«Ο Λουκιανός των παιδιών»: Η παιχνιδιάρικη ματιά του Κηλαηδόνη

Μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη σκηνοθετική εποπτεία της Άννας Βαγενά, η οποία μας αποκαλύπτει όλη αυτήν την αγνότητα που εκλύεται από την τέχνη του «Λούκυ».

«Ο Λουκιανός των παιδιών»: Η παιχνιδιάρικη ματιά του Κηλαηδόνη

Μια γενική παρατήρηση είναι πως όλη η συνθετική δράση και τραγουδοποιία του Λουκιανού Κηλαηδόνη περιέχει μια διάσταση καθαρά «παιδική» – εύστροφη, παιχνιδιάρικη, φυσική... Ακόμη και τα πιο «σοβαρά» του έργα όμως, όπως τα «Μικροαστικά» ή τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας», τα οποία έχουν γραφτεί σε σκοτεινές και ηλεκτρισμένες περιόδους της νεοελληνικής Ιστορίας, αποστασιοποιούνται από οποιοδήποτε πολιτιστικοκοινωνικό στάτους της εποχής τους (Χούντα, Μεταπολίτευση) και γίνονται μια διεισδυτικά αθώα ματιά στις μεγάλες και αναλλοίωτες αλήθειες των καιρών μας.

Με δυο λόγια, η άρνηση της τέχνης του Λουκιανού να «ωριμάσει» είναι αυτή που την κρατάει νέα και ζωντανή στο διηνεκές, διαφυλάττοντας την παιδικότητα του δημιουργού της ακόμη και στις πιο ξεχωριστές, νοσταλγικές της στιγμές· και από τέτοιες τα τραγούδια του έχουν πληρότητα. Έτσι ο «Λούκυ» παραμένει ένας φτωχός και μόνος καουμπόι κι ένας Μικρός Ήρωας που δεν ξεκουράζεται ποτέ, όσο κι αν (τον) βαραίνει ο χρόνος.

Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι στιγμές που ο Κηλαηδόνης στοχεύει ξεκάθαρα στα παιδιά. Έχει γράψει και διασκευάσει πολλά παιδικά τραγούδια, κάποια εκ των οποίων μπορούμε να βρούμε στο πρώτο μέρος του διπλού άλμπουμ «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά», που ήρθε το 1992 για να μας ξυπνήσει γλυκές αναμνήσεις, εκτός από την υπόλοιπη εθνική μας κληρονομιά στο τραγούδι (αστικό, δημοτικό, ρεμπέτικο). Επίσης ο Λουκιανός έχει συνυπογράψει με τη μουσική του και θεατρικά για παιδιά όπως το «Φίνο Ριριλίνο» του Κώστα Λιάκουρη, το οποίο διασκευάζει και σκηνοθετεί τώρα ο Γιάννης Καλατζόπουλος.

Θα το απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής (14/12), με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Λουδάρο, Χριστίνα Τσάφου, Γιάννη Καλατζόπουλο, Αργύρη Παυλίδη, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, Δέσποινα Γιώτη και Νικορέστη Χανιωτάκη, ενώ τα τραγούδια από το «Αχ! Πατρίδα μου…» θα παρουσιαστούν από τη σχολή κλασικού και σύγχρονου χορού της Χριστιάννας Σκιαδάς σε χορογραφίες της ίδιας, με τη συμμετοχή και της παιδικής χορωδίας της σχολής. Όσο για το δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Δώρος Δημοσθένους και η Μαρία Κηλαηδόνη ερμηνεύουν τα τραγούδια του Λουκιανού που υπογραμμίζουν όλα όσα προαναφέραμε και αποδεικνύουν τόσο τη νεανικότητα/παιδικότητα όσο και τη διαχρονικότητα της τραγουδοποιητικής του τέχνης. Τη γενική επιμέλεια της παράστασης και την επιλογή υλικού από το αρχείο του Λουκιανού έχει, φυσικά, η Άννα Βαγενά.

Περισσότερες πληροφορίες

«Ο Λουκιανός των παιδιών»

  • Μουσική παράσταση

Tο θεατρικό έργο για παιδιά «Φίνο Ριριλίνο», τα παιδικά τραγούδια από το άλμπουμ «Αχ πατρίδα μου γλυκιά» και τραγούδια από όλες τις δουλειές του Λουκιανού Κηλαηδόνη, με τους Δώρο Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη, Αντώνη Λουδάρο, Γιάννη Καλατζόπουλο, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο κ.ά. Σκηνοθετεί η Άννα Βαγενά.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.