10 top συναυλίες για αυτή την εβδομάδα

Μια εβδομάδα γεμάτη με αξιόλογα μουσικά events. Από σύγχρονη μουσική μέχρι επιθεώρηση, από world jazz μέχρι καινούρια όπερα, από κλασική μέχρι διαχρονικό ροκ...

10 top συναυλίες για αυτή την εβδομάδα

Αφιέρωμα στον Olivier Messiaen

Συναυλίες, ομιλίες και μαθήματα masterclasses για μουσικούς συνθέτουν ένα τετραήμερο αφιέρωμα στον Olivier Messiaen, που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εκτός Στέγης (στο Ωδείο Αθηνών, 4-7 Μαρτίου). Η μουσική του πρωτοπόρου σύγχρονου Γάλλου συνθέτη, που η υφή της αγκαλιάζει αρχαϊκές ηχορυθμίες και επεκτείνεται σε προχωρημένες αρμονίες, αναλύεται ποικιλοτρόπως με τη συνδρομή διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο πιανίστας Φλοράν Μποφάρ και ο συνθέτης Αλαίν Λουβιέ, καθώς και εκλεκτών δικών μας μουσικών.

Ο διαχρονικός Γιώργος Μουζάκης

Μια ολόκληρη εποχή, με λαμπερές ορχήστρες που εντρυφούσαν στο swing και στις ποικιλόμορφες latin εκτροπές – με bebop νύξεις από την αστραφτερή τρομπέτα του Γιώργου Μουζάκη. Ήταν τα ’50s και τα ’60s, με τις θεατρικές επιθεωρήσεις να είναι στα χάι τους και κορυφαίους πρωταγωνιστές να παίζουν, να τραγουδούν και να χορεύουν στη σκηνή. Αυτός ο «Διαχρονικός Γιώργος Μουζάκης», με τις ρούμπες και τα μάμπο του, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», 5/3), με τους Φοίβο Δεληβοριά, Δώρο Δημοσθένους, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σταύρο Σαλαμπασόπουλο κ.ά. Guest star είναι ο Γιώργος Κατσαρός, ενώ το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Θανάσης Αλευράς.

Elektronik Meditation

«Taste the Music of Elektronik Meditation» με τον Γιάννη Αναστασάκη, δημιουργικό μουσικό γνωστό για την ιδιαίτερη προσέγγισή του στην κιθάρα και την ικανότητά του να δημιουργεί ιδιαίτερους και ατμοσφαιρικούς ήχους καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ να παρουσιάζει ένα οπτικοακουστικό project αυτοσχεδιασμού στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου (7/3), συμπράττοντας επί σκηνής με δύο από τους σπουδαιότερους μουσικούς / αυτοσχεδιαστές στην Ελλάδα, την Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή) και τον Χάρη Λαμπράκη (νέι, πλήκτρα). Στο project συμμετέχει η εικαστικός/γλύπτρια, Ναταλία Μαντά (live-visuals / live-painting).

«Η κερένια κούκλα»

Ένα ακόμα αξιόλογο εγχώριο λογοτεχνικό πόνημα, το δραματικό μυθιστόρημα «Η κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, γίνεται όπερα από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και ανεβαίνει από 7/3 – και για οκτώ παραστάσεις μέσα στον μήνα. Περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας.

Gilad Atzmon

Ο τέως Ισραηλινός και νυν Βρετανός σαξοφωνίστας Gilad Atzmon είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης τζαζ σκηνής. Έχοντας εδώ και χρόνια κρατήσει μια σθεναρή πολιτική θέση και στάση στην πατρίδα του ενάντια στην καταπίεση των Παλαιστινίων, έχει δώσει ισχυρά δείγματα world και σύγχρονης τζαζ που εκφράζουν αυτή την πολιτική του διεθνιστική φυσιογνωμία. Έχοντας παίξει πέρυσι στο «Zoo», επιστρέφει και φέτος για όλες τις Πέμπτες του Μαρτίου παίζοντας σε μια ευρεία μουσική γκάμα με Γιώργο Κοντραφούρη (7/3) και στη συνέχεια με Next Step, Καρίπη-Κλωνή-Χαραλάμπους και The Open Strings Project.

Ηρώ

«Happy Together» με την Ηρώ που, μετά από τις εννέα sold out συναυλίες που έδωσε πέρυσι στο Half Note Jazz Club, επιστρέφει με μια ακόμα σειρά παραστάσεων που έχουν έμπνευση, δημιουργικότητα, εκπλήξεις και πάθος. Από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου η Ηρώ θα παρουσιάσει μια παράσταση πατώντας στα χνάρια της έμπνευσης που έχει η Όλγα Λασκαράτου για τους φιλοξενούμενους, ερμηνευτές-καλλιτέχνες που σ' αυτή την περίπτωση είναι η Ελένη Πέτα και ο Δώρος Δημοσθένους.

Jonathan Kreisberg

Ο Jonathan Kreisberg είναι ένας σύγχρονος κιθαρίστας του οποίου η δεξιότητα μεταφράζεται συνήθως σε προγράμματα που εξισορροπούν τη modern mainstream γοητεία της διαχρονικής τζαζ των δημοφιλών standards με original συνθετική δραστηριότητα που καλύπτει μια ευρεία γκάμα αναφορών και επιρροών. Έχοντας πάντα το νου του στο να προσφέρει στοχευμένη μουσική απόλαυση, με έμφαση στη μελωδία και στο «story» μιας σύλληψης, ο Kreisberg είναι ιδανικός sideman για γνωστούς groove masters όπως ο οργανίστας Lonnie Smith αλλά και ξεχωριστός performer με το δικό του κουαρτέτο – με το οποίο θα τον ακούσουμε στις 8 Μαρτίου στο «Jazzet Café».

Λεωνίδας Καβάκος / ΚΟΑ

Ο διεθνής μας καλλιτέχνης σε προσφορά μουσικής – και μουσική προσφορά – στο Μέγαρο Μουσικής (8/3) καθώς παίζει βιολί και διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα με έργα Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ [Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.3 σε σολ μείζονα, Κ.216 και Συμφωνία αρ.31 σε ρε μείζονα «του Παρισιού», K. 297] και Γιοχάνες Μπραμς [Συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68]. Στις 7.45 μ.μ. θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Peter Hammill

Δύο βραδιές στο «Gagarin», Παρασκευή και Σάββατο 8-9/3, με τον progressive τροβαδούρο να ερμηνεύει τραγούδια και μουσικές του που έχουν γράψει ιστορία κι εξακολουθούν να συνεπαίρνουν το κοινό. Με κάθε βήμα του ο Peter Hammill αποδεικνύει πως παραμένει ένας αγνός και καθαρός δημιουργικός καλλιτέχνης, μια φυσιογνωμία που δεν μπορεί να φθείρει ο χρόνος ή να θέσει στο περιθώριο η ιστορία. Διότι εδώ και 50 χρόνια η τέχνη του φροντίζει να είναι αληθινή και να βγαίνει κατευθείαν από το μυαλό και την καρδιά. Τα δύο βράδια που θα σταθεί στη σκηνή του «Gagarin 205» θα ξεδιπλώσει τη δική του ιστορία, η οποία θα εμπεριέχει την προοδευτικότητα της μουσικής του, όχι με την έννοια του progressive rock (στο οποίο ποτέ δεν ανήκε πραγματικά), αλλά με την ιδιότητα που έχει το storytelling του να αγγίζει και να συγκινεί τους πιστούς του• διότι μόνο τέτοιους μπορεί να έχει μια καλλιτεχνική φυσιογνωμία που δεν τη φθείρουν ο χρόνος ή η ρουτίνα – υπερβαίνοντας όλες τις συνήθεις ροκ πρακτικές κι αιτιάσεις.

L’Ensemble ensEmble, Eve Risser

Η Γαλλίδα πιανίστρια και συνθέτρια Εβ Ρισέ, μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές και αυθεντικές δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού αυτοσχεδιασμού, εμφανίζεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (9/3). Αντλώντας έμπνευση από τις προσωπικές της εικόνες και εμπειρίες, μετατρέπει το εσωτερικό του πιάνου σε ένα ιδιόμορφο μυστηριακό όργανο, το οποίο ακούγεται άλλοτε σαν τρομπέτα ή σαξόφωνο και άλλοτε σαν κρουστό. Στο L’Ensemble ensEmble, η Ρισέ πλαισιώνεται από τέσσερις ιδιαίτερους μουσικούς, με διαφορετικές μεταξύ τους γεωγραφικές και αισθητικές καταβολές. Οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί και η νορβηγική φολκ της Μαρί Μπρούνβολ (φωνή) και του Κιμ Μυρ (κιθάρα) συναντούν την αυτοσχεδιαστική τζαζ του Ρουμάνου συνθέτη Τζόρτζε Ντουμίτριου (βιολί) και το εφευρετικό παίξιμο του Τομά Γκουμπάν (κρουστά), σε μια ετερόκλητη ηχητική σύζευξη.

Περισσότερες πληροφορίες

Peter Hammill

  • Rock-pop-folk

Αειθαλής και πρωτοπόρος, μοναδική φωνή και ηγετική προσωπικότητα των Van Der Graaf Generator, επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο βράδυα.

«Ο διαχρονικός Γιώργος Μουζάκης»

  • Ελληνική

Αφιέρωμα στο έργο και στις διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαίου συνθέτη, μαέστρου και δεξιοτέχνη τρομπετίστα, με τους Φοίβο Δεληβοριά, Δώρο Δημοσθένους, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σταύρο Σαλαμπασόπουλο και Κώστα Χατζηχριστοδούλου. Την παράσταση παρουσιάζει ο Θανάσης Αλευράς, ενώ special guest είναι ο Γιώργος Κατσαρός.

Αφιέρωμα στον Olivier Messiaen

  • Σύγχρονη

Ρεσιτάλ πιάνου του Φλοράν Μποφάρ με έργα Ολιβιέ Μεσιάν, Τριστάν Μουράλ και Τζορτζ Μπέντζαμιν.

Αφιέρωμα στον Olivier Messiaen

  • Σύγχρονη

Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών, με τη συμμετοχή των Αλέν Λουβιέ και Μαρί-Πολ Σιρουγκέ (πιάνο 4 χέρια), σε έργα Ολιβιέ Μεσιάν, Ζεράρ Γκρισέι, Φρανσουά-Μπερνάρ Μας, Αλέν Λουβιέ και Γιώργου Κουρουπού.

Αφιέρωμα στον Olivier Messiaen

  • Σύγχρονη

Συναυλία μαθητών του Ωδείου Αθηνών και συμμετεχόντων στα masterclasses, με έργα του Μεσιάν, μαθητών του και νέων συνθετών.

Jonathan Kreisberg Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Το εξαιρετικό γκρουπ του Αμερικανού κιθαρίστα, το οποίο αποτελούν οι Martin Bezerano (πιάνο), Matt Clohesy (μπάσο) και Colin Stranahan (ντραμς), θα παρουσιάσει νέες original συνθέσεις σύγχρονης τζαζ.

L’Ensemble ensEmble, Eve Risser

  • Αυτοσχεδιασμοί

Η Γαλλίδα πιανίστρια/συνθέτις Εβ Ρισέ με το πολυεθνικό της αυτοσχεδιαστικό γκρουπ, που αποτελούν η Μαρί Μπρούνβολ (φωνή), ο Κιμ Μιρ (κιθάρα), ο Τζόρτζε Ντουμίτριου (βιολί) και ο Τομά Γκουμπάν (κρουστά), σε μια ετερόκλητη ηχητική σύζευξη.

Λεωνίδας Καβάκος, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Ο διεθνής μας καλλιτέχνης διευθύνει την ΚΟΑ και παίζει βιολί σε έργα Μότσαρτ (Συμφωνία αρ. 31 σε D, Κ. 297 «Του Παρισιού» και Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 3 σε G, Κ. 216) και Μπραμς (Συμφωνία αρ. 1 σε Cm, έργο 68).

«Η κερένια κούκλα»

  • Όπερα

Το κορυφαίο «αθηναϊκό μυθιστόρημα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου γίνεται όπερα από τον Τάσο Ρωσόπουλο ύστερα από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου. Διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου και σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας. Συμμετέχει το Ergon Ensemble.

Ηρώ

  • Ελληνική

Παρουσιάζει την παράσταση «Happy together», σε σκηνοθετική επιμέλεια της Όλγας Λασκαράτου, και φιλοξενούμενους τους Δώρο Δημοσθένους (8/3) κι Ελένη Πέτα (9/3).

Elektronik Meditation

  • Αυτοσχεδιασμοί

Ο Γιάννης Αναστασάκης (κιθάρα) συμπράττει με τη Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή) και τον Χάρη Λαμπράκη (νέι, πλήκτρα). Συμμετέχει η Ναταλία Μαντά (live visuals, live painting).

Gilad Atzmon ft. Giorgos Kontrafouris Organ Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο γνωστός μας τζαζ σαξοφωνίστας ξεκινάει μια σειρά συναυλιών στο κλαμπ, κάνοντας την αρχή με το σπουδαίο γκρουπ του οργανίστα Γιώργου Κοντραφούρη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.