4 λόγοι για να ακούσεις Baroness (και για να πας στο live τους)

Το αμερικανικό συγκρότημα του ευρύτερου σκληρού ήχου έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Gagarin 205», σε ένα από τα σημαντικότερα συναυλιακά events του φθινοπώρου.

4 λόγοι για να ακούσεις Baroness (και για να πας στο live τους)

Το αμερικανικό συγκρότημα του ευρύτερου σκληρού ήχου έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Gagarin 205», σε ένα από τα σημαντικότερα συναυλιακά events του φθινοπώρου. Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε τον ροκ ναό αυτό το Σάββατο 19/10.

#1 Ύστερα από δεκαέξι χρόνια αδιάλειπτης ενεργού δράσης και πέντε δίσκους, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια ακριβώς τι παίζουν.

Οι ταμπέλες που τους έχουν κολλήσει κατά καιρούς είναι πολλές και διάφορες: sludge metal, alternative metal, progressive metal κι ένα σωρό άλλα, όπως «είναι-κάτι-σαν-metal-αλλά-μπορεί-και-να-μην-είναι-κιόλας». Αυτό που έχει καταφέρει ο πανούργος frontman τους John Baizley είναι να χαρίσει στους Baroness μοναδικότητα σε ένα σύγχρονο τοπίο απόλυτης μουσικής ομογενοποίησης. Ένα σπάνιο κράμα αποτελούμενο από ατόφια μελωδικότητα, κιθαριστική δεξιοτεχνία, στίχους που μιλάνε με ψυχαναλυτική διάθεση και σκληρότητα για την ανηλεή μάχη της ζωής –και του έρωτα–, που συγκροτεί ένα ακραία συναισθηματικό αποτέλεσμα.

#2 Ο John Baizley είναι κάτι παραπάνω από τυπάρας. Είναι μια ατόφια καλλιτεχνική ψυχή.

Γεννημένος και μεγαλωμένος –και άρα πολιτιστικά απομονωμένος– σε μια πόλη της Τζόρτζια (τότε δεν υπήρχαν ούτε web ούτε YouTube παρά μόνο 6άρες κασέτες TDK) κατάφερε να βρει τον μουσικό του δρόμο και να αναπτύξει το εικαστικό του ταλέντο. Ο Baizley, εκτός του ότι ουσιαστικά είναι οι Baroness αυτοπροσώπως (ο μόνος που παραμένει από το αρχικό σχήμα), μια και γράφει τα κομμάτια, παίζει κιθάρες, χρωματίζει τα τραγούδια με το χαρακτηριστικό φαλτσάκι του, είναι και αυτός που σχεδιάζει τα εξώφυλλα των δίσκων, ενώ επιμελείται και το artwork πολλών άλλων αμερικανικών συγκροτημάτων.

4 λόγοι για να ακούσεις Baroness (και για να πας στο live τους) - εικόνα 1

#3 Το καλλιτεχνικό πείσμα του John Baizley κάνει τους Baroness ανθεκτικούς σε κάθε δυσκολία.

Όπως όταν το λεωφορείο της tour τους έπεσε σε γκρεμό 9 μέτρων τον Δεκαπενταύγουστο του 2012, τραυματίζοντας σοβαρά τον ίδιο και ακόμη οκτώ επιβάτες, ο Baizley έγινε καλά και προχώρησε μπροστά. Το ίδιο και όταν –λόγω και του σοκαριστικού ατυχήματος– αποχώρησαν τα τρία μέλη του συγκροτήματος Pete Adams, Summer Welch και Allen Blickle (με τους οποίους έφτιαξε τους κορυφαίους δίσκους «Blue record» και «Yellow & green»), εκείνος βρήκε νέους συνοδοιπόρους και κατάφερε να ανανεώσει τον ήχο του γκρουπ.

#4 Φέτος το καλοκαίρι έβγαλαν δισκάρα.

Το «Cold & grey» είναι ένα από τα καλύτερα metal (ή μήπως να πούμε rock;) άλμπουμ της χρονιάς. Το καινούργιο team του συγκροτήματος φαίνεται ότι έδεσε και γέννησε ένα διαμαντάκι. Η προσθήκη της βιρτουόζας κιθαρίστριας Gina Gleason (έχει παίξει με τον Santana, τους Smashing Pumpkins αλλά και το Cirque du Soleil) απέδωσε δισκογραφικούς καρπούς, τόσο κιθαριστικά όσο και φωνητικά με τις σωστά τοποθετημένες δεύτερές της. Επιπλέον, η χρήση ακόμη περισσότερων πλήκτρων από τον Baizley έδωσε μια γοητευτική progressive κατεύθυνση στον ήχο τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Baroness

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ του σύγχρονου σκληρού ήχου κάνει στάση για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.