Επτά συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Οι πρώτες συναυλίες μετά την αλλαγή της χρονιάς μας βάζουν σιγά σιγά σε ένα ενδιαφέρον μουσικό κλίμα.

Επτά συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»

Ένας πραγματικός ποιητικός γαλαξίας ξετυλίγεται στην καινούρια παράσταση «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» που παρουσιάζουν και αυτή την εβδομάδα (4-5/1) στον «Παρνασσό» ο Μανώλης Μητσιάς και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Ποίηση πολυτραγουδισμένη, από τη Σαπφώ ως τον Σεφέρη, από τον Σολωμό ως τον Γκάτσο, ποίηση που έχει περάσει στην κοινή συνείδηση μέσα από μελωδίες κορυφαίων όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις και όχι μόνο. Αυτό είναι το θέμα της παράστασης που έρχεται να συμπληρώσει τη μεγάλη επιτυχία της προκάτοχής της, «Ο Γκάτσος που αγάπησα». Μαζί με τους ίδιους μουσικούς, τον Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και τον Ηρακλή Ζάκκα (μπουζούκι, μαντολίνο).

Canadian Brass

Ο καινούργιος χρόνος ξεκινάει με μια μουσική πανδαισία στο Μέγαρο Μουσικής (4/1), όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συναντάει τους Canadian Brass, ένα διάσημο όσο και ιστορικό κουιντέτο χάλκινων πνευστών, σε μουσικές που πιάνουν μια ευρεία γκάμα: από την Αναγέννηση στους Beatles και από τον Μπαχ στη σύγχρονη σκηνή της Νέας Υόρκης. Όλα αυτά μαζί με πολλά γιορτινά tunes, φυσικά!

Φωτεινή Δάρρα

Η Φωτεινή Δάρρα ανοίγει την καινούρια χρονιά στο «Half Note Jazz Club» (4-7/1) τραγουδώντας για τον «Έρωτα… όπως τότε». Το «όπως τότε» πάει στο διαχρονικό songbook μιας εποχής που παραμένει κλασική – και για μας αντικατοπτρίζει αριστουργήματα που έχουν γράψει οι Σουγιούλ, Αττίκ κ.ά. και έχουν τραγουδηθεί από φωνές θρυλικές όπως του Τώνη Μαρούδα και της Τζένης Βάνου. Επεκτείνεται δε και στο κλασικό American songbook, δηλαδή σε τραγούδια των Cole Porter, Irving Berlin κ.ά. τζαζοθρεμένων δημιουργών που με την φρεσκάδα και την ποιότητα της ερμηνείας της Φωτεινής παίρνουν τη δική τους προστιθέμενη αξία.

«Ο βαφτιστικός»

Ο «Βαφτιστικός», η πασίγνωστη και δημοφιλέστατη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έγινε 100 χρόνων και γιορτάζει με μια καινούρια παραγωγή στο Μέγαρο Μουσικής, από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου. Εδώ το έργο ανεβαίνει (από 5/1) στην αυθεντική του μορφή, όπως παίχτηκε στην ιστορική του πρεμιέρα το 1918.

«The Artist on the Composer»

Επιχειρώντας μια ουσιώδη και δημιουργική διασύνδεση μεταξύ της μουσικής (ειδικά της όπερας) και των εικαστικών τεχνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή μαζί με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ υλοποιούν το πρόγραμμα «The artist on the composer» κι έχουν αναθέσει στον Νίκο Ναυρίδη την πρώτη δράση. Ο εικαστικός έχει δημιουργήσει ένα έργο που αποδομεί τις οπερατικές αρχές και τις συμβάσεις ενός κλασικού μουσικού προγράμματος και στο οποίο συνεργάζονται ισότιμα και ισάξια μουσικοί, χορογράφοι και περφόρμερ. Ονομάζεται «Noli me tangere» («Μη μου άπτου»), παρουσιάζεται στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στις 5/1 (κι επαναλαμβάνεται στις 3 και 10/2) και είναι μια εγκατάσταση που αναπτύσσεται σε όλο το θέατρο της Λυρικής και «συνομιλεί» με τη live εκτέλεση των έργων «Quasi una fantasia» (Κούρταγκ) και «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» (Μάλερ). Στις δύο παραστάσεις, στις 6.30 και 8.30 μ.μ., σολίστ είναι αντιστοίχως ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Δημήτρης Τηλιακός. Την ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Γιώργος Ζιάβρας.

Μιχάλης Καλκάνης

Ο ηχόκοσμος του Μιχάλη Καλκάνη συνδυάζει κλασικό υπόβαθρο με τεχνολογία και αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του για ιδιαίτερα projects με κοινωνικό χαρακτήρα. Τα άλμπουμ του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το καθένα από αυτά διατηρεί τον προσωπικό του καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ο πιο πρόσφατος δίσκος του, World Echoes in Athens, ξεκίνησε από καταγραφή που έκανε επί ένα χρόνο σε φανερούς και κρυφούς χώρους στην Αθήνα όπου μετανάστες από διαφορετικές χώρες κατέφευγαν για να προσευχηθούν. Με ολοκληρωμένες τις συνθέσεις, ο δίσκος χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack της φωτογραφικής έκθεσης του καταξιωμένου φωτογράφου Τάσου Βρεττού με τίτλο «Τ(ρ)όποι Λατρείας» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον χειμώνα του 2015. Στις 6 Ιανουαρίου στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας (στις 12.30 το μεσημέρι) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά πρωτότυπες συνθέσεις του για σόλο κοντραμπάσο.

Μαρία Μανουσάκη

Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ η συνθέτρια και βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη με το κουαρτέτο της παρουσιάζει επιλογές από το σύνολο της δουλειάς της, με έμφαση στο πρόσφατο άλμπουμ της Hidden Trails (Κρυμμένα Μονοπάτια), που γράφτηκε το 2018 μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Μανουσάκη εμπνέεται από τις κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ. H δουλειά της γεφυρώνει την Κρήτη με τη Νέα Υόρκη, τα μέρη δηλαδή όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Το κουαρτέτο της αποτελούν οι Kristjan Randalu (πιάνο), Μιχάλης Ευδαίμων (μπάσο), Βοdek Jankes (ντραμς) με guest τον Tigran Sargsyan (νέι, duduk, φωνητικά).

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρία Μανουσάκη

  • Jazz-Blues-Ethnic

Εμπνέεται από τις κρητικές ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ και παρουσιάζει επιλογές από το σύνολο της δουλειάς της, με έμφαση στο πρόσφατο άλμπουμ της «Hidden trails».

Μιχάλης Καλκάνης

  • Αυτοσχεδιασμοί

Παρουσιάζει για πρώτη φορά πρωτότυπες συνθέσεις του για σόλο κοντραμπάσο και, παράλληλα, δίνει το στίγμα των μουσικών του επιρροών.

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»

  • Ελληνική

Τραγούδια των μεγάλων ποιητών μας, από τη Σαπφώ στον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

Canadian Brass

  • Χριστουγεννιάτικα

Συναντούν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα ποικίλο πρόγραμμα, από αναγεννησιακά κομμάτια μέχρι Beatles! Μαζί τους και η παιδική & νεανική χορωδία Rosarte. Διευθύνει η Φαίδρα Γιαννέλου.

«The artist on the composer»

  • Κλασική μουσική

Πρωτοπόροι εικαστικοί και σκηνοθέτες ή/και παραγωγοί ταινιών συνδέονται με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Η αρχή γίνεται με τον εικαστικό Νίκο Ναυρίδη και την ορχήστρα της ΕΛΣ σε έργα Γκεόργκι Κούρτακ και Γκούσταβ Μάλερ. Σολίστ ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Δημήτρης Τηλιακός.

Φωτεινή Δάρρα

  • Ελληνική

Τραγουδάει τον «έρωτα όπως τότε», με τη φωνή και το πάθος του σήμερα. Με τα ερωτικά τραγούδια του χθες να υποδέχονται το 2019.

«O βαφτιστικός»

  • Όπερα

H λατρεμένη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη κλείνει φέτος τα εκατό και ανεβαίνει σε μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή από την Καμεράτα και τον Γιώργο Πέτρου, και μάλιστα στην αυθεντική της μορφή, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.