Ο Ζαμπέτας στο Μπουένος Άιρες…

Ο Γιώργος Ζαμπέτας κατά Σταύρο Ξαρχάκο! Μέσα από μουσικές που γίνονται συμφωνικά ποιήματα και με τη Χάρι Αλεξίου να ιερουργεί. Οι παραστάσεις στο gazarte συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο.

Ο Ζαμπέτας στο Μπουένος Άιρες…

Ο Γιώργος Ζαμπέτας κατά Σταύρο Ξαρχάκο! Μέσα από μουσικές που γίνονται συμφωνικά ποιήματα και με τη Χάρι Αλεξίου να ιερουργεί. Οι παραστάσεις στο gazarte συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο (2+3, 9+10, 16+17). Φυσικά, και αύριο (26/1).

Ο Ζαμπέτας στο Μπουένος Άιρες… - εικόνα 1
Φωτό: Ελένη Γαλάνη

Ο Γιώργος Ζαμπέτας έχει γράψει μερικές (πολλές!) μαγικές νότες / μελωδίες και ο Σταύρος Ξαρχάκος τους δίνει την αρχιτεκτονική δόμηση που τους αξίζει. Η Χάρις Αλεξίου ιερουργεί περνώντας τα λόγια του – και τον λόγο του – σ’ εμάς, κάτω. Και όσο περνάει η ώρα, ανεβαίνουμε, πάμε όλοι μαζί ένα ταξίδι: στα μπιστρό του Παρισιού ή στα κουτούκια του Μπουένος Άιρες – με τις μελωδίες του Ζαμπέτα να γίνονται τάνγκο. Και δεν μένουμε εκεί – ο Ξαρχάκος μας οδηγεί στο φαρ ουέστ που είναι ίδιο με την παλιά του γειτονιά, τα στέκια τα παλιά. Το ταξίδι γίνεται γλέντι – γιατί είναι γλέντι - κι αυτό μόνο η δεινότητα και η ευαισθησία του μαέστρου μπορεί να το μετουσιώσει όπως πρέπει. Το έχουμε ξαναπεί: στα χέρια του Σταύρου Ξαρχάκου ένα τραγούδι μπορεί να γίνει συμφωνικό ποίημα – και να δούμε την αξία του να γίνεται πολλαπλάσια. Και η Χαρούλα: μοναδική, με τον μαγικό τρόπο της που ξέρει πως να αγγίζει τις καρδιές μας. Ο «Ζαμπέτας κατά Ξαρχάκο» ακούγεται σαν την ωδή στη χαρά του Μπετόβεν ή το κοντσέρτο του Αρανχουέθ του Ροντρίγκο – είναι μουσικές που μπορούν να ταιριάξουν καλά πριν συναντήσουν την μπόσα νόβα του A.C. Jobim και πιάσουν θέση στην κατά Ζαμπέτα Μοιάζει με την Αργοναυτική εκστρατεία: «Πάρε ναυτάκι συριανό, λοστρόμο πειραιώτη κ.ο.κ.».

Ο Ζαμπέτας στο Μπουένος Άιρες… - εικόνα 2
Φωτό: Ελένη Γαλάνη

Στο «Gazarte» με τον Ξαρχάκο και την Αλεξίου – και την υπέροχη ορχήστρα τους – είναι ένα τρίωρο με τις μουσικές και τα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, ενός μεγάλου συνθέτη που έρχεται μέσα από το αυθεντικό ρεμπέτικο. Και τα ακούμε (τα τραγούδια και τις μουσικές) όπως τους αξίζει. Ως το τέλος του Φεβρουαρίου – γιατί μετά σειρά έχει ο Μάρκος Βαμβακάρης.
Γυρίζοντας στο σπίτι, ένοιωσα την ανάγκη να ξεφυλλίσω ξανά το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Βίος και πολιτεία: Και η βρόχα έπιπτε… στρέιτ θρου», με τη ζωή του όπως τη διηγήθηκε στην Ιωάννα Κλειάσιου. Με πήρε το ξημέρωμα ακούγοντας το «Take Five» από το κουαρτέτο του Dave Brubeck.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

23/04/2024

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

Massive Attack: Το "Mezzanine" δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών.