Ισχυρά γκαραζοπανκ ραδιοκύματα στο «Fuzz»

Οι Radio Birdman έρχονται με μουσική υψηλών ενεργειών που σφραγίζει μιαν ολόκληρη εποχή.

Ισχυρά γκαραζοπανκ ραδιοκύματα στο «Fuzz»

Μουσική υψηλών ενεργειών που σφραγίζει μιαν ολόκληρη εποχή, ζωντανή ιστορία ενός ροκ ύφους και ήθους, από μια μπάντα που μας συγκίνησε και εξακολουθεί να μας συγκινεί. Στο «Fuzz», 25 Οκτωβρίου.

Ισχυρά γκαραζοπανκ ραδιοκύματα στο «Fuzz» - εικόνα 1

Η γοητεία τους δεν έγκειται τόσο στο ότι, ιστορικά, αποτελούν έναν από τους δυο πυλώνες ανάπτυξης του νέου ροκ στην Αυστραλία (ο άλλος είναι οι Saints) αλλά στο ότι με ίδια μέσα και εντελώς ανεξάρτητα έχτισαν τον προσωπικό τους μύθο, μέσα από τραγούδια που άνετα μπορούν να θεωρηθούν θεμελιακά. Οι Radio Birdman δημιουργήθηκαν από τον Rob Younger και τον Deniz Tek στο Σίντνεϊ το 1974, μια εποχή που το classic rock αναπροσάρμοζε τη δομή του και, ενδεχομένως, την ίδια τη φύση του. Έτσι, το τότε νεοσύστατο γκρουπ μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοπόρο πανκ σχήμα και, βαθμιαία, έγινε καταλύτης στην εξέλιξη της τοπικής σκηνής. Το EP «Burn My Eye» και το πρώτο τους LP «Radios Appear» σηματοδότησαν μια καινούργια κατάσταση, καθώς ο ήχος των Radio Birdman φαινόταν να έρχεται κατευθείαν από το ροκ του Ντιτρόιτ μέσα από εύστοχες μείξεις καλιφορνέζικης surf-riding μουσικής ή νεοϋορκέζικης darkness. Το γεγονός ήταν πως η μουσική τους αντλούσε κατευθείαν από την εμπειρία των MC5 και του Iggy και των Stooges – μην ξεχνάμε πως ο κιθαρίστας / τραγουδιστής Deniz Tek είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μίσιγκαν (στο Αν Άρμπορ συγκεκριμένα), έχοντας ζήσει από κοντά την ανεπτυγμένη ροκ και τζαζ σκηνή της περιοχής πριν εγκατασταθεί οριστικά στην Αυστραλία. Ανεξάρτητα όμως από όποιο αισθητικό αποτέλεσμα, η πανκ σκηνή του Σίντνεϊ που δημιούργησαν οι Radio Birdman αποδείχτηκε τόσο σκληρή και βίαιη για τους ίδιους που, τελικά, το γκρουπ εκπατρίστηκε και πήγε στο Λονδίνο. Εκεί όμως ήρθε και η διάλυση…

Η διάλυση όμως δεν είναι (πάντα) συνώνυμο ανυπαρξίας. Οι Radio Birdman άπλωσαν τα συστατικά τους σε διάφορα σχήματα, με εκφραστικά οχήματα από το χαρντ ροκ ως την νεοψυχεδέλεια ή το αρχετυπικό πανκ, ενώ επανασυνδέθηκαν σε δυο περιστάσεις το 1996-97. Η επιστροφή τους όμως σηματοδοτήθηκε από το άλμπουμ «Zeno Beach» του 2006 και από σπουδαίες συναυλίες, μέσα από τις οποίες τους γνωρίσαμε κι εδώ. Ο κόσμος συνειδητοποίησε έτσι ακόμα περισσότερο την αξία της γραφής και του ήχου τους και οι Radio Birdman εγγράφησαν ανεξίτηλα πια στα μητρώα του αληθινού ροκ εν ρολ – αυστραλιανού, διεθνικού ή οτιδήποτε! Έχοντας μια δική τους υπερ-πάνκ μουσική ταυτότητα που καταγράφεται σε αξιόλογο δισκογραφημένο υλικό όπως τα live άλμπουμ τους, το πολύτιμο «Radio Birdman Box Set» ή το εύγλωττο biopic «Descent Into the Maelstrom» που έφτιαξε ο Jonathan Sequeira, οι Radio Birdman έρχονται ξανά εδώ, 11 χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, και παίζουν στο «Fuzz» (25/10) βάζοντας έτσι μια ωραία σφραγίδα στα μουσικά δρώμενα της χρονιάς που πλησιάζει στο τέλος της.

Το μουσικό τους παζλ…

MC5

Ακατέργαστη ηχορυθμική ενέργεια, πρωτο-πάνκ στην καλύτερή του μορφή, στάση συνειδητής «παρανομίας» και αντίστασης στο κατεστημένο. Έτσι, μέσα από εδώ, διαβάζουμε τα πρώτα βήματα των Radio Birdman.

The Stooges

Από το τραγούδι «1970 (I Feel Alright)» του άλμπουμ «Funhouse» του γκρουπ του Iggy οι Radio Birdman πήραν το όνομά τους ακούγοντας λάθος τη φράση «radio burnin’»

The Doors

Στο καθαρά δομικό μουσικό underground πεδίο του γκρουπ – και όχι στο φιλοσοφικό / τελετουργικό του διάσημου frontman του – ανιχνεύουμε συγγένειες και συσχετίσεις με τους Radio Birdman.

Περισσότερες πληροφορίες

Radio Birdman

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο επιδραστικά γκρουπ της αυστραλιανής ροκ σκηνής των ’70s-’80s επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από 11 χρόνια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.