Ο Νίκος Τουλιάτος μιλάει για την πενηντάχρονη καριέρα του

Μιλήσαμε στον πολυπράγμονα μουσικό κρουστών με αφορμή τη σειρά «Μουσικά πορτρέτα» του Μεγάρου Μουσικής που παρουσιάζει μια δραματοποιημένη παράσταση/αφιέρωμα προς τιμήν του.

Ο Νίκος Τουλιάτος μιλάει για την πενηντάχρονη καριέρα του

Το Σάββατο 26/1 η σειρά «Μουσικά πορτρέτα» του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζει μια δραματοποιημένη παράσταση/αφιέρωμα στον πολυπράγμονα μουσικό κρουστών Νίκο Τουλιάτο, ο οποίος έχει βάλει τη σφραγίδα του –μέσα από μια πορεία 50 χρόνων– σε πολλές όψεις της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, έντεχνης και δημιουργικής (τζαζ, αυτοσχεδιαστικής), αλλά και της θεατρικής performance art.

Ο Νίκος Τουλιάτος μιλάει για την πενηντάχρονη καριέρα του - εικόνα 1

Θα συναντήσει κάποιος το όνομα «Νίκος Τουλιάτος» σε πάρα πολλά άλμπουμ της έντεχνης ελληνικής δισκογραφίας από τα ’70s μέχρι σήμερα. Έχει δουλέψει με όλους τους μεγάλους συνθέτες μας ως ντράμερ και περκασιονίστας. Κι έχει μια ευκρινή πορεία στη δημιουργία της σύγχρονης τζαζ σκηνής της χώρας μας. Μια πορεία που κρατάει μισόν αιώνα κι εμπεριέχει από απλά session παιξίματα μέχρι δυνατές παραστάσεις όπως αυτές στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μιλήσαμε μαζί του και προσπαθήσαμε να χωρέσουμε μέσα σε λίγες εκατοντάδες λέξεις μια κουβέντα με έναν μεγάλο Έλληνα μουσικό...

Μίλησέ μας για την παράσταση που θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής.
Ξεκίνησε ως μια απλή συναυλία κι έχει καταλήξει να γίνει μια ολόκληρη παράσταση/αφιέρωμα, από τον σκηνοθέτη Γιώργο Ρούφα και τον χορογράφο Jimmy Kalis, με 37 ηθοποιούς, το γκρουπ Ηχόδραση, χορεύτριες, τραγουδιστές κ.ά. Όλα αυτά μέσα από το προσωπικό μου ημερολόγιο, κειμενάκια μου που τα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί μαζί με τραγούδια με τα οποία έχω συνδεθεί ή έχω αγαπήσει και συνδυάζονται με τις διάφορες φάσεις της ζωής μου.
Παίζω με την Ηχόδραση, παίζω σόλο, κάνω ντουέτα με τον σαξοφωνίστα Ανδρέα Μνιέστρη και τον πιανίστα Ανδρέα Συμβουλόπουλο, με τη Νατάσα Μουμτζίδου (φωνή, κρουστά) κ.ο.κ. Είναι ένα πολυθέαμα με πλευρές και στιγμιότυπα της ζωής μου.

Ποιο είναι το μουσικό περιεχόμενο της παράστασης;
Υπάρχουν τραγούδια Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Θεοδωράκη και άλλων συνθετών με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Σε ένα δίωρο δεν μπορούν να χωρέσουν όλα, όπως δεν μπόρεσαν να χωρέσουν και πράγματα από την τζαζ πορεία μου (π.χ. οι Iskra). Προτιμώ σε αυτήν την παράσταση να αφήσω χώρο σε νέα παιδιά, που είναι επίσης μια σημαντική πλευρά της ζωής μου τώρα. Δεν χρειάζονται τόσο πολύ οι παλιοί και οι αναμνήσεις.

Ο Νίκος Τουλιάτος μιλάει για την πενηντάχρονη καριέρα του - εικόνα 2

Αλήθεια, πώς είναι η ζωή σου τώρα;
Το θέατρο είναι το καινούργιο μου… παιχνίδι· εδώ και δυο-τρία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με αυτό. Μεθαύριο έχουμε πρεμιέρα με την «Ελένη» του Άρη Μιχόπουλου, στην οποία ερμηνεύω τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μενελάου. Έκανα τον Τειρεσία στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Κώστα Μεσάρη. Παρ’ όλα αυτά δεν εγκαταλείπω τη μουσική, θα παίζω όμως επιλεκτικά, όπου έχει ενδιαφέρον και νόημα. Έχουν αλλάξει πια τα πράγματα – κι εμείς γεράσαμε… Έχουν βγει πλέον νέα παιδιά, πολύ καλά.

Πώς βλέπεις τα νέα παιδιά που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα μουσικά πράγματα;
Είναι υψηλού επιπέδου: έχουν σπουδάσει, έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, έχουν δει πράγματα... Οι βάσεις τους είναι πολύ γερές – τώρα το πού θα τους οδηγήσουν όλα αυτά είναι ένα θέμα που κανείς δεν ξέρει. Πάντως, κι εμείς κάναμε πράγματα. Όταν ξαναβρεθήκαμε με τους Iskra το 2003, συνειδητοποιήσαμε πως η μουσική μας δεν είχε ξεπεραστεί. Υπήρχε μεγάλη δημιουργικότητα στα ’80s! Τώρα έχουμε εξαίρετους οργανοπαίκτες, αλλά φαίνεται ότι λείπουν τα ερεθίσματα.

Μέχρι πρόσφατα είχες έντονη παρουσία στα social media, πλέον όμως μοιάζει να μη σε απασχολεί…
Έχω σβήσει τα προφίλ μου. Έχω μόνο ένα καινούργιο, το «Jero Nymo», στο οποίο ποστάρω τα καλλιτεχνικά μου. Στα πολιτικά υπήρχε μεγάλη κόντρα και με ενοχλούσε – γενικά δεν θέλω να με πρήζουν… Δεν κάνεις πολιτική μέσα από τα social media. Είναι μόνο συνθήματα, δηλαδή μαλακία.

Θα έλεγες ότι η ζωή σου, όλη η πορεία σου, είναι μια ηχόδραση;
Έτσι όπως το λες, ναι! Είναι μια συνεχής δράση. Δεν μπορώ να καθίσω, να βολευτώ με κάτι που ήδη ξέρω. Μου αρέσει να ψάχνω νέα πράγματα. Μια ζωή γεμάτη με δράση ήχων. Τώρα έχω μια θεατρική ομάδα με το όνομα «Ηχοποιοί», που δίνει το καλλιτεχνικό στίγμα αυτών που ποιούν τον ήχο: με το λόγο, την κίνηση του σώματος, το μουσικό παίξιμο και όλα τα άλλα...

+ Κορυφαίες στιγμές του Νίκου Τουλιάτου

Ο Νίκος Τουλιάτος μιλάει για την πενηντάχρονη καριέρα του - εικόνα 3

«Μάσκο»

Ντουέτα με τη Σαβίνα Γιαννάτου ηχογραφημένα το 1993, σε ανεξάρτητη παραγωγή. Στιγμιαίες ηχητικές δημιουργίες ευρείας αισθητικής γκάμας και ασύλληπτης ομορφιάς.

Iskra

Το πρώτο άλμπουμ, με τίτλο «A New Day», ενός γκρουπ που άνοιξε δρόμο στην εγχώρια σκηνή της ηλεκτρικής jazz fusion. Εκτός από τον Τουλιάτο, οι David Lynch, Γιώργος Φακανάς και Τάκης Φαραζής.

«Για τον αυτοσχεδιασμό»

Αυτοβιογραφικό αφήγημα (βιβλίο/CD) με χαρακτηριστικές ηχογραφήσεις με σπουδαίους μουσικούς: Gunter «Baby» Sommer, Anatoly Vapirov, Τάκης Πατερέλης κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

24/04/2024

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.