Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στον τρίτο τους κύκλο αντλούν την έμπνευσή τους από το έργο «Οράματα και Θάματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη και φέρνουν στη Λυρική έξι μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα.

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο

Ο φετινός τρίτος κύκλος των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής αντλεί την έμπνευσή του από το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη Οράματα και θάματα και φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έξι μοναδικές μουσικές εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα. Το πολυδιάστατο αυτό φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην περίοδο πριν από το Πάσχα και λαμβάνει χώρα από τις 11 έως τις 23 Απριλίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2019 θα απολαύσουμε το πολυφωνικό έργο Επιστροφή του συνθέτη Νίκου Γαλενιανού με τη συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου, μια συναυλία με το σπουδαίο αυστριακό γυναικείο Ensemble airborne extended, ένα αφιέρωμα στη μεσαιωνική Ανατολή και Δύση με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, μια συναυλία με θρησκευτικά έργα του Βρετανού συνθέτη σερ Τζων Τάβενερ σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Λαάρη με ερμηνεύτριες τη Μαρία Παλάσκα και τη Μόνικα, μια μουσική αντιπαράθεση του βιολονίστα Σίμου Παπάνα και του τσελίστα Δήμου Γκουνταρούλη, καθώς και μια συναυλία με έργα των Μπρίττεν, Περτ και Αδάμη, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου.

Νίκος Γαλενιανός «Επιστροφή»

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο - εικόνα 1
photo Α. Σιμόπουλος

Ένα πολυφωνικό έργο βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της Κόλασης του Δάντη για το οποίο ο συνθέτης σημειώνει: «Αν ήταν εικόνα, θα ήταν μια ομάδα ανθρώπων που ακολούθησε την ίδια πορεία με αυτή του Δάντη μέσα στην Κόλαση. Τη στιγμή που βγαίνουν στην επιφάνεια της γης, προσπαθούν να διηγηθούν ό,τι βίωσαν, με όσα μέσα και αντοχή διαθέτουν».
Ερμηνευτές είναι οι Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή), Νίκος Ιωακείμ (φωνή), Μιχάλης Παρασκάκης (φωνή, τσίτερ), Αποστόλης Ψυχράμης (φωνή), Κρίστοφ Μπλουμ (φωνή, σύριγγα) και Σταμάτης Πασόπουλος (ακορντεόν). Διευθύνει και παίζει waterphone ο συνθέτης Νίκος Γαλενιανός.
11 & 13 Απριλίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Ensemble airborne extended

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο - εικόνα 2
photo Luigi Opatija

Το εξαιρετικό αυστριακό γυναικείο κουαρτέτο παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τίτλο «O qual incendio», που περιλαμβάνει παλαιά όσο και σύγχρονη μουσική, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν. Ο ασυνήθιστος συνδυασμός μουσικών οργάνων (Έλενα Γκαμπιέλι και Καρολίνε Μάιχοφερ φλάουτο, Σόνια Λάιπολντ τσέμπαλο και πλήκτρα, Τίνα Ζερντίν άρπα και Κορνηλία Χόρακ φωνή σοπράνο) δίνει τη δυνατότητα στο Ensemble airborne extended να δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα νέων ήχων και χρωμάτων. Το πρόγραμμα συνδυάζει μπαρόκ συνθέσεις των Ρόζα Τζατσίντα Μπαντάλλα, Καμίλλα ντε Ρόσσι και Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν καθώς και νέα έργα των Μινγκ Γουάνγκ, Πάνου Ηλιόπουλου και Αλέξανδρου Σπύρου.
12 Απριλίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Ex Silentio «Visio musicae»

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο - εικόνα 3
photo Α. Σιμόπουλος

Υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα το σύνολο παλαιάς μουσικής παρουσιάζει ένα κοσμικό και θρησκευτικό συνδετικό αφιέρωμα στη μεσαιωνική Ανατολή και τη μεσαιωνική Δύση με καλεσμένους την τραγουδίστρια Φανή Αντωνέλου και τον βιρτουόζο σαντουρίστα Ιμάν Χάμμαρ. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. To Visio musicae αναλύει τις αρχέγονες σχέσεις μουσικής και διαλογισμού, τόσο στον δυτικό Μεσαίωνα όσο και σε ανατολικές παραδόσεις: την υποβλητική μουσική της Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν ή τα λατρευτικά ισπανικά τραγούδια της Παναγίας διαδέχονται μεσαιωνικοί ύμνοι και εκστατικοί σουφικοί χοροί.
14 Απριλίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

John Tavener «Prayer of the Heart»

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο - εικόνα 4

Έργα του Βρετανού ορθόδοξου συνθέτη και μελετητή του νεοελληνικού πολιτισμού John Tavener υπό την διεύθυνση του Νίκου Λαάρη, με ερμηνεύτριες την σοπράνο Μαρία Παλάσκα και την Μόνικα. Θα ακουστούν τα έργα:
Υπακοή: για τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση. Lamentation, Last Prayer and Exaltation: τελετουργία της προσευχής και της ανάτασης. Epistle of Love: μυστικιστική ποίηση Σέρβων μοναχών του Μεσαίωνα αφιερωμένη στον Θείο Έρωτα. Ιερό Όνειρο: ονειρικά μετουσιωμένη Λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας. Prayer of the Heart: απλή προσευχή, γραμμένη ειδικά για την Ισλανδή ποπ τραγουδίστρια Bjork και το Brodsky Quartet.
20 Απριλίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

«Μεταξύ ουρανού και γης: Ένα όραμα κι ένα θαύμα»

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο - εικόνα 5

O Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί) και ο Δήμος Γκουνταρούλης (5χορδο βιολοντσέλο πίκολο) σε μια σπάνια μουσική αντιπαράθεση των εμβληματικών σολιστικών έργων Τρίλια του διαβόλου του Ταρτίνι και Σουίτα αρ. 6 για βιολοντσέλο του Μπαχ. Στην ίδια συναυλία, η Σονάτα για δύο βιολιά του Αντόνιο Βιβάλντι, με τη γνωστή εξωστρέφεια και δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει τη μουσική του, έρχεται να ενώσει τα δύο σόλο όργανα και τους δύο μουσικούς και να λύσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης.
21 Απριλίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

«Βιβλικά θαύματα»

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τον Απρίλιο - εικόνα 6

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2019 ολοκληρώνονται με μια συναυλία με έργα εμπνευσμένα από βιβλικά θαύματα υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού της ΕΛΣ Νίκου Βασιλείου. Στη συναυλία αυτή θα παρουσιαστούν τα έργα Canticle II: Abraham and Isaac, έργο 51 (1952) του Μπέντζαμιν Μπρίττεν, Sarah Was Ninety Years Old (1977/1990) του Άρβο Περτ και Γυνή περιβεβλημένη τον ήλιον Ι (1998) του Μιχάλη Αδάμη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

  • Πασχαλινά

«Επιστροφή»: ένα πολυφωνικό έργο του Νίκου Γαλενιανού βασισμένο στο πρωτότυπο κείμενο της «Κόλασης» του Δάντη με την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Νίκο Ιωακείμ κ.ά. Σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου και διευθύνει ο συνθέτης.

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

  • Πασχαλινά

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μεσαιωνική Ανατολή και Δύση που συνδέει το κοσμικό στοιχείο με το θρησκευτικό, με τίτλο «Visio musicae» και με καλεσμένους την τραγουδίστρια Φανή Αντωνέλου και τον βιρτουόζο σαντουρίστα Ιμάν Χάμμαρ.

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

  • Πασχαλινά

«Prayer of the heart»: το βίωμα της ορθόδοξης πίστης του Βρετανού συνθέτη σερ Τζον Τάβενερ σε μια συναυλία με θρησκευτικά έργα του, σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Λαάρη. Τραγουδούν η υψίφωνος Μαρία Παλάσκα και η Monika.

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

  • Πασχαλινά

«Μεταξύ ουρανού και γης: ένα όραμα κι ένα θαύμα» με μουσική αντιπαράθεση αλλά και σύμπραξη των Σίμου Παπάνα (βιολί) και Δήμου Γκουνταρούλη (τσέλο) σε έργα Ταρτίνι, Μπαχ και Βιβάλντι.

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

  • Πασχαλινά

«Βιβλικά θαύματα» με έργα των Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Άρβο Περτ και Μιχάλη Αδάμη. Σολίστ οι Ελένη Βουδουράκη, Χρήστος Κεχρής, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Γιάννης Φίλιας. Διευθύνει και παίζει πιάνο ο Νίκος Βασιλείου.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
29/09/2022

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Ακροπόλ

Στην παράσταση "Με φάρο το φεγγάρι" τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.