Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι;

Ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής πήρε τη μεγάλη απόφαση να ανοίξει ένα τζαζ λαϊβάδικο δίπλα από την σχολή του στην Στρατάρχου Καραϊσκάκη, μαζεύοντας την αφρόκρεμα της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς σκηνής.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι;

Η οικογένειά μου μετακόμισε στο Χαϊδάρι όταν ήμουν ενός έτους. Σ’ αυτήν την πόλη της δυτικής Αττικής περπάτησα, πήγα σχολείο, έκανα τις πρώτες μου κοπάνες και εξόδους. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα άνοιγε jazz club σ’ αυτήν τη γωνιά της Αθήνας, όπου ο πεζόδρομος της Καραϊσκάκη γεννά σχεδόν αποκλειστικά καφετέριες, φαγάδικα και mainstream clubs.

Γι’ αυτό ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν είδα την πινακίδα του «Jazzét» να κρεμιέται το χειμώνα του ’17 στο μαγαζί της Στρατάρχου Καραϊσκάκη 99. «Μα, καλά άνοιξε jazz club στο Χαϊδάρι;» αναρωτήθηκα… Η αλήθεια είναι ότι απόλαυσα πολλά και καλά λάιβ μέχρι να συναντήσω τον ιθύνοντα νου του φιλόδοξου εγχειρήματος, τον δεξιοτέχνη κιθαρίστα και εκπαιδευτικό Λευτέρη Χριστοφή για να μου μιλήσει για την τολμηρή ιδέα του.

Στον ατμοσφαιρικό χώρο του «Jazzét», όπου κυριαρχούν τα χρώματα του μπλε και του μαύρου (όπως οφείλει ένα αυθεντικό jazz club) κάναμε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα παρότι είχε κάνει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στην Αγγλία, το μεγάλο επετειακό live που θα κάνει την Πέμπτη 28/3 στο Half Note, τη μουσική σχολή του, αλλά κυρίως για το μαγαζί του, που είναι πλέον «ένα σημείο αναφοράς για την jazz στην Αθήνα», όπως λέει ο ίδιος. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την εμφάνιση του βιρτουόζου Αμερικανού κιθαρίστα Jonathan Kreisberg στο «Jazzét» την Παρασκευή 8/3.

Λευτέρης Χριστοφής
Έχετε ζήσει στην Αγγλία, έχετε γράψει δίσκο στην Blue Note, έχετε παίξει σε μερικά από τα κορυφαία venues του κόσμου, και παρόλα αυτά βρίσκεστε ακόμη στην Ελλάδα, έχοντας μια σχολή μουσικής και έναν χώρο για live στο Χαϊδάρι… Γιατί εξακολουθείτε να μένετε και να εργάζεστε στην πατρίδα σας και να μην φεύγετε στο εξωτερικό, όπου οι συνθήκες είναι σίγουρα καλύτερες για τους επαγγελματίες μουσικούς;
Θα έλεγα ότι με διακατέχει μια ρομαντική διάθεση, τέτοια ώστε να μεταπλάθω το αδύνατο σε δυνατό. Να μεταβάλλω μια κατάσταση σε γόνιμη. Να συμβάλλω με το δικό μου τρόπο στη διαμόρφωση μίας κοινωνικής και πολιτιστικής δομής. Όταν διαισθάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη προσπαθώ να δίνω αυτό που μπορώ και πράττω αυτό που νομίζω ότι θα συνδράμει.
Όσον αφορά την καλλιτεχνική μου δράση, με το Lefteris Christofis Quartet που απαρτίζεται από εξαίρετους μουσικούς της νέας τζαζ γενιάς, τους Βαγγέλη Στεφανόπουλο, Βασίλη Κουτσονάνο και Βασίλη Ποδαρά και με καλεσμένους τους εκλεκτούς David Lynch και Γιώργο Κοντραφούρη θα παρουσιάσουμε στις 28 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club, μια Ανθολογία Συνθέσεων (1989-2019) που καθόρισαν τη μουσική μου πορεία στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα. Επιλέγω συνθέσεις μου, που σπάνια έχουν παρουσιασθεί στο ελληνικό κοινό, από τα τέσσερα προσωπικάμου άλμπουμ «Mythoplasia» (1996), «Kalesma: Lefteris Christofis with British Friends» (1998), «Nous Icons» (2005) και «ManTis» (2017).

Ας πάμε λίγο στο «Jazzét», τον χώρο που φτιάξατε στο Χαϊδάρι πριν από μερικούς μήνες. Πώς προέκυψε η ιδέα να ανοίξετε ένα jazz club στα δυτικά; Πιστεύετε ότι μπορούν να υποστηρίξουν αυτές οι γειτονιές έναν χώρο με αυστηρά ποιοτικό μουσικό προσανατολισμό;
Η γνώμη μου είναι ότι το κοινό διαμορφώνεται. Εκτιμά την έντιμη προσπάθεια του καλλιτέχνη και ανταποκρίνεται όταν κάτι συμβαίνει επί σκηνής με αληθινή αγάπη και σεβασμό προς τους ακροατές. Καμιά φορά οι συνθήκες ευνοούν την τέχνη και τότε δεν απομένει παρά να δεις το μέλλον με έμφαση και αποφασιστικότητα.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι; - εικόνα 2
Human Touch

Η αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ –και όχι μόνον- σκηνής έχει περάσει από το Jazzét, από τους Human Touch και τον –επίσης Χαϊδαριώτη- Τάκη Μπαρμπέρη μέχρι τους Opera Chaotique και ένα σωρό άλλους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες… Την Παρασκευή 8/3 μάλιστα έρχεται στην σκηνή του club o Jonathan Kreisberg με το κουαρτέτο του, το πρώτο μεγάλο όνομα από το εξωτερικό που παρουσιάζει το μαγαζί. Πού μπορεί να φτάσει ένας χώρος σαν το «Jazzét»; Ποιο είναι το ταβάνι και οι φιλοδοξίες ενός τέτοιου χώρου;
O απόηχος της δημιουργίας από την ελληνική τζαζ σκηνή πλέον, φτάνει στις μητροπόλεις της τέχνης, με το Jazzét ως ένα σημείο αναφοράς. Οι μουσικοί αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της κίνησης αυτής και άμεσα δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής και διεύρυνσης μιας διεθνούς jazz κοινότητας στην Αθήνα. Όπως o Jonathan Kreisberg (8/3) με το κουαρτέτο του από την Νέα Υόρκη και οι 4 Seasons (23/3) από την Αυστρία.

Κύριε Χριστοφή στην πορεία σας ως μουσικός, εκπαιδευτικός και πλέον ιδιοκτήτης λαϊβάδικου δεν έχετε κάνει ποιοτικές εκπτώσεις. Υπηρετείτε ένα μουσικό είδος με ένα πιστό, αλλά αριθμητικά μικρό κοινό στην Ελλάδα. Αισθάνεστε δικαιωμένος από αυτήν σας την επιλογή;
Ο Τάκης Πατερέλης συγκρίνει το Jazzét με τα clubs της Νέας Υόρκης, o Tάκης Μπαρμπέρης σχεδόν καθημερινά στη βόλτα του, ρωτάει πάντα αν «όλα βαίνουν καλώς» ενώ τα αστεία μεταξύ των μουσικών δίνουν και παίρνουν. Ο Γιώργος Κοντραφούρης καθήμενος στα σκαλοπάτια πάντα έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία ενώ ο Billy Pod αισιόδοξος όπως αρμόζει στο νεαρό της ηλικίας του αναφέρεται στο επόμενο live λέγοντας «θα γίνει χαμός». Βραδιές γεμάτες μουσική και συναισθήματα. Το κοινό συμμετέχει ολοκληρωτικά, εκτιμά την όλη προσπάθεια και αισθάνεται δικαιωμένο με την επιλογή του.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι; - εικόνα 3
Τάκης Πατερέλης

Έχετε μια σχολή μουσικής που υπάρχει δίπλα ακριβώς από το «Jazzét». Με ποιον τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αυτά τα δύο;
Το πρόγραμμα «Αίθουσα Μουσικής - Κέντρο Μουσικών Συνόλων & Αυτοσχεδιασμού» λειτουργεί από το 2000 και έχει επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στο χώρο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 150 παραστάσεις, ενώ έχουν συμμετάσχει και παρακολουθήσει τις δράσεις του 2.500 νέοι και νέες.
Από το 2011 μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Music Center Athens, παρέχονται μαθήματα-σεμινάρια μουσικής στα μέλη και σχηματίζονται μουσικά σύνολα. Από τον Δεκέμβριο του 2017,το Jazzét Café, λειτουργεί ως φουαγέ της Αίθουσας Μουσικής, φιλοξενώντας την ελληνική jazz σκηνή και όχι μόνο και από τον Ιούνιο του 2018 διαμορφώθηκε χώρος Gallery με σκοπό την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών από τον εικαστικό χώρο. Ένας χώρος τεχνών που υπηρετεί τη Δημιουργία του Καλλιτέχνη και την προάγει σ΄ ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που την ασπάζεται και την επικροτεί.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι; - εικόνα 4
Jonathan Kreisberg

Το πρόγραμμα συναυλιών του «Jazzét» μέχρι το Μάιο:

08.03.19 Jonathan Kreisberg Quartet (New York)

09.03.19 Takis Barberis Group

16.03.19 Nassia Gofa Group

22.03.19 Human Touch Band

23.03.19 4 Seasons (Austria)

30.03.19 Ntinos Manos Quartet

05.04.19 Leonidas Sarantopoulos Group

06.04.19 Adedei Adetajo Jazz Trio

12.04.19 Takis Paterelis Group

19.04.19 Jazzet House Band featuring Vasilis Xenopoulos (UK)

20.04.19 Lefteris Christofis Group

04.05.19 Dimitris Sevdalis Jazz Trio

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.