H americana των Handsome Family θα σε τριπάρει στο Piraeus Academy

Το alternative country σχήμα φέρνει τη αύρα του αμερικανικού Νότου στην καρδιά της Αθήνας αφιερωμένο σε murder ballads, τσιγάρα και ουίσκι...

H americana των Handsome Family θα σε τριπάρει στο Piraeus Academy

Η country μουσική, αλλά και το folk γενικότερα, δεν ήταν το πιο κουλ είδος για να παίζει μια μπάντα στις αρχές των ’90s. Ήταν μια εποχή που το metal μεσουρανούσε, το hip hop άρχιζε να κυριαρχεί στο πλατύ κοινό, ενώ η έκρηξη του grunge και των Nirvana βρισκόταν μιαν ανάσα μακριά. Με απλά λόγια, αν ήθελες να παίζεις κιθαριστική μουσική χωρίς παραμόρφωση, ήσουν καταδικασμένος...

Κάπου εκεί έκαναν την εμφάνισή τους οι Handsome Family, κυκλοφορώντας το ντεμπούτο τους «Odessa» το 1994. Ένα άλμπουμ μεστό, που συνδύαζε folk στοιχεία των ’60s με δυνατές κιθάρες, ωστόσο η συνολική americana αισθητική του έμοιαζε ετεροχρονισμένη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο συνέβαινε μουσικά τότε. Ίσως αυτό έπαιξε ρόλο στο ότι η μπάντα γνώρισε επιτυχία έπειτα από είκοσι χρόνια, όταν το τραγούδι τους «Far from any road» έντυσε τους τίτλους αρχής στην πρώτη σεζόν της σκοτεινής αστυνομικής σειράς «True detective». Το ταλέντο τους όμως στη σύνθεση και την αφήγηση ιστοριών είναι έκδηλο στη δισκογραφία τους, η οποία εκτείνεται σε 11 άλμπουμ, βάση του set τους που θα ακούσουμε ζωντανά στην Αθήνα...

Μια συζυγική υπόθεση

H americana των Handsome Family θα σε τριπάρει στο Piraeus Academy - εικόνα 1

Στην ουσία οι Handsome Family είναι το ζεύγος Μπρετ - Ρένι Σπαρκς, που είναι μαζί από το 1988. Ο Μπρετ ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια και γράφει τη μουσική, ενώ η Ρένι αναλαμβάνει τους στίχους και το μπάσο. Μαζί έχουν δημιουργήσει ένα ντουέτο στην παράδοση καλλιτεχνικών ζευγαριών όπως ο Τζόνι Κας και η Τζουν Κάρτερ, οι θεματικές όμως που αγγί­ζουν ξεφεύγουν από τα τετριμμένα (βλ. ερωτική απογοήτευση).

Οι στίχοι της Ρένι θυμίζουν απόκοσμες θρησκευτικές τελετουργίες του αμερικανικού Νότου, ενώ δημιουργούν κόσμους επιφανειακά ειδυλλιακούς, που κρύβουν όμως εφιαλτικά μυστικά. Τότε μπαίνει στο κόλπο η βαθιά, μπάσα φωνή του Μπρετ για να δώσει μια παράξενη οικειότητα σε αυτούς τους κόσμους, όπου ο ακροατής μπορεί να εισέλθει με ασφάλεια.

Κοίταξε, αν τολμάς

Το «Far from any road», το οποίο ακούγεται στο δίσκο «Singing bones» (2003), αποτελεί το καλύτερο δείγμα της μουσικής του συγκροτήματος. Πατάει γερά στους μύθους της αμερικανικής επαρχίας, ενώ λειτουργεί σαν μια αλληγορία για την έλξη προς κάτι γοητευτικό αλλά επικίνδυνο, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί: συμβολικές οι αναφορές σε σπάνια δηλητηριώδη φυτά που ανθίζουν στο σκοτάδι, το δηλητήριο των οποίων είναι ικανό να τρελάνει ή ακόμη και να σκοτώσει τον άνθρωπο.

Η ερωτική και βίαιη αφήγηση των Μπρετ - Ρένι («Όταν άγγιξα το δέρμα της / τα δάχτυλά μου γέμισαν αίμα») δημιουργεί μερικές πολύ έντονες εικόνες στο μυαλό του ακροατή. Δεν είναι διόλου παράξενο, λοιπόν, που ο μουσικός επιμελητής του «True detective» και σπουδαίος μουσικός παραγωγός T Bone Burnett το επέλεξε για τη σειρά, από τη στιγμή που οι ήρωές της φλερτάρουν διαρκώς με τον κίνδυνο, καθώς αδυνατούν να αντισταθούν στις εμμονές τους, ενώ πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην καταστροφή τους. Περισσότεροι μύθοι και ζεστές folk νότες στο «Piraeus 117 Academy», την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Folk Heroes

Αμέλια Έρχαρτ

Η ατρόμητη πιλότος, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη με αεροπλάνο τον Ατλαντικό, πρωτοστατεί στο κομμάτι «Amelia Earhart vs. the dancing bear», που ακούγεται στο δεύτερο δίσκο της μπάντας «Milk and scissors» (1996).

Νάταλι Γουντ

Μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, με τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και συμμετοχή σε εκπληκτικές ταινίες όπως το «Πυρετός στο Αίμα» (1961, Ελία Καζάν), δίνει έμπνευση στο ομότιτλο κομμάτι που της έχουν αφιερώσει.

Νίκολα Τέσλα

Το δωμάτιο ξενοδοχείο του «τρελού» επιστήμονα, χωρίς τις εφευρέσεις του οποίου η ανθρώπινη ζωή θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα, φαντασιώνονται οι Handsome Family στο μελαγχολικό τραγούδι «Tesla’s hotel room».

Περισσότερες πληροφορίες

The Handsome Family

  • Rock-pop-folk

Από τα μέσα των ’90s το ζευγάρι Brett και Rennie Sparks δίνει ιδιαίτερες διαστάσεις στη σύγχρονη αμερικάνικη folk παράδοση

Floyd

Πειραιώς 117, Πετράλωνα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

25/04/2024

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.

Bill Evans & the Vansband All Stars: Τέσσερις παγκοσμίου φήμης μουσικοί δίνουν ραντεβού στο "Αθηνά Live"

Μία ομάδα κορυφαίων μουσικών ετοιμάζονται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με μουσικές από τη συνολική τους πορεία και επιρροές από soul, funk, neo-jazz, pop κλπ.

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.