Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!»

Ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης συνομίλησε με τον διακεκριμένο -ολλανδικής καταγωγής- Αμερικανό αρχιμουσικό και διευθυντή των χορωδιακών συνόλων του Yale Τζέφρυ Ντάουμα για την επικείμενη αθηναϊκή συναυλία στο Summer Nostos Festival.

Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!»

Μεταξύ των εκδηλώσεων κλασικής μουσικής του -εντυπωσιακής ποικιλίας και πολυσχιδίας- προγράμματος του φετινού Summer Nostos Festival, που διοργανώνεται με αποκλειστική δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», μία τραβάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Στις 29 Ιουνίου, εκατοντάδες χορωδοί και μουσικοί θα κατακλύσουν τη σκηνή της «Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος» στην πλέον πολυπληθή παραγωγή του SNF, που θα επιτρέψει στο κοινό να βιώσει μια μουσική εμπειρία ανεπανάληπτης ενέργειας και έντασης.

110 χορωδοί-απόφοιτοι του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale, νεαροί μουσικοί του «El Sistema Greece» και η συμφωνική ορχήστρα «Academica» του Ωδείου Αθηνών θα μας χαρίσουν ένα πρόγραμμα με έργα Μπραμς και Θεοφανίδη.

Ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον διακεκριμένο -ολλανδικής καταγωγής- Αμερικανό αρχιμουσικό και διευθυντή των χορωδιακών συνόλων του Yale Τζέφρυ Ντάουμα για την επικείμενη αθηναϊκή συναυλία.

Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!» - εικόνα 1

Πολλοί γνωρίζουν την μικτή χορωδία του «Yale Glee Club», μία από τις ιστορικότερες φοιτητικές χορωδίες των ΗΠΑ, που μετράει ήδη 158 χρόνια ζωής! Ποια είναι όμως η «Yale Alumni Chorus»;
Είναι ένα μοναδικό χορωδιακό σύνολο που ιδρύθηκε πριν από μια 20ετία από αποφοίτους του Yale. Σε αυτήν συμμετέχουν, πάντως, και διάφορα μέλη/φίλοι εκτός Πανεπιστημίου. Ο αριθμός των μελών ποικίλλει ανά project και περιοδεία (καταβάλλουμε προσπάθεια να πραγματοποιούμε κάθε χρόνο από μία), όλα όμως κατοικούν σε κάθε γωνιά της Αμερικής, αλλά και εκτός αυτής. Για την ελληνική μας περιοδεία (η χορωδία εκτός από την Αθήνα θα τραγουδήσει ακόμη σε Ναύπλιο και Ρόδο), η αποστολή θα περιλαμβάνει περίπου 110 άτομα!

Φαντάζομαι αυτό θα δημιουργεί αρκετές δυσκολίες ως προς την προετοιμασία…
Σίγουρα. Παρότι καταβάλλονται προσπάθειες για ένα συγκεκριμένο αριθμό προβών (ιδίως στην περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός μελών), το σύνολο των χορωδών ουσιαστικά βρίσκονται μαζί λίγο πριν από κάθε περιοδεία. Η πρώτη είχε γίνει στην Κίνα το 1998, ακολούθησαν έκτοτε αρκετές στην Ασία, σε όλη την Αμερικανική ήπειρο, στην Αφρική αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Ρωσία (ήμασταν η πρώτη αμερικανική χορωδία που τραγούδησε μέσα στο Κρεμλίνο) ή τώρα στην Ελλάδα, κάτι που αναμένουμε με ενθουσιασμό!

Η Χορωδία φημίζεται για το έντονο αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας.
H «Υale Alumni Chorus» θεωρείται «Πρεσβευτής του Τραγουδιού» και έχει στόχο να χτίσει διεθνείς σχέσεις κατανόησης μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων κλπ. με όχημα την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Τα μέλη της ομάδας διοργανώνουν δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων σχεδόν σε κάθε συναυλία τους, ενώ χρηματοδοτεί σταθερά έναν αριθμό νεανικών/φοιτητικών χορωδιών ανά τον κόσμο, όπως έγινε για παράδειγμα το 2004 στη Βραζιλία με παιδιά από τις φαβέλες… Επίσης, πρόσφατα συμπράξαμε με την Καναδέζικη χορωδία «Nathaniel Dett», που προάγει όλα τα είδη αφροκεντρικής μουσικής, και δη τα spirituals.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το «El Sistema Greece», το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας. Η διαπολιτισμική εκπαιδευτική του προσέγγιση βασίζεται στη μέθοδο του ομώνυμου κοινωνικού προγράμματος της Βενεζουέλας, που αποσκοπεί στο να αποκτούν τα παιδιά εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον χάρη στη μουσική. Έχετε ξανασυνεργασθεί με το «El Sistema»;
Όχι. Παρότι γνωρίζουμε καλά τις αρετές και τη σημασία του προγράμματος «El Sistema» της Βενεζουέλας, που ίδρυσε ο μαέστρος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου (ένα πρόγραμμα που υιοθέτησαν 60 χώρες σ’ όλο τον κόσμο και έχει αναγνωρισθεί από την UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας), αυτή είναι η πρώτη μας σύμπραξη.

Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!» - εικόνα 2

Τι έργα περιλαμβάνει το αθηναϊκό πρόγραμμα;
Έργα Γιοχάννες Μπραμς και Κρίστοφερ Θεοφανίδη. Του πρώτου θα ερμηνεύσουμε το περίφημο χορωδιακό «Nänie», ενώ η Academica θα παίξει την «Ακαδημαϊκή Εισαγωγή». Ο Θεοφανίδης είναι καθηγητής στο Yale και ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους Αμερικανούς συνθέτες με ελληνική καταγωγή! Τα έργα του που θα ακουσθούν είναι το «To Εδώ και Tώρα» για χορωδία και ορχήστρα και το «Rainbow Body», η πιο γνωστή ορχηστρική του σύνθεση. Το κομμάτι αυτό είχε ενσωματώσει ο Κρίστοφερ στο ελληνικής έμπνευσης μπαλέτο του «Άρτεμις» που είχε γραφτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Πώς βλέπετε το μέλλον του χορωδιακού τραγουδιού ανά τον κόσμο;
Είμαι πολύ αισιόδοξος. Από την 25ετή μου εμπειρία, γνωρίζω ότι το χορωδιακό τραγούδι είναι από τη φύση του συνδεδεμένο με το άνοιγμα σε διαφορετικές κουλτούρες και τη μουσική τους. Το τραγούδι, περισσότερο από τις άλλες μορφές μουσικής, σφυρηλατεί δεσμούς, ανθρώπινους και κοινωνικούς. Η αμεσότητα της φωνής, η οικειότητα που δημιουργεί η συνένωση φωνών είναι μοναδικές. Με το χορωδιακό τραγούδι ανακαλύπτεις τη χαρά τού να κάνεις μουσική, αφού δεν χρειάζεσαι ούτε όργανα, ούτε αίθουσες συναυλιών, συχνά ούτε καν τεχνική!

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
Ναι, ότι όλοι εδώ ανυπομονούμε να γνωρίσουμε το ελληνικό κοινό και να συμμετάσχουμε στο φετινό Summer Nostos Festival που διοργανώνει το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σ’έναν τόσο εμβληματικό για την Αθήνα χώρο πολιτισμού…

Περισσότερες πληροφορίες

Summer Nostos Festival (7η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Η Rita Wilson στις 7.30 μ.μ., οι Yale Alumni Chorus, Academica Αθηνών κι El Sistema Greece στις 8 μ.μ., οι L.E.J. στις 8.30 μ.μ., οι Yalla 2.0 & Μαρίνα Σάττι στις 9.30 μ.μ. και οι Choir! Choir! Choir! στις 11 μ.μ.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

29/09/2022

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.