Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δια πάσα νόσον!

Ξεκίνησε τις σόλο Τετάρτες του στο «Gazarte» και, φυσικά, βρεθήκαμε εκεί από το πρώτο βράδυ για να απολαύσουμε μια παράσταση που θεραπεύει την Τέχνη και όχι μόνο…

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δια πάσα νόσον!

Με δήλωση του ίδιου του Αλκίνοου, ενώ εδώ και χρόνια δουλεύει πάντα με σπουδαίους μουσικούς και έχει φτιάξει μια από τις πιο δυνατές μουσικές ομάδες, εν τούτοις, από καιρού εις καιρόν νιώθει την ανάγκη να βρίσκεται μόνος, με τα τραγούδια του γυμνά στη σκηνή και με ένα όργανο (κιθάρα ή λαούτο) στην αγκαλιά του, εξασκώντας την πανάρχαια – και προφανώς αρχέγονη – τέχνη του ραψωδού / τραγουδοποιού. Είναι κάτι που ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει εδώ και χρόνια με πολύ μεγάλη αισθητική και καλλιτεχνική επιτυχία. Για την ακρίβεια, δεν μου έρχονται στο νου πολλοί που μπορούν να σταθούν μόνοι με τα τραγούδια τους μπροστά στο (όποιο) κοινό και να πάνε το ταξίδι τους ως το τέλος. [Ένα πρόσφατο παράδειγμα ενός τέτοιου μεγάλου καλλιτέχνη σε σόλο performance είναι, φυσικά, αυτό του Peter Hammill στο «Gagarin 205»]. Ο Αλκίνοος, για πάνω από τρεις ώρες, σε διαρκή και ουσιαστική επαφή, αλληλεπίδραση και συνομιλία μαζί μας…

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δια πάσα νόσον! - εικόνα 1

Ξεκίνησε αυτές τις σόλο εμφανίσεις πέρυσι από το «Κύτταρο» και συνέχισε. Εμείς τον ακούσαμε και στον Κήπο του Μεγάρου και τώρα ξανά εδώ. Δεν πρόκειται για ένα απλό συναυλιακό event – είναι περισσότερο μια διαδικασία κάθαρσης, μια θεραπευτική αγωγή. [Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι, έτσι είναι η ΜΟΥΣΙΚΗ – ίσως και όλο αυτό που λέμε ΤΕΧΝΗ]. Αυτή την αίσθηση (και αντίληψη) την είχα από παλιά – γι’ αυτό και πήγαινα (και πηγαίνω) πάντα σε καλλιτέχνες που μου χαρίζουν αυτή τη θεραπευτική «δόση» που μου είναι απαραίτητη: στον Διονύση, στην Ελευθερία, στον Νίκο, στον άλλο Νίκο, στον Θάνο – παλιότερα στον Δημήτρη και στον Άκη, στον Νίκο και στον Μανώλη. Και σε άλλους…

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δια πάσα νόσον! - εικόνα 2

Τα τραγούδια που λέει ο Αλκίνοος είναι χιλιοακουσμένα (και πολυπαιγμένα κατ’ ιδίαν, σε ότι μας αφορά) – όμως κάθε φορά ακούγονται σαν καινούρια… Το κοινό εδώ έρχεται για να ακούσει – και ακούει… Ο Αλκίνοος, είτε με γκρουπ είτε σόλο, συνηθίζει να λειτουργεί πάντα σαν ΟΜΑΔΑ – ποτέ ερήμην των ανθρώπων που πάνε για να τον ακούσουν. Συνδιαλέγεται μαζί τους, μαζί μας γιατί, απλά, μέσα από το τραγούδι μας εμπεριέχει και τον εμπεριέχουμε. Έτσι, μπαίνουμε όλοι μας ωραίοι σ’ αυτή την παράσταση και φεύγουμε (όλοι μας!) ακόμα πιο ωραίοι! Το νιώθουμε στην ατμόσφαιρα και το βλέπουμε στα πρόσωπα και στα βλέμματα. Στα νεανικά και στα πιο νεανικά. Ο Αλκίνοος το πετυχαίνει αυτό με τα τραγούδια του, με τα σχόλια, τις ιστορίες και το χιούμορ του, με τον τρόπο που μουσικοποιεί και παίζει πάνω στη σκηνή. Και έτσι, η τέχνη του γίνεται μια θεραπευτική διαδικασία. Δια πάσα νόσον…

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δια πάσα νόσον! - εικόνα 3

Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Είναι από το είδος της τέχνης που ο αείμνηστος LeRoi Jones είχε ονομάσει The Changing Same - και που έχει πεδίο εφαρμογής εκεί όπου πραγματικά αξίζει. Όπως εδώ.
ΥΓ. Τα σκηνικά είναι του Άντη Ιωαννίδη.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Ελληνική

Σαν τροβαδούρος του 21ου αιώνα, με solo εμφάνιση (κλασική και ακουστική κιθάρα, λαούτο, φωνή), μεταφέρει συναισθήματα και σκέψεις που μας αφορούν όλους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
17/04/2024

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".