την επικράτεια του modal. Πράγμα που, σε συνδυασμό με την λύρα του Ανδριώτη, οδηγεί σε κόσμους που βρίσκονται πέρα από σύνορα ή αισθητικές που απαγορεύουν ή/και υπαγορεύουν το συναίσθημα.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 3
Λευτέρης Ανδριώτης

Αυτό είναι μια καθαρή μαγεία που δημιουργείται από τις δημιουργικές ικανότητες / δυνατότητες των μουσικών που με τη φωνή, το πιάνο και τη λύρα φτιάχνουν κόσμους που απλώνονται παντού – μέσα μας, κυρίως – από τον Χατζιδάκι και την Πλάτωνος ως την τζαζ και την αυτοσχεδιαστική μουσική. Έτσι, τη δεύτερη μέρα του «Jazz in Progress» στην θαυμάσια μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, η μουσική κινήθηκε στα δικά της ιδιαίτερα – έως και ονειρικά – όνειρα με τρεις μουσικούς που θα έπρεπε να ακούμε πάρα πολύ συχνά να παίζουν μαζί: την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Σπύρο Μάνεση και τον Λευτέρη Ανδριώτη. Γιατί μας κάνει καλό – από κάθε άποψη…

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι φίλοι της με έναν διεθνικό «κρητικό τρόπο» στο «Jazz in Progress» φεστιβάλ του Ηρακλείου - εικόνα 4
Δημήτρης Καλαντζής

Απόψε, Δευτέρα 27/1, την τρίτη βραδιά του «Jazz in Progress», το κουιντέτο του πιανίστα / συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή, με τον Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (ντραμς) και τον Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο) παρουσιάζει την «τροπική» πλευρά της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη – δηλαδή το «Modes & Moods» που κυκλοφορεί και σαν ομότιτλο άλμπουμ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

29/09/2022

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.