25 χρόνια Archive σε μια ειδικά σχεδιασμένη συναυλία στο Ηρώδειο

Η δημιουργική πορεία του βρετανικού γκρουπ εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα βρίσκει την ιδανική της live αντιστοίχιση στη μεγάλη συναυλία του στο Ηρώδειο.

25 χρόνια Archive σε μια ειδικά σχεδιασμένη συναυλία στο Ηρώδειο

Το 2019 σηματοδοτεί το 25ο έτος της ύπαρξης και συνεχούς δραστηριότητας των Archive και όπως έχει δηλώσει ο Darius Keeler: «Είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε μιαν ανάσα και να δούμε συνολικά πόσο έχουμε προχωρήσει. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει ως ομάδα και χαίρομαι πολύ που το γιορτάζουμε όπως πρέπει αυτήν τη χρονιά». Ο εορτασμός φυσικά, πέρα από τις συναυλίες, επισφραγίστηκε και με την κυκλοφορία του άλμπουμ «25» πριν από λίγους μήνες, ενός τετραπλού CD που καλύπτει όλη την πορεία του γκρουπ, ενώ περιλαμβάνει και ακυκλοφόρητα κομμάτια, και συνεργασίες με την Band of Skulls και τον Steve Mason.

Το trip hop υπήρξε, στα μέσα των ’90s, η κινητήρια δύναμη και η δημιουργική δυναμική για τους Darius Keeler και Danny Griffiths, αν και το Λονδίνο όπου έμεναν βρισκόταν αρκετά μακριά από το Μπρίστολ. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στο «Londinium» και το «Take my head» του προηγούμενου αιώνα, συνειδητοποιούμε πως η πραγματικά δημιουργική πορεία των Archive ξεκίνησε με την είσοδο του τραγουδιστή Craig Walker στο γκρουπ. Με τα άλμπουμ «You all look the same to me», «Noise» και –κυρίως– «Michel Vaillant» (για τους ψαγμένους των κόμικς) μπήκαν οι γερές βάσεις progressive ψυχεδέλειας, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η περαιτέρω ερευνητική διάθεση των Archive.

Έκτοτε οι Archive, οι οποίοι λειτούργησαν περισσότερο ως σύνολο ξεχωριστών καλλιτεχνικών ιδιαιτεροτήτων (Keeler, Griffiths, Pollard Berrier, Dave Pen, Maria Q), κατέκτησαν την Ευρώπη –και τη χώρα μας φυσικά–, δημιουργώντας πραγματικά έργα τέχνης με τους δίσκους μιας δεκαετίας (από το «Lights» του 2006 μέχρι το «False foundation» του 2016) και στιγμές που ξεχωρίζουν για διάφορους λόγους, όπως το DVD «Live in Athens» (μαγνητοσκοπημένο κατά τη διάρκεια του tour τους το 2010) ή το «Axiom» (που γέννησε και το ομότιτλο 40λεπτο φιλμ που το συνοδεύει) το 2014.

Την καλλιτεχνική αξία του γκρουπ, που μέριμνά του ήταν να γίνεται όλο και καλύτερο, μπορούμε να ζυγίσουμε ακούγοντας κάποια από τις εκδόσεις του εορταστικού άλμπουμ «25» και πηγαίνοντας στη μοναδική, ειδικά σχεδιασμένη για το Ηρώδειο συναυλία του στις 13/9.

Περισσότερες πληροφορίες

Archive

  • Rock-pop-folk

Γιορτάζουν 25 χρόνια από τη δημιουργία τους με μια βραδιά αφιερωμένη στους κορυφαίους μουσικούς σταθμούς της καριέρας τους και τιμούν την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με το ελληνικό κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.