Η «Europeana» είναι μία μοντέρνα όπερα με κοινωνικές ευαισθησίες

Ένα σύγχρονο κι επίκαιρο έργο μουσικού θεάτρου, εγκαινιάζει τη νέα σεζόν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μια συγκλονιστική καλλιτεχνική προσέγγιση της ζοφερής πραγματικότητας.

Η «Europeana» είναι μία μοντέρνα όπερα με κοινωνικές ευαισθησίες

Μια καθημερινότητα με ασταμάτητες προσφυγικές ροές· ασυνόδευτα ανήλικα που έχουν αμεσότερη ανάγκη προστασίας και ιδιαίτερης περίθαλψης και στέγασης· ένα μέλλον που προδιαγράφεται με πρόσημο ασαφές και προοπτική ζοφερή. Αυτή είναι η θεματική που διατρέχει την «Europeana», ένα μοντέρνο μουσικό θέατρο που εγκαινιάζει τη φετινή σεζόν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τρεις παραστάσεις στις 26, 27 και 28/9.

Η δημιουργική σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου είναι της Ραφίκα Σαουίς, προικισμένης ηθοποιού, περφόρμερ και σκηνοθέτιδας, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, άνθρωπος με γνώσεις και πείρα πάνω σε ποικίλες διαστάσεις της σύγχρονης μουσικής κι επιδέξιος συνθέτης και sound organizer σκηνικών/­εικαστικών θεαμάτων.

Ο κόσμος του έργου, βγαλμένος από την ίδια τη σκληρή πραγματικότητα: εξήντα νέοι από διαφορετικές κοινότητες και χώρες κινούνται μέσα στο ίδιο εχθρικό περιβάλλον. Ένα σύνολο από μικρές οδύσσειες ανθρώπων που έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου, αντιμετωπίζοντας τον ίδιο το θάνατο, αλλά εξακολουθώντας να κρατούν αλώβητα τα όνειρα και τις πραγματικές τους επιθυμίες, την εφηβική τρυφερότητα, την ομορφιά και τις ανησυχίες μιας τέτοιας ευαίσθητης ηλικίας.

Η «Europeana» είναι μία μοντέρνα όπερα με κοινωνικές ευαισθησίες - εικόνα 1

Όλα αυτά, ως πραγματικά γεγονότα μέσα σε πραγματικές και αφιλόξενες συνθήκες, συνδέονται οργανικά με το θεατρικό έργο του Ίψεν «Ο μικρός Έγιολφ», το οποίο έχει ως κεντρικό χαρακτήρα ένα μικρό παιδί που προσπαθεί ενεπιτυχώς να γίνει αποδεκτό από τους εγωκεντρικούς γονείς του και τελικά χάνεται στο βυθό της θάλασσας... Η Ραφίκα Σαουίς έκανε μια μακρόχρονη έρευνα –με τις ανάλογες συνεντεύξεις– στις δομές υποδοχής ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μέσα από αυτήν της την εμπειρία δημιούργησε ένα πλαίσιο ονειρικών καταστάσεων που γίνεται μια πλατφόρμα προσδιορισμού του μέλλοντος αυτών των παιδιών. Το τι κατεύθυνση παίρνει ο προσδιορισμός αυτός είναι κάτι που θα δούμε στη σκηνή από μια πολυάνθρωπη ομάδα ηθοποιών, ερμηνευτών, χορωδών κ.ά.

Η «Europeana» είναι μια διακεκριμένη διεθνής παραγωγή, που έχει τιμηθεί με την υποτροφία Ίψεν από τα ομώνυμα νορβηγικά βραβεία. Είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τα Βραβεία Ίψεν και τη νορβηγική πολιτιστική οργάνωση Lineculture και, μετά τις παραστάσεις της στην Εναλλακτική Σκηνή, θα ξεκινήσει περιοδεία στη σκανδιναβική χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

«Europeana»

  • Όπερα

Σύγχρονο μουσικό θέατρο για τα εφηβικά όνειρα βασισμένο σε αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σε μουσική Σταύρου Γασπαράτου και σκηνοθεσία Ραφίκα Σαουίς.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αγαπημένος ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας, σε ηλικία 85 ετών.

01/10/2022

Η καρδιά της μουσικής χτυπάει στο "Ολύμπια"

Το εμβληματικό θέατρο θα φιλοξενήσει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022-23 έναν φιλόδοξο προγραμματισμό, με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ.

Η Anneke Van Giersbergen γυρίζει την Ελλάδα

Μια ακουστική περιοδεία σε που θα περάσει από Ξάνθη, Καστοριά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.