10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Τα μουσικά events που θα μας τραβήξουν αυτές τις μέρες - σε μια ευρεία γκάμα επιλογών, από αυτοσχεδιαστικά μέχρι θεατρικά κ.ο.κ.

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Duo Coyote

Στην αυτοσχεδιαστική μουσική συνήθως δεν ισχύει η εμπορευματοποίηση του ονόματος, όταν όμως πρόκειται για έναν μουσικό της κλάσης και της ιστορίας του Michel Doneda πρέπει κάθε άποψη να αναθεωρείται! Ο σπουδαίος σαξοφωνίστας με την πλούσια μουσική εμπειρία που απλώνεται σε πλήθος από στυλιστικές κατευθύνσεις αποτελεί εδώ, μαζί με την Natacha Muslera (φωνή) το Duo Coyote και παίζει με τον τσελίστα Emmanuel Cremer αφενός στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (30/1) με τον Χάρη Λαμπράκη και αφετέρου στο Γαλλικό Ινστιτούτο (31/1) με τον Στέφανο Χυτήρη (ντραμς).

Brass Against

Οι Brass Against είναι αποτέλεσμα των καιρών. Σκληρών και απάνθρωπων καιρών, ανήσυχων και εκρηκτικών πολιτικοκοινωνικά – και έρχονται για να δώσουν το σάουντρακ αυτών των καιρών, διασκευάζοντας με πάθος και δύναμη τραγούδια των Rage Against the Machine, των Black Sabbath κ.ά. που μπορούν να αποτελέσουν τη σπίθα μιας (δυνητικής) εξέγερσης. Το αμερικάνικο γκρουπ εμφανίζεται στο «Gagarin 205» (31/1) και, φυσικά, έρχεται πρώτη φορά εδώ.

Irene Ketikidi

Πολύπλευρη και δημιουργική κιθαρίστρια που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, η Ειρήνη Κετικίδη ανεβαίνει στη σκηνή του Six D.O.G.S. (31/1) για να παρουσιάσει το νέο δίσκο της A Sky for All, μια πραγματικά πολυμορφική δημιουργία που καλύπτει πολλές πλευρές του instrumental rock. Το γκρουπ της αποτελούν οι Μιχάλης Καπηλίδης (ντραμς), Κωστής Βήχος (μπάσο) και Διονύσης Μόρφης (κιθάρα). Ανοίγει ο Tom Yosi σε μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση απο αυτές που μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα.

«Για κάποιον σκοπό»

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης γιορτάζει μισόν αιώνα δράσης με μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής την 1η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια μουσική συνύπαρξη καταξιωμένων μουσικών, παλιών και νέων φίλων του Ιδρύματος, που απαρτίζουν οι Αmoeba, Γιώργος Ανδρέου, Μιχάλης Καλκάνης, Σταύρος Λάντσιας, Κορίνα Λεγάκη, Ντόρα Μπακοπούλου, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μιχάλης Πορφύρης, Βασίλης Ρακόπουλος, Μαρία Φαραντούρη και Δημήτρης Χουντής. Τα τελευταία χρόνια, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, το ΜΙΕΤ διοργανώνει μουσικές βραδιές στην αυλή του, στην Πλάκα, από τις οποίες προκύπτουν και ωραίες δισκογραφικές εκδόσεις.

Angela Brown & International Blues Duo

Η Angela Brown, μια πραγματική ντίβα του σύγχρονου μπλουζ, παλιά μας γνώριμη από εμφανίσεις της στην Αθήνα, έρχεται ξανά στο Half Note Jazz Club (1-4/2) μαζί με δύο πραγματικούς μετρ του είδους, τον πιανίστα Chris Rannenberg και τον σαξοφωνίστα «Detroit» Gary Wiggins, που αποτελούν το International Blues Duo. Η Angela Brown είναι μια σπουδαία τραγουδίστρια του μπλουζ, με ερμηνευτική ποιότητα και γκάμα ρεπερτορίου που την κάνει να διακρίνεται στη σύγχρονη σκηνή αυτής της μουσικής, ενώ η καλλιτεχνική παρουσία της από τα ’80s ως τις μέρες μας της έχει δώσει πια ένα κλασικό status. Εξάλλου, η Angela Brown έχει «μετρηθεί» επί σκηνής και έχει αγαπηθεί από το δικό μας κοινό.

Manu Dibango

Για το «Gazarte» υπάρχουν κάποιες διαχρονικές σταθερές και μία από αυτές είναι η παρουσία του Manu Dibango, ο οποίος έρχεται ξανά με μια συναυλία την 1η Φεβρουαρίου. Ο θρυλικός «Makossa-Man» έρχεται σε αυτό το venue για ένατη φορά μέσα σε μια δεκαετία, πράγμα που σηματοδοτεί ένα (έστω και άτυπο) ρεκόρ αλλά και μια σχέση αγάπης ανάμεσα στον καλλιτέχνη, στο χώρο και στο κοινό του. Ο Manu Dibango γιορτάζει 60 χρόνια στη σκηνή και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ψάξουμε συνολικά (σ)την καριέρα του μεγάλου διεθνικού μουσικού.

Σταμάτης Κραουνάκης

Έχοντας ένα λαϊκό πρόγραμμα που κυριολεκτικά σκίζει στις «Γραμμές», ο Σταμάτης Κραουνάκης κάνει ένα διάλειμμα (;) δίνοντας μια ξεχωριστή συναυλία στο Κολλέγιο Αθηνών την 1η Φεβρουαρίου. Είναι μια συναυλία καθαρά ερωτική, με τραγούδια αγάπης – δικά του και άλλων – ειδικά φτιαγμένη μαζί με τους συνήθεις συνεργάτες του (Ντρουμπογιάννης στο πιάνο, Ταμιωλάκης στο τσέλο, Σταδιάτης στο ακορντεόν, Πράπας σε κιθάρες και μπουζούκι) για την Ελληνική Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, προς ενίσχυση της οποίας γίνεται. Όμορφη μουσική για όμορφο σκοπό.

«Σε ποίηση Κώστα Καρτελιά»

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Δώρος Δημοσθένους σε μια ιδιαίτερη βραδιά το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό», θα ερμηνεύσουν έργα των Μίκη Θεοδωράκη (Οδύσσεια), Μιχάλη Γρηγορίου (Ούτις), Νίκου Κυπουργού και άλλων συνθετών που μελοποίησαν στίχους του Κώστα Καρτελιά. Προλογίζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και παίζουν οι Irina Valentinova (πιάνο), David Lynch (πνευστά) και Μαριλίζα Παπαδούρη (τσέλο).

Oceans Ate Alaska

Οι Oceans Ate Alaska είναι από τα γκρουπ που πρέπει ν’ ακούσει κανείς. Σχηματίστηκαν στο Μπέρμινχαμ το 2010 και μέσα σε λίγα χρόνια έχουν δώσει μια δική τους ταυτότητα στο metalcore ενοποιώντας επιτυχώς στη μουσική τους ποικιλόμορφες όψεις της μεταλλικής τεχνοτροπίας – πράγμα που καταγράφεται με ξεχωριστή ευκρίνεια στα δυο τους άλμπουμ, «Lost Isles» και «Hikari». Οι Oceans Ate Alaska έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας και παίζουν στο «An Club» στις 2 Φεβρουαρίου.

Nalyssa Green

Το θέατρο Πορεία έκλεισε 20 χρόνια και το γιορτάζει με κυριακάτικες μουσικές matinées (3 μ.μ.) που έχουν να κάνουν με καλλιτέχνες που σχετίζονται με τις παραστάσεις του. Ήδη αυτά τα μεσημεριανά / απογευματινά ραντεβού έχουν ξεκινήσει με τον τζάζμαν Γιώργο Κοντραφούρη και συνεχίζονται (3/2) με τη Nalyssa Green που έχει γράψει τις μουσικές για τις παραστάσεις «Αγριόπαπια» του Ίψεν και «Το Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση. Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση αυτή του Haig Yazdjian (24/2) με μουσικές του για τις παραστάσεις «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Richard Kalinoski και «Φρεναπάτη» του Corneille.

Περισσότερες πληροφορίες

Σταμάτης Κραουνάκης

  • Ελληνική

Mε «Τραγούδια Αγάπης» για την ενίσχυση της ελληνικής εταιρείας μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS.

Manu Dibango

  • Jazz-Blues-Ethnic

Mια άκρως χορευτική βραδιά, ακριβώς όπως αρμόζει στον άρχοντα του groove, με μεγάλες δόσεις funk, jazz και afrobeat.

Duo Coyote

  • Αυτοσχεδιασμοί

Οι Michel Doneda (σαξόφωνο) και Natacha Muslera (φωνή) συμπράττουν με τον Emmanuel Cremer (τσέλο) και τον Χάρη Λαμπράκη (νέι) σε ένα αυτοσχεδιαστικό μουσικό set.

Angela Brown & International Blues Duo

  • Jazz-Blues-Ethnic

H πληθωρική και γεμάτη ενέργεια μπλουζ τραγουδίστρια από το Σικάγο μαζί με τον πιανίστα Chris Rannenberg και τον σαξοφωνίστα «Detroit» Gary Wiggins.

«Για κάποιον σκοπό…»

  • Ελληνική

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης γιορτάζει τον μισό αιώνα δράσης του με μια μεγάλη συναυλία όπου συμμετέχουν οι Αmoeba, Γιώργος Ανδρέου, Μιχάλης Καλκάνης, Σταύρος Λάντσιας, Κορίνα Λεγάκη, Ντόρα Μπακοπούλου, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μιχάλης Πορφύρης, Βασίλης Ρακόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Χουντής.

Μαρία Φαραντούρη, Δώρος Δημοσθένους

  • Ελληνική

«Σε ποίηση Κώστα Καρτελιά», με έργα Μίκη Θεοδωράκη («Οδύσσεια»), Μιχάλη Γρηγορίου («Ούτις»), Νίκου Κυπουργού κ.ά. Προλογίζει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Oceans Ate Alaska

  • Rock-pop-folk

Metalcore συγκρότημα από το Μπέρμινγχαμ που ανεβαίνει ταχύτατα ανοίγοντας τους μουσικούς του ορίζοντες. Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Brass Against

  • Rock-pop-folk

Συνδυασμός ροκ, χιπ χοπ και σόουλ σε μια σύγχρονη μουσική με πολιτικές διαστάσεις και ακτιβιστική διάθεση.

Irene Ketikidi

  • Rock-pop-folk

Η εξαιρετική κιθαρίστρια παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ, «A sky for all», ένα δημιουργικό progressive rock μείγμα μπλουζ, fusion και post rock εναλλαγών.

Nalyssa Green

  • Rock-pop-folk

Παίζει κομμάτια από τις παραστάσεις «Αγριόπαπια» και «Το Ευχαριστημένο», για τις οποίες έχει συνθέσει τη μουσική, καθώς και άλλα δικά της τραγούδια.

Duo Coyote

  • Αυτοσχεδιασμοί

Οι Michel Doneda (σαξόφωνο) και Natacha Muslera (φωνή) συμπράττουν με τους Emmanuel Cremer (τσέλο) και Στέφανο Χυτήρη (ντραμς) σε ένα αυτοσχεδιαστικό μουσικό set.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".