10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Eκτός από τον οπερατικό κλασικισμό του Jose Carreras ή την τζαζική ποιητική του Anthony Joseph υπάρχουν πολλές άλλες μουσικές που καθορίζουν το συναυλιακό πρόσωπο της πόλης αυτή την εβδομάδα. Ιδού δέκα από αυτές.

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

«Ωραία μου κυρία»

Από σήμερα Πέμπτη 21/11 και για 26 παραστάσεις ξεκινάει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το «τέλειο μιούζικαλ». Πρόκειται για το κλασικό «Ωραία μου κυρία» των Λέρνερ και Λόου, δημοφιλέστατο, πολυπαιγμένο και, κυρίως, πολυδιασκευασμένο. Εδώ, σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα – που έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή Χίγκινς – και μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη, το μιούζικαλ μεταφέρεται σε χορευτική ατμόσφαιρα καμπαρέ με την αρχικά εγκεκριμένη μουσική εκδοχή του για δυο πιάνα.

The Waterboys

Πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει από την τελευταία επίσκεψη των Waterboys εδώ και να που το γκρουπ επιστρέφει («Piraeus 117 Academy», 21-22/11) με αυξημένη τη δημοφιλία και τη ζήτησή του – αφού προστέθηκε μια ακόμα συναυλία για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη γεύση της μουσικής του. Μελωδικοί και λυρικοί rockers οι Waterboys, έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στο ροκ των ‘80’s-‘90’s και συνεχίζουν απτόητοι την πορεία τους – όπως δείχνει ο τελευταίος τους δίσκος «Where The Action Ιs». Έχουμε να ακούσουμε καλή μουσική στις συναυλίες τους.

Jose Cura

Σπουδαίος τενόρος και ιδιαίτερος πολυκαλλιτέχνης που διαθέτει μια ευρεία και ολοκληρωμένη αντίληψη για την μουσική και ένα ξεχωριστό γούστο. Αγαπάει εξίσου την κλασική και την ποπ, την λαϊκή και τις σύγχρονες urban εκφάνσεις της και, γενικά, θεωρείται κορυφαίος στο είδος του. Έρχεται στο «Christmas Theater» (22/11) για να μας παρουσιάσει ένα χριστουγεννιάτικα διαμορφωμένο οπερατικό γκαλά συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι.

«Cosmic Rhythm»

Ο Τάκης Πατερέλης στο πιάνο παίζει μουσική Gurdjieff / De Ηartmann στο Ωδείο Αθηνών (22/11) καθώς είναι ένας από τους πιο σοβαρούς γνώστες αυτής της μουσικής στη χώρα μας. Ο σπουδαίος Έλληνας φιλόσοφος Γεώργιος Γεωργιάδης ή Gurdjieff (1866-1949) έχει συλλέξει έναν μεγάλο αριθμό παραδοσιακών μελωδιών και κομματιών της μουσικής και των χορών των Δερβίσηδων και άλλων λειτουργικών και θρησκευτικών ύμνων. Οι μουσικές αυτές καταγράφηκαν και ενορχηστρώθηκαν για πιάνο με τη συνεργασία του μαθητή του Thomas de Hartmann (1885-1956), και έμειναν πια ως ένα πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο κεφάλαιο της μουσικής φιλολογίας, που διακρίνεται για την πρωτοτυπία και τον μοντέρνο χαρακτήρα του.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Συνεχίζοντας την μελοποίησή του στην «αιρετική» ποίηση (Αριστοφάνης, Βιγιόν, Καβάφης, Καρυωτάκης κ.ά.), ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζεται ξανά ως «Ο Μεγάλος Αιρετικός», παρηχώντας αλλά και αισθητικά συνδεόμενος με τον «Μεγάλο Ερωτικό». Η Βερόνικα Δαβάκη, ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Φλωράκης ερμηνεύουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (22-23/11) αυτά τα καινούρια τραγούδια του συνθέτη, ολοκληρώνοντας έτσι έναν ακόμα ενδιαφέροντα κύκλο που προτείνει το «Ελληνικό Σχέδιο» της Στέγης.

«Το Άξιον Εστί»

Η Καμεράτα με διευθυντή τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής (23/11) το αριστούργημα των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί». Σ’ αυτή την εκδοχή του θεμελιακού για την μουσική μας (και όχι μόνο) ιστορία ορατορίου ερμηνευτές είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Δημήτρης Λιγνάδης. Συμμετέχουν η Χορωδία του ΕΜΠ που διευθύνουν ο Μιχάλης Οικονόμου και η Αθανασία Κυριακίδου, η Χορωδία «Μελωδοί» υπό τον Γιώργο Ζιάκα και η Λαϊκή ορχήστρα της μουσικής σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις» της Σύρου με μαέστρο τον Αρίστο Βαμβακούση. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακούσουμε τη συγκλονιστική Τέταρτη Συμφωνία («Los Angeles») του Arvo Pärt, ένα σύγχρονο συμφωνικό αριστούργημα με έντονο πολιτικό περιεχόμενο που παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου το 2013.

Tchaikovsky Symphony Orchestra

Τι περιμένει κανείς καθώς τα Χριστούγεννα έρχονται όλο και πιο κοντά και η καρδιά θέλει να ηρεμήσει και οι αισθήσεις να γιορτάσουν. Κοσμαγάπητες μελωδίες του Τσαϊκόφσκι (από τη «Λίμνη των κύκνων», τον «Καριοθραύστη», την «Ωραία κοιμωμένη») αλλά και άλλες, άλλων Ρώσων συνθετών από τους πιο ειδικούς: την ιστορική Συμφωνική της Σοβιετικής Ραδιοτηλεόρασης (που τώρα φέρει το όνομα του Τσαϊκόφσκι) και τον μαέστρο Vladimir Fedoseyev. («Christmas Theater», 23-24/11)

Monty Alexander

Πιάνοντας μελωδίες στον αέρα από παιδί, ο Monty Alexander φαίνεται πως ήταν γεννημένος για την τζαζ. Μέσα της έβαλε όλη τη ρυθμική περιπλοκότητα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Τζαμάικα, και έδωσε στο post-bop πιάνο του όλα τα ιδιαίτερα λάτιν χρώματα. Έτσι, σήμερα μπορεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους άριστους ενώ το σοφιστικέ παίξιμό του ταιριάζει με κάθε όψη της τζαζ: από τον Ellington και τον Nat King Cole, στον Monk και στην reggae-jazz, με όλη την τελειότητα της δημιουργικής άνεσης που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο Monty και το τρίο του θα παίξουν στο «Gazarte» (24/11).

Echo Collective

Το σπουδαίο σύγχρονο μουσικό σύνολο από το Βέλγιο έρχεται τη Δευτέρα 25/11 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος μια συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Jóhann Jóhannsson. Οι Echo Collective ερμηνεύουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο το έργο του Jóhannsson «12 Conversations with Thilo Heinzmann», ένα μουσικό ταξίδι ιδιαίτερο και βαθύ.

«ABBA mania»

Όλα τα τραγούδια είναι εδώ: «Dancing Queen», «Gimme! Gimme! Gimme!», «The Winner takes it all», «Waterloo», «Fernando»… Και είναι σα να έχεις το αγαπημένο και δημοφιλέστατο γκρουπ επί σκηνής. Το σόου «ABBAmania» που παρουσιάζεται 27 Νοεμβρίου στο «Christmas Theater» είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: η έκσταση που μπορεί να μας παρασύρει ακούγοντας τα τραγούδια των ABBA που διαπερνούν τον χρόνο και τις γενιές και βλέποντάς τα να διαδραματίζονται με όλη την αλήθεια τους στη σκηνή. Από το West End στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες

The Waterboys

  • Rock-pop-folk

Πάνω από 10 χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση εδώ το θρυλικό ροκ γκρουπ επιστρέφει για δύο βραδιές γεμάτες αναμνήσεις.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

  • Ελληνική

«Μεγάλος αιρετικός»: το δεύτερο μέρος ενός κύκλου τραγουδιών αφιερωμένου στην πνευματική, ηθική κι αισθητική ελευθερία.

«Άξιον εστί»

  • Κλασική μουσική

Η Καμεράτα και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον Δημήτρη Λιγνάδη, στο έργο-σταθμός του Μίκη Θεοδωράκη. Στο πρώτο μέρος η συγκλονιστική Τέταρτη Συμφωνία («Los Angeles») του Άρβο Περτ.

«Ωραία μου κυρία»

  • Όπερα

Το «τέλειο μιούζικαλ» των Λέρνερ και Λόου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη μουσική μορφή του. Σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή Χίγκινς.

Monty Alexander

  • Jazz-Blues-Ethnic

Κορυφαίος τζαζ πιανίστας με τεχνοτροπίες που εμπεριέχουν calypso, reggae, ska κ.ά. στοιχεία.

Jose Cura

  • Κλασική μουσική

Ένας πολυμαθής μουσικός και κορυφαίος τενόρος, διάδοχος του Placido Domingo, σε ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά με άριες από διάσημες όπερες αλλά και κλασικά τραγούδια. Συμμετέχει η Tchaikovsky Symphony Orchestra.

Echo Collective

  • Σύγχρονη

Το μουσικό σύνολο από το Βέλγιο σε μια συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Jοhann Jοhannsson. Ερμηνεύει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το έργο του «12 conversations with Thilo Heinzmann».

Τάκης Πατερέλης (αναβλήθηκε)

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο πολύ γνωστός τζαζ σαξοφωνίστας, τώρα στο πιάνο, παίζει μουσική που του είναι οικεία: συνθέσεις των Gurdjieff και De Ηartmann.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.