Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!»

Ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης συνομίλησε με τον διακεκριμένο -ολλανδικής καταγωγής- Αμερικανό αρχιμουσικό και διευθυντή των χορωδιακών συνόλων του Yale Τζέφρυ Ντάουμα για την επικείμενη αθηναϊκή συναυλία στο Summer Nostos Festival.

Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!»

Μεταξύ των εκδηλώσεων κλασικής μουσικής του -εντυπωσιακής ποικιλίας και πολυσχιδίας- προγράμματος του φετινού Summer Nostos Festival, που διοργανώνεται με αποκλειστική δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», μία τραβάει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Στις 29 Ιουνίου, εκατοντάδες χορωδοί και μουσικοί θα κατακλύσουν τη σκηνή της «Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος» στην πλέον πολυπληθή παραγωγή του SNF, που θα επιτρέψει στο κοινό να βιώσει μια μουσική εμπειρία ανεπανάληπτης ενέργειας και έντασης.

110 χορωδοί-απόφοιτοι του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale, νεαροί μουσικοί του «El Sistema Greece» και η συμφωνική ορχήστρα «Academica» του Ωδείου Αθηνών θα μας χαρίσουν ένα πρόγραμμα με έργα Μπραμς και Θεοφανίδη.

Ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον διακεκριμένο -ολλανδικής καταγωγής- Αμερικανό αρχιμουσικό και διευθυντή των χορωδιακών συνόλων του Yale Τζέφρυ Ντάουμα για την επικείμενη αθηναϊκή συναυλία.

Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!» - εικόνα 1

Πολλοί γνωρίζουν την μικτή χορωδία του «Yale Glee Club», μία από τις ιστορικότερες φοιτητικές χορωδίες των ΗΠΑ, που μετράει ήδη 158 χρόνια ζωής! Ποια είναι όμως η «Yale Alumni Chorus»;
Είναι ένα μοναδικό χορωδιακό σύνολο που ιδρύθηκε πριν από μια 20ετία από αποφοίτους του Yale. Σε αυτήν συμμετέχουν, πάντως, και διάφορα μέλη/φίλοι εκτός Πανεπιστημίου. Ο αριθμός των μελών ποικίλλει ανά project και περιοδεία (καταβάλλουμε προσπάθεια να πραγματοποιούμε κάθε χρόνο από μία), όλα όμως κατοικούν σε κάθε γωνιά της Αμερικής, αλλά και εκτός αυτής. Για την ελληνική μας περιοδεία (η χορωδία εκτός από την Αθήνα θα τραγουδήσει ακόμη σε Ναύπλιο και Ρόδο), η αποστολή θα περιλαμβάνει περίπου 110 άτομα!

Φαντάζομαι αυτό θα δημιουργεί αρκετές δυσκολίες ως προς την προετοιμασία…
Σίγουρα. Παρότι καταβάλλονται προσπάθειες για ένα συγκεκριμένο αριθμό προβών (ιδίως στην περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός μελών), το σύνολο των χορωδών ουσιαστικά βρίσκονται μαζί λίγο πριν από κάθε περιοδεία. Η πρώτη είχε γίνει στην Κίνα το 1998, ακολούθησαν έκτοτε αρκετές στην Ασία, σε όλη την Αμερικανική ήπειρο, στην Αφρική αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Ρωσία (ήμασταν η πρώτη αμερικανική χορωδία που τραγούδησε μέσα στο Κρεμλίνο) ή τώρα στην Ελλάδα, κάτι που αναμένουμε με ενθουσιασμό!

Η Χορωδία φημίζεται για το έντονο αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας.
H «Υale Alumni Chorus» θεωρείται «Πρεσβευτής του Τραγουδιού» και έχει στόχο να χτίσει διεθνείς σχέσεις κατανόησης μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων κλπ. με όχημα την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Τα μέλη της ομάδας διοργανώνουν δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων σχεδόν σε κάθε συναυλία τους, ενώ χρηματοδοτεί σταθερά έναν αριθμό νεανικών/φοιτητικών χορωδιών ανά τον κόσμο, όπως έγινε για παράδειγμα το 2004 στη Βραζιλία με παιδιά από τις φαβέλες… Επίσης, πρόσφατα συμπράξαμε με την Καναδέζικη χορωδία «Nathaniel Dett», που προάγει όλα τα είδη αφροκεντρικής μουσικής, και δη τα spirituals.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το «El Sistema Greece», το οποίο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας. Η διαπολιτισμική εκπαιδευτική του προσέγγιση βασίζεται στη μέθοδο του ομώνυμου κοινωνικού προγράμματος της Βενεζουέλας, που αποσκοπεί στο να αποκτούν τα παιδιά εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον χάρη στη μουσική. Έχετε ξανασυνεργασθεί με το «El Sistema»;
Όχι. Παρότι γνωρίζουμε καλά τις αρετές και τη σημασία του προγράμματος «El Sistema» της Βενεζουέλας, που ίδρυσε ο μαέστρος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου (ένα πρόγραμμα που υιοθέτησαν 60 χώρες σ’ όλο τον κόσμο και έχει αναγνωρισθεί από την UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας), αυτή είναι η πρώτη μας σύμπραξη.

Τζέφρυ Ντάουμα: «Ανακαλύψτε τη χαρά του να κάνεις μουσική μέσα από μια χορωδία!» - εικόνα 2

Τι έργα περιλαμβάνει το αθηναϊκό πρόγραμμα;
Έργα Γιοχάννες Μπραμς και Κρίστοφερ Θεοφανίδη. Του πρώτου θα ερμηνεύσουμε το περίφημο χορωδιακό «Nänie», ενώ η Academica θα παίξει την «Ακαδημαϊκή Εισαγωγή». Ο Θεοφανίδης είναι καθηγητής στο Yale και ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους Αμερικανούς συνθέτες με ελληνική καταγωγή! Τα έργα του που θα ακουσθούν είναι το «To Εδώ και Tώρα» για χορωδία και ορχήστρα και το «Rainbow Body», η πιο γνωστή ορχηστρική του σύνθεση. Το κομμάτι αυτό είχε ενσωματώσει ο Κρίστοφερ στο ελληνικής έμπνευσης μπαλέτο του «Άρτεμις» που είχε γραφτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Πώς βλέπετε το μέλλον του χορωδιακού τραγουδιού ανά τον κόσμο;
Είμαι πολύ αισιόδοξος. Από την 25ετή μου εμπειρία, γνωρίζω ότι το χορωδιακό τραγούδι είναι από τη φύση του συνδεδεμένο με το άνοιγμα σε διαφορετικές κουλτούρες και τη μουσική τους. Το τραγούδι, περισσότερο από τις άλλες μορφές μουσικής, σφυρηλατεί δεσμούς, ανθρώπινους και κοινωνικούς. Η αμεσότητα της φωνής, η οικειότητα που δημιουργεί η συνένωση φωνών είναι μοναδικές. Με το χορωδιακό τραγούδι ανακαλύπτεις τη χαρά τού να κάνεις μουσική, αφού δεν χρειάζεσαι ούτε όργανα, ούτε αίθουσες συναυλιών, συχνά ούτε καν τεχνική!

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
Ναι, ότι όλοι εδώ ανυπομονούμε να γνωρίσουμε το ελληνικό κοινό και να συμμετάσχουμε στο φετινό Summer Nostos Festival που διοργανώνει το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σ’έναν τόσο εμβληματικό για την Αθήνα χώρο πολιτισμού…

Περισσότερες πληροφορίες

Summer Nostos Festival (7η ημέρα)

  • Φεστιβάλ

Η Rita Wilson στις 7.30 μ.μ., οι Yale Alumni Chorus, Academica Αθηνών κι El Sistema Greece στις 8 μ.μ., οι L.E.J. στις 8.30 μ.μ., οι Yalla 2.0 & Μαρίνα Σάττι στις 9.30 μ.μ. και οι Choir! Choir! Choir! στις 11 μ.μ.

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.