Για τους Trisomie 21, η κομψότητα ποτέ δεν πεθαίνει!

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά cold και dark wave σχήματα των ’80s, με συνεχή και σταθερή δημιουργική πορεία μέχρι και τα ’00s, επανέρχεται στο «Temple» με μουσική το ίδιο επείγουσα και μοντέρνα όπως τότε.

Για τους Trisomie 21, η κομψότητα ποτέ δεν πεθαίνει!

Τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Πέρυσι ο Herve και ο Philippe Lomprez –οι άνθρωποι που έφτιαξαν και ξεκίνησαν τους Trisomie 21 στη Λιλ πριν από 38 χρόνια– μπήκαν στο στούντιο και, μαζί με νέους και παλιούς συνεργάτες τους, έγραψαν το άλμπουμ «Elegance never dies». Το εγχείρημα έγινε με κάποια μυστικότητα, όμως το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό, που οι Trisomie 21 πείστηκαν να επανέλθουν στη δράση και να ξαναϋπάρξουν ως σχήμα, ξεκινώντας μια μεστή παγκόσμια περιοδεία που τους φέρνει και στην Αθήνα («Temple», 12 Οκτωβρίου).

Παράλληλα έβγαλαν άλλο ένα άλμπουμ με ακυκλοφόρητα και demos («Don’t you hear?»), ενώ τα πρώτα τους άλμπουμ επανακυκλοφόρησαν σε συλλεκτικές ή μη εκδόσεις («Chapter I-IV», «Originally»), δίνοντας μια καλή ευκαιρία για επανεξέταση της ιστορίας του γκρουπ.

Το όνομά τους το πήραν από την γενετική ανωμαλία που χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο Down, σε μια εποχή που η πολιτική ορθότητα ήταν άγνωστη έννοια, και αυτό έγινε για να τονιστεί ο διαφορετικός βαθμός ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τα άτομα με αυτήν την ιδιαίτερη χρωμοσωματική σύνθεση. Αυτή η ιδιαιτερότητα κι ευαισθησία ανιχνεύεται και μουσικά κι έτσι οι Trisomie 21 (ή T21) δημιουργούν τη δική τους «σχολή», που παίρνει το όνομα «cold wave» και προέρχεται από μια δημιουργική σύμμειξη του post punk με κάποιες αβανγκάρντ κατευθύνσεις αλά Residents σε καθαρά ηλεκτρονική βάση. Μην ξεχνάμε πως ήταν τα πρώτα χρόνια των ’80s...

Για τους Trisomie 21, η κομψότητα ποτέ δεν πεθαίνει! - εικόνα 1

Τα πρώτα τους άλμπουμ (EPs και LPs) καθόρισαν μια experimental μουσική βάση η οποία αργότερα επεκτάθηκε σε τζαζ, ποπ και σινεματικές δομές και κατευθύνσεις. Το ξεχωριστό cult status που απέκτησαν εξ αυτού οι Τ21 παρέμεινε άφθαρτο, αν και με ποικίλα σκαμπανεβάσματα, κυρίως τεχνικής φύσης, μέχρι το 2009 οπότε και (επίσημα) διαλύθηκαν!

Όμως το «Elegance never dies» ήρθε την ώρα που έπρεπε και ακούγεται τόσο άψογα μοντέρνο κι αισθητικά πλήρες – διατηρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πραγματικά σε πείθουν πως η (μουσική) κομψότητα ποτέ δεν πεθαίνει! Εδώ θα τους απολαύσουμε σε μια βραδιά στην οποία θα μας εισάγουν με την dark electronica τους ο Βρετανός Qual, οι Γάλλοι Waiting for Words και οι νεοσύστατοι δικοί μας Data Fragments.

Περισσότερες πληροφορίες

Trisomie 21

  • Rock-pop-folk

Το δημιούργημα των αδερφών Hervé και Philippe Lomprez, ένα από τα σημαντικότερα cold wave σχήματα, για πρώτη φορά live στην Αθήνα. Μαζί τους οι Qual

Temple

Ιάκχου 17, Γκάζι,
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Χρήστος Θηβαίος και Δημήτρης Καρράς τιμούν τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Ένα μουσικό αφιέρωμα για τον μεγάλο καλλιτέχνη στο ΙΛΙΟΝ Plus.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

"Γαλλική μουσική για έξι" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πιανίστα Δανάη Καρά και το Κουιντέτο Πνευστών "Αίολος" σε μια βραδιά με φινέτσα και φαντασία.

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.