Ο κύκλος «Adagio» εγκαινιάζει τις κατανυκτικές μελωδίες στο Μέγαρο

Με επιλεγμένες εκδηλώσεις που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα από στιλ –από την προκλασική μέχρι τη σύγχρονη μουσική–, απολαμβάνουμε ιδιαίτερες μουσικές, με καλλιτεχνική βαρύτητα και βάθος, που δίνουν εξέχοντα τόνο στο πραγματικό σάουντρακ της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο κύκλος «Adagio» εγκαινιάζει τις κατανυκτικές μελωδίες στο Μέγαρο

Ενα δεξιοτεχνικό αλλά με ουσιαστικό θρησκευτικό περιεχόμενο ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου είναι η καλύτερη εκκίνηση για αυτήν τη σειρά μουσικών εκδηλώσεων του κύκλου «Adagio»(19-23/4).

Ο Νορβηγός οργανίστας Μπγιόρν Άντορ Ντράγκε είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος βιρτουόζος του εκκλησιαστικού οργάνου καθώς και βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής μουσικής. Καθηγητής σε ωδεία και πανεπιστήμια της πατρίδας του, σπουδαίος περφόρμερ και με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δισκογραφία, που καλύπτει από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική, ο Μπγιόρν Άντορ Ντράγκε παρουσιάζει την Παρασκευή 19/4, στο επιβλητικό όργανο που κοσμεί την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», ένα πρόγραμμα με συνθέσεις των επιφανών Μπαχ και Πάχελμπελ αλλά και Μέντελσον, Γκριγκ κ.ά.

Ο κύκλος «Adagio» εγκαινιάζει τις κατανυκτικές μελωδίες στο Μέγαρο - εικόνα 1
Νίκος Γιούσεφ, Ειρήνη Τηνιακού, Γιώργος Κατσάνος

Την ίδια ημέρα περίεργοι ήχοι θα βγαίνουν παραδίπλα, στο υποσκήνιο της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη». Ο Νίκος Γιούσεφ, δεξιοτέχνης μουσικός και μετρ στην εκτέλεση του μουσικού πριονιού, μαζί με την πιανίστρια Ειρήνη Τηνιακού και τον Γιώργο Κατσάνο στο αναλογικό σινθεσάιζερ φτιάχνουν τα δικά τους «Adagios from the underground», πράγμα που μεθερμηνεύεται σε μουσικές Αλμπινόνι και Μπάρμπερ (με σπουδαία και κοσμαγάπητα adagios αμφότεροι), Μπετόβεν και Μπαχ («Σονάτα υπό το σεληνόφως» και «Κατά Ματθαίον»), Περγκολέζι, Μότσαρτ, Σούμπερτ, Πέρσελ αλλά και των Ιωάννη Πλανήτερου και Νίκου Σκαλκώτα να ακούγονται με έναν κάπως διαφορετικό και πιο μυστήριο τρόπο.

Τα «Αναγνώσματα του σκότους», πάλι, παίζονται τη Μεγάλη Δευτέρα 22/4 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος». Πρόκειται για τα «Lecons des Ténèbres» του Γάλλου μπαρόκ συνθέτη Μισέλ-Ρισάρ ντε Λαλάντ, που αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία του Λουδοβίκου 14ου. Τρία διασωθέντα από τη λήθη πολυφωνικά αριστουργήματα, τα οποία χειρίζονται εδώ ο εξπέρ Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι Latinitas Nostra μαζί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη. Ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες από τον Χρυσικόπουλο (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο) και τους Φανή Αντωνέλου (σοπράνο) Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο), Θεόδωρο Κίτσο (θεόρβη), Ανδρέα Λινό (βιόλα ντα γκάμπα), Ιάσονα Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο) και Δημήτρη Τίγκα (βιολόνε).

Ο κύκλος «Adagio» εγκαινιάζει τις κατανυκτικές μελωδίες στο Μέγαρο - εικόνα 2
Ventus Ensemble

Κάτι πραγματικά ξεχωριστό, τέλος, λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Τρίτη 23/4 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος». Το έργο «Passion for Bach and Coltrane» του σύγχρονου Αφροαμερικανού συνθέτη/κορνίστα Τζεφ Σκοτ προφανώς αντλεί από την κλασική και την τζαζ μέσω του έργου δύο ιδιαίτερα πνευματικών μουσικών όπως ο Γ.Σ. Μπαχ και ο Τζον Κολτρέιν. Είναι γραμμένο για κουιντέτο ξύλινων πνευστών (εδώ είναι το Ventus Ensemble), που συνδυάζεται με τζαζ τρίο και κουαρτέτο εγχόρδων, σε ποίηση/κείμενα του Α.Μπ. Σπέλμαν (συγγραφέας του πολύ γνωστού στους τζαζόφιλους «Four lives in the bebop business»), τα οποία εδώ απαγγέλλει/αφηγείται ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης.

Περισσότερες πληροφορίες

Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

  • Πασχαλινά

Ο Νορβηγός δεξιοτέχνης Μπγιόρν Άντορ Ντράγκε σε συνθέσεις σπουδαίων μουσουργών και βιρτουόζων όπως οι Γ.Σ. Μπαχ, Πάχελμπελ, Μέντελσον, Μποβέ, Βιέρν αλλά κι ευφάνταστες μεταγραφές έργων των Γκριγκ και Σβέντσεν.

Adagios from the Underground

  • Πασχαλινά

Οι Νίκος Γιούσεφ (σοπράνο και βαρύτονο μουσικό πριόνι), Ειρήνη Τηνιακού (πιάνο) και Γιώργος Κατσάνος (αναλογικό σινθεσάιζερ) σε θρησκευτικές και κοσμικές μελωδίες του «κλασικού» ρεπερτορίου από τον Αλμπινόνι και τον Μπαχ μέχρι τον Σκαλκώτα.

Αναγνώσματα του σκότους

  • Πασχαλινά

Τρία πολυφωνικά αριστουργήματα του Γάλλου μπαρόκ συνθέτη Μισέλ Ρισάρ ντε Λαλάντ από τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και τους Latinitas Nostra, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη.

«Passion for Bach and Coltrane»

  • Πασχαλινά

Το διακεκριμένο γκρουπ πνευστών Ventus Ensemble παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αργύρη Ξάφη, το έργο του Jeff Scott που βασίζεται σε μια ευφάνταστη σύνδεση κλασικής μουσικής και τζαζ.

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".