10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Τα πιο ενδιαφέροντα συναυλιακά events των ημερών μας. Από σύγχρονα ορατόρια μέχρι δυναμικά ροκ - με τζαζ και ελληνικές παρεμβάσεις...

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

«Παναγία, η Μητέρα του Φωτός»

Είναι ένα σύγχρονο ορατόριο γραμμένο από τον Γιώργο Θεοφάνους σε σκηνοθεσία και κείμενα της Δέσποινας Γκάτζιου. Η ιδέα είναι πως το πρόσωπο (ή η έννοια) της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια. Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από παιδικό βλέμμα, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα Του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων. Στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής (7-8/2). Με συμφωνικά και βυζαντινά σύνολα. Ανάμεσα στους ερμηνευτές είναι οι Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέτρος Γαϊτάνος, Ινές Ζήκου κ.ά. Διευθύνει ο συνθέτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Paris Gagastathis Piano Trio

Είναι ένα κλασικό τζαζικό πιάνο τρίο (Πάρης Γκαγκαστάθης πιάνο-φωνή, Μάνος Λούτας κοντραμπάσο και Νίκος Σκομόπουλος ντραμς) με ρεπερτόριο που εναλλάσσει original συνθέσεις και επιλεγμένα standards. Έτσι το γκρουπ καλλιεργεί έναν ιδιαίτερο ήχο του που σχετίζεται άμεσα με τη τζαζ παράδοση και αντλεί από τα πλούσια επιμέρους ιδιώματά της όπως το μπίμποπ, η modal, το μπλουζ, η bossa nova κ.λπ. Επίσης διασκευάζει γνωστά θέματα και τραγούδια από ένα ευρύτερο ρεπερτόριο. Στο Café του Νομισματικού Μουσείου την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ.

«Κράτησα τη ζωή μου»

Από τις 8 Φεβρουαρίου ξεκινάει στο Θέατρο Άλμα ένας κύκλος εκδηλώσεων που έχει τίτλο «The Art Project». Έτσι δημιουργείται ένας νέος πόλος έλξης καλλιτεχνικών events για τις επόμενες 60 ημέρες. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Ελένη Ζαραφίδου. Η πρεμιέρα γίνεται με Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση «Κράτησα τη ζωή μου...». Πρόκειται για μελοποίηση ποιητικών κειμένων που έχει σφραγίσει την σύγχρονη ελληνική μουσική και κοινωνική πραγματικότητα. Ο Κώστας Θωμαίδης, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Απόστολος Ρίζος, η Ηρώ Σαΐα και ο Παναγιώτης Τσεβάς, ζωντανεύουν τις «Μικρές Κυκλάδες» του Οδυσσέα Ελύτη, τους «Λιποτάκτες» του Γιάννη Θεοδωράκη), τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη, τα «6+1 Θαλασσινά φεγγάρια» του Νίκου Γκάτσου και τα «Λυρικά» του Τάσου Λειβαδίτη). Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο συνθέτης Γιάννης Μπελώνης.

Uriah Heep

Κλασικό ροκ γκρουπ, με μεγάλη ιστορία και πέραση στην Ελλάδα, με κοινό που έχει μια διαχρονική ανανέωση, οι Uriah Heep έρχονται ξανά και παίζουν στο «Fuzz» στις 8/2. Γκρουπ που έχει κλείσει μισόν αιώνα ζωής, με ηγέτη του τον κιθαρίστα Mick Box, αναβιώνει μιαν ιστορία που έχει καταγραφεί σε μια σειρά τραγουδιών όπως «Lady In Black», «Easy Livin'», «July Morning», «Sympathy», «Sunrise», «The Wizard», «Gypsy», «Come Away Melinda», «Rain», «Look At Yourself» και άλλων που ακούγονται σαν ένα έξοχο σερί που μας οδηγεί σε έκσταση. Ως live απόλαυση!

Algiers

Γκρουπ πολιτικά προσανατολισμένο εξ αρχής, οι Algiers έκαναν σαφές πως ήθελαν η μουσική τους να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο. Το πέτυχαν ήδη με το πρώτο τους single, «Blood / Black Eunuch» το 2012 και σε δύο χρόνια ήρθε η ώρα να φτιάξουν το πρώτο τους άλμπουμ, με τον απλό τίτλο «Algiers». Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα μουσικό πολυκατευθυντικό αποτύπωμα των κοινωνικοπολιτικών εμπειριών των μελών του γκρουπ που, προερχόμενοι από τον Νότο, είχαν θέσεις απέναντι στο ρατσισμό, στη βία, τον καπιταλισμό κ.ο.κ. που έπρεπε να εκφραστούν και μουσικά, δίνοντας τελικά ένα άλμπουμ, όπου το gothic συναντούσε τη σόουλ. Και συνέχισαν… Οι Algiers παίζουν στο «Temple» (9/2).

Γεωργία Νταγάκη

Τα εναπομένοντα Σάββατα του Φεβρουαρίου, η Γεωργία Νταγάκη και το γκρουπ της (γιατί έχει γκρουπ και λειτουργεί, κυριολεκτικά, μ’ αυτό) παίζει στο «Ίλιον Plus» με μουσικές που μας οδηγούν σε συναισθηματικούς δρόμους που έχουν να κάνουν με πραγματικές συγκινήσεις και με τραγούδια, του δικού της ρεπερτορίου και άλλων που, με την ερμηνεία και τη μαγική κρητική της λύρα, τα κάνει δικά της.

Γιοκαρίνης & Μηλιώκας

Ο Γιάννης Γιοκαρίνης έρχεται «Φόρα παρτίδα» το 1984 ως «Νοσταλγός του ροκ εν ρολ», «Κιθαρίστας ή ντράμερ» (ενώ είναι πιανίστας!) και, φυσικά, παρέα με την «Ευλαμπία» του. Την ίδια περίπου εποχή έρχεται και ο Γιάννης Μηλιώκας με το «Ποιμενικό ροκ» του και ακολουθούν πράγματα «Για το καλό του», στο «Κακοσάλεσι» κ.ο.κ. ορίζονοντας έτσι μια όψη του εγχώριου ροκ πολύ πιο φιλική προς τον χρήστη που προέρχεται από την «ευρεία μάζα». Χαρακτηριστικές ροκ φιγούρες μιας εποχής που όμως η αυθεντικότητά τους τους φέρνει αλώβητους στη σύγχρονη δρώσα σκηνή, ο Γιοκαρίνης και ο Μηλιώκας εμφανίζονται στο «Zoo» τα Σάββατα του Φεβρουαρίου.

Μάνος Χατζιδάκις

«Τα Τραγούδια της Αμαρτίας» τα αφιερώνω σε «όσους μπορούν να διαβρωθούν ακόμα από τη Μουσική και το Τραγούδι» είχε πει Χατζιδάκις για την πολύχρωμη ερωτική τοιχογραφία του πάνω σε ποίηση του Χριστιανόπουλου και του Χρονά και οι Αθηναίοι θα θυμούνται σίγουρα τη χορογραφία του Δ. Παπαιωάννου πάνω σε αυτά τα τραγούδια κάτω από τον τίτλο «Ενός Λεπτού Σιγή».Τώρα θα τα ακούσουμε στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (9, 10, 13, 14/2) με τον Πάρι Κιμιωνή και τον πιανίστα Τίτο Γουβάλη. Στην ίδια συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει τους κύκλους «Κοινός βίος» και «Παίδες επί Κολωνώ».

Monster Magnet

Σαν προϊόν απόσταξης, οι Monster Magnet προέρχονται από την ιδεατή πραγματικότητα του space rock που πρέσβευαν οι Hawkwind σε συνδυασμό με τις πρωτο-μεταλλικές μεταλλάξεις ιστορικών γκρουπ όπως οι Black Sabbath. Αν και είναι παιδιά των ’90s, οι Monster Magnet αντικατοπτρίζουν τη retro-rock πραγματικότητα των ’70s – κι αυτό κάνουν εδώ και τριάντα χρόνια. Σήμερα, οι Monster Magnet θεωρούνται ένα από τα πιο επιτυχημένα και επιδραστικά σχήματα του stoner rock. (Piraeus 117 Academy, 9/2)

Λητώ Βογιατζόγλου

Η σπουδαία πιανίστρια/συνθέτρια επιστρέφει στην σκηνή του The Zoo για μια ακόμη απολαυστική μεσημεριανή (2.30 μ.μ.) μουσική παράσταση την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Με το καινούριο της κουαρτέτο (Σπύρος Ροντογιάννης άλτο σαξόφωνο, Ντίνος Μάνος κοντραμπάσο και Θάνος Χατζηαναγνώστου ντραμς) και το πρότζεκτ με το όνομα Blue Whale, η Λητώ Βογιατζόγλου επιστρέφει δυναμικά στην εγχώρια τζαζ σκηνή και παρουσιάζει κυρίως προσωπικές συνθέσεις τόσο από την πολυετή πορεία της όσο και καινούργιες, αλλά και διασκευές αγαπημένων ρεμπέτικων τραγουδιών σε τζαζ ύφος!

Περισσότερες πληροφορίες

Monster Magnet

  • Rock-pop-folk

Οι άρχοντες του σκληρού ήχου επιστρέφουν για μια συναυλία... κόλαση, με το καινούργιο τους άλμπουμ «Mindfucker».

Γιοκαρίνης & Μηλιώκας

  • Rock-pop-folk

Οι Άσοι του Ροκ επιστρέφουν με εφηβική τρέλα, θετική ενέργεια και χιούμορ όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου.

Algiers

  • Rock-pop-folk

Συνεχιστές δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων, της post-punk και της afro gospel μουσικής. Aεικίνητοι και μονίμως ανήσυχοι καλλιτέχνες.

Μάνος Χατζιδάκις

  • Ελληνική

«Τα τραγούδια της αμαρτίας», «Κοινός βίος», «Παίδες επί Κολωνώ»: τρία σπουδαία έργα του συνθέτη αποκαλύπτονται με ερμηνευτές τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Πάρι Κιμιωνή. Επιμελείται ο Γιώργος Χατζιδάκις. Σκηνοθετική επιμέλεια από τον Γιάννη Σκουρλέτη.

«Παναγία η Μητέρα του Φωτός»

  • Θρησκευτική - Gospel

Ένα σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου με συμφωνικά και βυζαντινά σύνολα. Ανάμεσα στους ερμηνευτές είναι οι Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Πέτρος Γαϊτάνος, Ινές Ζήκου κ.ά. Διευθύνει ο συνθέτης.

Paris Gagastathis Piano Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Με original συνθέσεις και επιλεγμένα standards που αντλούνται από πλούσιο bebop, modal, blues και bossa nova υλικό.

«Κράτησα τη ζωή μου...»

  • Ελληνική

Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη με Κώστα Θωμαΐδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Απόστολο Ρίζο, Ηρώ Σαΐα και Παναγιώτη Τσεβά. Ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπελώνης και σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης.

Uriah Heep

  • Rock-pop-folk

Με αθάνατα, αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου τραγούδια, που έχουν μεγαλώσει γενιές οπαδών του rock.

Λητώ Βογιατζόγλου

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η σπουδαία συνθέτρια / πιανίστρια επιστρέφει με το καινούργιο της project «Blue Whale» σε δικές της συνθέσεις και διασκευές ρεμπέτικων σε τζαζ ύφος.

Γεωργία Νταγάκη

  • Ελληνική

Μουσική και τραγούδια από το προσωπικό της ρεπερτόριο αλλά και πολλές διασκευές που συνδυάζουν την κρητική λύρα με το σκληρό ηλεκτρικό ήχο. Καλεσμένος της ο Κύριος Κ. Στην πιο δημιουργική της φάση και λίγο πριν την κυκλοφορία των δυο επερχόμενων δίσκων της, η Γεωργίας Νταγάκη μας προσκαλεί σε ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του ισορροπούν με απόλυτο τρόπο, ο δυναμισμός, η δεξιοτεχνία το πάθος και η συγκίνηση. Τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία όπως «Σύννεφο θα γίνω», «Ίδιο λάθος», «Δε λέει η καρδιά να μάθει», «Σκέτος εγώ», «Ο χορός μου» πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμά της, δίνοντας τη σκυτάλη σε αγαπημένες διασκευές που έχει χαρακτηρίσει με την μοναδική της ερμηνεία. Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, τραγούδια από τη νέα δισκογραφικής δουλειάς της. Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, το σκηνικό ανατρέπεται με το project «Sort distance», αποδίδοντας ορχηστικές μουσικές από το δεύτερο επερχόμενο ομώνυμο ΕP της Γεωργίας, όπου για άλλη μια φορά πρωτοπορεί, συνδυάζοντας μοναδικά την trance και την techno μουσική με την Κρήτη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.