Αυτό δεν είναι ένα απλό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Ο ποιητής έφυγε ξαφνικά στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, όμως ο λόγος του παραμένει χαραγμένος στη σκέψη μας σε χάρη και σε ένα χορταστικό τριήμερο στο Μέγαρο Μουσικής.

Αυτό δεν είναι ένα απλό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

Ο ποιητής έφυγε ξαφνικά στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, όμως ο λόγος του υπάρχει και παραμένει εδώ, χαραγμένος στη σκέψη μας, γίνεται τραγούδι ζωγραφισμένο με πλήθος από όμορφες μουσικές σε ένα χορταστικό τριήμερο στο Μέγαρο Μουσικής.

Το τριήμερο αυτό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο Μέγαρο Μουσικής (26, 27 και 29/10) είχε προγραμματιστεί πριν από ένα χρόνο και όλοι θεωρούσαν πως ο ποιητής θα ήταν (φυσικά) παρών ώστε αυτή η τιμητική εκδήλωση να έχει διαφορετικές διαστάσεις από αυτές που έχει τώρα, ως μεταθανάτια μνημοσύνη. Το σημαντικό σε αυτό το αφιέρωμα είναι ότι θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση ενός ποιητικού έργου του Μάνου Ελευθερίου, τη μουσική του οποίου έχει γράψει ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το έργο αυτό είναι ο «Νοητός λύκος».

«Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα», λέει ο Γιώργος Ανδρέου. «Ένα από τα μεγάλα κείμενα της ποιητικής λογοτεχνίας μας. Τραγικά προφητικό, διότι εδώ ο ποιητής, ο Μάνος Ελευθερίου, καταδύεται σε μια προσωπική νέκυια, κατά τα πρότυπα του ομηρικού Οδυσσέα, όπου συναντάει διάφορα πρόσωπα της δικής του μυθολογίας με τα οποία συνομιλεί (ή δεν συνομιλεί) κατευθυνόμενος στη μεγάλη συνάντηση, που είναι με τη μητέρα του. Εξάλλου, η μορφή της μάνας είναι κεντρική στο έργο του Μάνου Ελευθερίου. Του ζήτησα να συνθέσω ένα μουσικό δράμα πάνω σε αυτό το έμμετρο κείμενο, μου το επέτρεψε, ενώ πρόλαβε να ακούσει τις συνθέσεις αυτές στην πρώιμη εκδοχή τους και τις ενέκρινε».

Το έργο ερμηνεύεται από κλασικό σύνολο, με δύο περκασιονίστες (τα κρουστά ήταν επιθυμία και μεγάλη αγάπη του ίδιου του Μάνου Ελευθερίου). Ο ίδιος «επέβαλε» ως κεντρικό ερμηνευτή, ως τον εαυτό του δηλαδή, τον Γιώργο Νταλάρα. Ποιος άλλος θα μπορούσε να τον ενσαρκώσει καλύτερα; Ο «συνοδός άγγελος» είναι ο Χρήστος Θηβαίος, ενώ τη μητέρα του ποιητή ερμηνεύει η Μάρθα Φριν­τζήλα.

«Η βασική επιδίωξή μου ήταν να ακουστούν ο λόγος και η μουσική», λέει ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Ο “Νοητός λύκος” είναι ένα μουσικό έργο σε θεατρικό καμβά. Ο τίτλος προέρχεται από μια βυζαντινή φράση του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και το τι ακριβώς σημαίνει θα το εξηγήσει η παράστασή μας». Τον ρόλο του αφηγητή κρατάει στις 26 και 27/10 ο Γιάννος Περλέγκας και στις 29/10 ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Φυσικά, το δεύτερο μέρος είναι γεμάτο με τα θαυμάσια τραγούδια που έχει γράψει ο Μάνος Ελευθερίου και καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την φυσιογνωμία του νεότερου πολιτισμού μας – σε ό,τι αφορά τη μουσικοποιητική του υφή που, θέλοντας και μη, μας χαρακτηρίζει. Εδώ στους ερμηνευτές προστίθεται η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου

  • Ελληνική

Ο «Νοητός λύκος» σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση και μουσική του Γιώργου Ανδρέου, μαζί και τα ωραιότερα τραγούδια του με τους Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Θηβαίο, Μάρθα Φριντζήλα, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Γιάννο Περλέγκα (αφήγηση). Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Λιγνάδη (που έχει και τον ρόλο του αφηγητή στις 29/10)

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

29/09/2022

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.

Το μουσικό ταξίδι των Portico Quartet περνάει από την Αθήνα

Το βρετανικό κουαρτέτο επιστρέφει στο Piraeus Club Academy (LouLou is Present) με υπερβατική διάθεση, jazz, mimimal, ηλεκτρονικά και κινηματογραφικά ηχοχρώματα.

Τάνια Τσανακλίδου: "Ήμασταν τόσο τυχεροί όσοι γνωρίσαμε τον Γιάννη Σπανό"

Σχεδόν μισό αιώνα από την πρώτη τους γνωριμία και 40 χρόνια μετά τον πρώτο τους κοινό δίσκο, η αγαπημένη ερμηνεύτρια τιμά την παρακαταθήκη του σπουδαίου συνθέτη στήνοντας μια βραδιά που νιώθει ότι του τη χρωστάει.

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.