Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι;

Ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας Λευτέρης Χριστοφής πήρε τη μεγάλη απόφαση να ανοίξει ένα τζαζ λαϊβάδικο δίπλα από την σχολή του στην Στρατάρχου Καραϊσκάκη, μαζεύοντας την αφρόκρεμα της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς σκηνής.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι;

Η οικογένειά μου μετακόμισε στο Χαϊδάρι όταν ήμουν ενός έτους. Σ’ αυτήν την πόλη της δυτικής Αττικής περπάτησα, πήγα σχολείο, έκανα τις πρώτες μου κοπάνες και εξόδους. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα άνοιγε jazz club σ’ αυτήν τη γωνιά της Αθήνας, όπου ο πεζόδρομος της Καραϊσκάκη γεννά σχεδόν αποκλειστικά καφετέριες, φαγάδικα και mainstream clubs.

Γι’ αυτό ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν είδα την πινακίδα του «Jazzét» να κρεμιέται το χειμώνα του ’17 στο μαγαζί της Στρατάρχου Καραϊσκάκη 99. «Μα, καλά άνοιξε jazz club στο Χαϊδάρι;» αναρωτήθηκα… Η αλήθεια είναι ότι απόλαυσα πολλά και καλά λάιβ μέχρι να συναντήσω τον ιθύνοντα νου του φιλόδοξου εγχειρήματος, τον δεξιοτέχνη κιθαρίστα και εκπαιδευτικό Λευτέρη Χριστοφή για να μου μιλήσει για την τολμηρή ιδέα του.

Στον ατμοσφαιρικό χώρο του «Jazzét», όπου κυριαρχούν τα χρώματα του μπλε και του μαύρου (όπως οφείλει ένα αυθεντικό jazz club) κάναμε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα παρότι είχε κάνει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στην Αγγλία, το μεγάλο επετειακό live που θα κάνει την Πέμπτη 28/3 στο Half Note, τη μουσική σχολή του, αλλά κυρίως για το μαγαζί του, που είναι πλέον «ένα σημείο αναφοράς για την jazz στην Αθήνα», όπως λέει ο ίδιος. Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την εμφάνιση του βιρτουόζου Αμερικανού κιθαρίστα Jonathan Kreisberg στο «Jazzét» την Παρασκευή 8/3.

Λευτέρης Χριστοφής
Έχετε ζήσει στην Αγγλία, έχετε γράψει δίσκο στην Blue Note, έχετε παίξει σε μερικά από τα κορυφαία venues του κόσμου, και παρόλα αυτά βρίσκεστε ακόμη στην Ελλάδα, έχοντας μια σχολή μουσικής και έναν χώρο για live στο Χαϊδάρι… Γιατί εξακολουθείτε να μένετε και να εργάζεστε στην πατρίδα σας και να μην φεύγετε στο εξωτερικό, όπου οι συνθήκες είναι σίγουρα καλύτερες για τους επαγγελματίες μουσικούς;
Θα έλεγα ότι με διακατέχει μια ρομαντική διάθεση, τέτοια ώστε να μεταπλάθω το αδύνατο σε δυνατό. Να μεταβάλλω μια κατάσταση σε γόνιμη. Να συμβάλλω με το δικό μου τρόπο στη διαμόρφωση μίας κοινωνικής και πολιτιστικής δομής. Όταν διαισθάνομαι ότι υπάρχει ανάγκη προσπαθώ να δίνω αυτό που μπορώ και πράττω αυτό που νομίζω ότι θα συνδράμει.
Όσον αφορά την καλλιτεχνική μου δράση, με το Lefteris Christofis Quartet που απαρτίζεται από εξαίρετους μουσικούς της νέας τζαζ γενιάς, τους Βαγγέλη Στεφανόπουλο, Βασίλη Κουτσονάνο και Βασίλη Ποδαρά και με καλεσμένους τους εκλεκτούς David Lynch και Γιώργο Κοντραφούρη θα παρουσιάσουμε στις 28 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club, μια Ανθολογία Συνθέσεων (1989-2019) που καθόρισαν τη μουσική μου πορεία στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα. Επιλέγω συνθέσεις μου, που σπάνια έχουν παρουσιασθεί στο ελληνικό κοινό, από τα τέσσερα προσωπικάμου άλμπουμ «Mythoplasia» (1996), «Kalesma: Lefteris Christofis with British Friends» (1998), «Nous Icons» (2005) και «ManTis» (2017).

Ας πάμε λίγο στο «Jazzét», τον χώρο που φτιάξατε στο Χαϊδάρι πριν από μερικούς μήνες. Πώς προέκυψε η ιδέα να ανοίξετε ένα jazz club στα δυτικά; Πιστεύετε ότι μπορούν να υποστηρίξουν αυτές οι γειτονιές έναν χώρο με αυστηρά ποιοτικό μουσικό προσανατολισμό;
Η γνώμη μου είναι ότι το κοινό διαμορφώνεται. Εκτιμά την έντιμη προσπάθεια του καλλιτέχνη και ανταποκρίνεται όταν κάτι συμβαίνει επί σκηνής με αληθινή αγάπη και σεβασμό προς τους ακροατές. Καμιά φορά οι συνθήκες ευνοούν την τέχνη και τότε δεν απομένει παρά να δεις το μέλλον με έμφαση και αποφασιστικότητα.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι; - εικόνα 2
Human Touch

Η αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ –και όχι μόνον- σκηνής έχει περάσει από το Jazzét, από τους Human Touch και τον –επίσης Χαϊδαριώτη- Τάκη Μπαρμπέρη μέχρι τους Opera Chaotique και ένα σωρό άλλους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες… Την Παρασκευή 8/3 μάλιστα έρχεται στην σκηνή του club o Jonathan Kreisberg με το κουαρτέτο του, το πρώτο μεγάλο όνομα από το εξωτερικό που παρουσιάζει το μαγαζί. Πού μπορεί να φτάσει ένας χώρος σαν το «Jazzét»; Ποιο είναι το ταβάνι και οι φιλοδοξίες ενός τέτοιου χώρου;
O απόηχος της δημιουργίας από την ελληνική τζαζ σκηνή πλέον, φτάνει στις μητροπόλεις της τέχνης, με το Jazzét ως ένα σημείο αναφοράς. Οι μουσικοί αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της κίνησης αυτής και άμεσα δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής και διεύρυνσης μιας διεθνούς jazz κοινότητας στην Αθήνα. Όπως o Jonathan Kreisberg (8/3) με το κουαρτέτο του από την Νέα Υόρκη και οι 4 Seasons (23/3) από την Αυστρία.

Κύριε Χριστοφή στην πορεία σας ως μουσικός, εκπαιδευτικός και πλέον ιδιοκτήτης λαϊβάδικου δεν έχετε κάνει ποιοτικές εκπτώσεις. Υπηρετείτε ένα μουσικό είδος με ένα πιστό, αλλά αριθμητικά μικρό κοινό στην Ελλάδα. Αισθάνεστε δικαιωμένος από αυτήν σας την επιλογή;
Ο Τάκης Πατερέλης συγκρίνει το Jazzét με τα clubs της Νέας Υόρκης, o Tάκης Μπαρμπέρης σχεδόν καθημερινά στη βόλτα του, ρωτάει πάντα αν «όλα βαίνουν καλώς» ενώ τα αστεία μεταξύ των μουσικών δίνουν και παίρνουν. Ο Γιώργος Κοντραφούρης καθήμενος στα σκαλοπάτια πάντα έχει να μας διηγηθεί μια ιστορία ενώ ο Billy Pod αισιόδοξος όπως αρμόζει στο νεαρό της ηλικίας του αναφέρεται στο επόμενο live λέγοντας «θα γίνει χαμός». Βραδιές γεμάτες μουσική και συναισθήματα. Το κοινό συμμετέχει ολοκληρωτικά, εκτιμά την όλη προσπάθεια και αισθάνεται δικαιωμένο με την επιλογή του.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι; - εικόνα 3
Τάκης Πατερέλης

Έχετε μια σχολή μουσικής που υπάρχει δίπλα ακριβώς από το «Jazzét». Με ποιον τρόπο μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά αυτά τα δύο;
Το πρόγραμμα «Αίθουσα Μουσικής - Κέντρο Μουσικών Συνόλων & Αυτοσχεδιασμού» λειτουργεί από το 2000 και έχει επιδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στο χώρο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 150 παραστάσεις, ενώ έχουν συμμετάσχει και παρακολουθήσει τις δράσεις του 2.500 νέοι και νέες.
Από το 2011 μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Music Center Athens, παρέχονται μαθήματα-σεμινάρια μουσικής στα μέλη και σχηματίζονται μουσικά σύνολα. Από τον Δεκέμβριο του 2017,το Jazzét Café, λειτουργεί ως φουαγέ της Αίθουσας Μουσικής, φιλοξενώντας την ελληνική jazz σκηνή και όχι μόνο και από τον Ιούνιο του 2018 διαμορφώθηκε χώρος Gallery με σκοπό την παρουσίαση νέων καλλιτεχνών από τον εικαστικό χώρο. Ένας χώρος τεχνών που υπηρετεί τη Δημιουργία του Καλλιτέχνη και την προάγει σ΄ ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που την ασπάζεται και την επικροτεί.

Το ξέρατε ότι υπάρχει ένα jazz club στο Χαϊδάρι; - εικόνα 4
Jonathan Kreisberg

Το πρόγραμμα συναυλιών του «Jazzét» μέχρι το Μάιο:

08.03.19 Jonathan Kreisberg Quartet (New York)

09.03.19 Takis Barberis Group

16.03.19 Nassia Gofa Group

22.03.19 Human Touch Band

23.03.19 4 Seasons (Austria)

30.03.19 Ntinos Manos Quartet

05.04.19 Leonidas Sarantopoulos Group

06.04.19 Adedei Adetajo Jazz Trio

12.04.19 Takis Paterelis Group

19.04.19 Jazzet House Band featuring Vasilis Xenopoulos (UK)

20.04.19 Lefteris Christofis Group

04.05.19 Dimitris Sevdalis Jazz Trio

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
29/09/2022

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Ακροπόλ

Στην παράσταση "Με φάρο το φεγγάρι" τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.