Η Madeleine Peyroux έρχεται με ένα εορταστικό σόου

Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Madeleine Peyroux, με μια μουσική ταυτότητα που διευρύνει την έννοια της τζαζ, είναι από τους καλλιτέχνες που δίνουν γιορτινό «παρών» στο Christmas Theater.

Η Madeleine Peyroux έρχεται με ένα εορταστικό σόου

Είναι 22 χρόνια τώρα που η Madeleine Peyroux δια­γράφει τη δική της καλλιτεχνική πορεία –όπως αυτή καταγράφεται δισκογραφικά– μέσα σε ένα γενικότερο jazz outline, που την κάνει όχι μόνο να ξεχωρίζει στη σύγχρονη μουσική σκηνή αλλά και να μας δίνει κάτι νέο κάθε φορά. Στο πρώτο της άλμπουμ «Dreamland» (1996) γνωρίσαμε μια νέα τραγουδίστρια, η οποία, εκτός από το να χειρίζεται άψογα το παραδοσιακό τζαζ και μπλουζ υλικό, είχε μια φωνή που προσομοίαζε έντονα σε αυτήν της Billie Holiday, της θρυλικής Lady Day.

Οκτώ χρόνια αργότερα το άλμπουμ «Careless love» έκανε πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο τη Madeleine και ήταν σίγουρα αυτή η ερμηνευτική αλλά και φωνητική της ομοιότητα με την Billie που της άνοιξε το δρόμο να τραγουδήσει –με το δικό της τρόπο όμως– τους μεγάλους ροκ κλασικούς, όπως ο Dylan ή ο Cohen, και να βρει βαθμιαία την ερμηνευτική της ταυτότητα.

Φέτος το καλοκαίρι ήρθε και το καινούργιο της άλμπουμ «Anthem». Με αυτό η Madeleine Peyroux μας παρουσιάζει κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι η πρώτη φορά που η φωτογραφία της δεν αποτελεί στοιχείο του εξωφύλλου και τα τραγούδια του δίσκου έχουν φτιαχτεί κυρίως από την ίδια (με εξαίρεση το ομότιτλο, που είναι του Leonard Cohen) μέσα από την αλληλεπίδρασή της με τους μουσικούς, με original συνθέσεις κυρίως που έχουν έναν ροκ χαρακτήρα και αντικατοπτρίζουν κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις και σκέψεις. Κάτι γενικά ασυνήθιστο στους δίσκους της, οι οποίοι μέχρι τώρα (με εξαίρεση το «Bare bones» του 2009) αποτελούνταν από ραφιναρισμένες κι εκλεκτικές διασκευές πάνω σε τζαζ βάσεις.

Ανατρέχοντας στην πορεία της, ανακαλύπτουμε πως η Madeleine αναπτύσσει την τέχνη της μέσα από την κουλτούρα του δρόμου, έχοντας ισχυρές βάσεις στην παραδοσιακή τζαζ και στο μπλουζ. Νιώθουμε τον τρόπο που η τραγουδίστρια από την Αθήνα της Τζόρτζια, μεγαλωμένη όμως στις παριζιάνικες μποέμ συνοικίες, ξέρει να πιάνει τα βάσανα των «ηρώων» της και, κυρίως, των «ηρωίδων» της όπως η Billie, η Bessie Smith και η Edith Piaf και να διαμορφώνει μέσα στο χρόνο τη δική της μουσική φιλολογία, η οποία εκ των πραγμάτων αποκτά «ντιλανικές» και «κοενικές» διαστάσεις, πιάνοντας την ουσία των πραγμάτων.

Από δίσκο σε δίσκο ο μουσικός της κόσμος όλο και απλώνεται. Η trad jazz και η swingin’ αίσθηση πιάνει το ροκ, αγκαλιάζει τους Beatles και τους Stones και πηγαίνει ξανά στις πηγές του μπλουζ – και πιο συγκεκριμένα στον Robert Johnson. Με το «Standing on the rooftop» δείχνει να έχει πιάσει πια, στην κυριολεξία, την κορυφή της ποπ. Και τότε στρέφεται σε πιο ειδικά κεφάλαια: αντλεί από την country & Western πλευρά του Ray Charles στο «Blue room» (2012) κι επεκτείνεται στην πιο σύγχρονη πλευρά της urban τραγουδοποιίας στο «Secular hymns» (2016).

Η Madeleine Peyroux έρχεται με ένα εορταστικό σόου - εικόνα 1

Μαζί με το «Anthem», όλος ο αφρός της τέχνης της Madeleine Peyroux γίνεται ένα σόου του μυαλού και των αισθήσεων, με τραγούδια που αγγίζουν την καρδιά κι έχουν κάτι να πουν σε όλους μας· και ειδικά στο δικό μας κοινό, το οποίο τόσο πολύ την αγαπάει και την ακολουθεί σε κάθε της εμφάνιση εδώ. Το τωρινό της σόου (6/12), δε, παίρνει και κάτι από το απαραίτητο χριστουγεννιάτικο χρώμα –αυτό το φωτεινό, της ελπίδας, σε μια εποχή που μοιάζει να γίνεται όλο και πιο σκοτεινή– σε ένα χώρο, το Christmas Theater στο Γαλάτσι, που θα συνεχίσει να απλώνει τις εορταστικές του ατμόσφαιρες, με πολύπλερες και πολύχρωμες εκδηλώσεις, μέχρι τη νέα χρονιά.

Περισσότερες πληροφορίες

Madeleine Peyroux

  • Jazz-Blues-Ethnic

Eπιστρέφει για μια τζαζ χριστουγεννιάτικη συναυλία με τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Anthem» αλλά και τις επιτυχίες από όλη την καλλιτεχνική της πορεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.