Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο

Αυτό το φθινόπωρο θα είναι ροκ. Ας δούμε τις λεπτομέρειές του από λίγο πιο κοντά.

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο

#1 Trisomie 21

Οι Trisomie 21 αποτελούν ένα παλιό απωθημένο. Παλιό, ιστορικό cold wave σχήμα που δημιούργησαν στις αρχές των ’80s οι αδερφοί Herve και Philippe Lomprez και ακολούθησε μια θαυμάσια πορεία ποιητικής electronica σε όλη τη διάρκεια εκείνης της εκ των πραγμάτων post punk δεκαετίας. Οι T21 συνέχισαν επεκτείνοντας και διευρύνοντας την ηχητική τους παλέτα, φτιάχνοντας μουσικές που αγκάλιαζαν τζαζ και σινεματικά πεδία – φτάνοντας κάποια στιγμή σε ένα τέλος, που φάνηκε οριστικό με το «Black label» (2009). Όμως πέρυσι κυκλοφόρησαν το «Elegance never dies», κομμάτια του οποίου θα ακούσουμε σίγουρα στο «Temple», την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

#2 Acid King

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο - εικόνα 1

Οι Acid King ήταν και παραμένουν ένα πολύ καλό κι ενδιαφέρον γκρουπ της stoner σκηνής της Δυτικής Ακτής. Από το 1993, οπότε και φτιάχτηκαν στο Σαν Φρανσίσκο με πρωτοβουλία της κιθαρίστριας/τραγουδίστριας Lori S., έχουν γεμίσει την πιάτσα με ακατέργαστο και fuzzy μέταλλο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη βαθιά ειλικρίνεια που περιμένει κάποιος από ένα καθαρό rock ’n’ roll σχήμα. Αυτό θα ακούσουμε και θα ευχαριστηθούμε και στο «An Club», την Τρίτη 16 Οκτωβρίου.

#3 Handsome Family

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο - εικόνα 2

Το τραγούδι «Far from Any Road», που γνώρισε απρόσμενη διεθνή επιτυχία ως μουσική τίτλων της εμβληματικής αστυνομικής σειράς «True detective», υπήρξε ο καταλύτης για να γίνει γνωστή η τραγουδοποιία των Brett και Rennie Sparks – μιας Handsome Family όνομα και πράγμα, που γράφει και τραγουδάει κυριολεκτικά alternative country, με πολύ σκοτεινές αποχρώσεις. Από τα μέσα των ’90s το ζευγάρι δίνει ιδιαίτερες διαστάσεις στη σύγχρονη αμερικάνικη folk παράδοση, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το μύθο και την πραγματικότητα μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η Handsome Family έρχεται σύσσωμη στο «Piraeus 117 Academy», την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

#4 Mono

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο - εικόνα 3

(Αυτο)χαρακτηρίζονται instrumental rock μπάντα, αλλά­ στα δικά μου αφτιά οι Ιάπωνες Mono είναι ένα από τα καλύτερα σχήματα που προβάλλει στο σήμερα η εξαιρετικά δημιουργική παράδοση του no wave (στο γύρισμα ’70s-’80s). Οι noisy εκφάνσεις (κι εκφράσεις), η τζαζική αβανγκάρντια, το out rock, οι ονειρικές και κινηματογραφικές ηχητικές «λήψεις» βγάζουν τη μουσική έξω από στενά ιδιωματικά πλαίσια και της χαρίζουν –κάποιες φορές– διαστάσεις θεϊκές. Αυτές οι διαστάσεις αναγνωρίζονται σε πολλά άλμπουμ των Mono (στο «Hymn to the immortal wind» φέρ’ ειπείν ή στο «For my parents») και δίνουν στο γκρουπ μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη δημιουργική πράξη και δράση. Οι Mono έρχονται στο «Fuzz», το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.

#5 Radio Birdman

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο - εικόνα 4

Οι Radio Birdman δεν είναι μόνο ιστορία. Μπορούμε να τους θεωρήσουμε το απόσταγμα του πανκ· όμως οι Αυστραλοί ρόκερ είναι κάτι παραπάνω: η ενσάρκωση του ίδιου του ροκ σε όλες του τις όψεις. Υπερβαίνοντας τις πρόσκαιρες μόδες, το γκρουπ έπιανε το ροκ «μήνυμα» σε κάθε του διάσταση και το «μετέφραζε» σε αυθεντικό ήχο, σε τραγούδι που σε ξεσηκώνει και σε κρατάει ψηλά – από τα mid ’70s έως τις μέρες μας. Πρακτικά, αν και οι Radio Birdman γεννήθηκαν στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν έχουν τίποτα αυστραλιανό να τους χαρακτηρίζει. Εμείς εξακολουθούμε να τους ακούμε σαν τους Stooges και τους MC5. Έτσι θα τους απολαύσουμε και στο «Fuzz», την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου.

#6 Lydia Lunch

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο - εικόνα 5

Η «Βασίλισσα του Σιάμ» Lydia Lunch κοντεύει να κλείσει 40 χρόνια στη σκηνή, όμως δεν έπαψε ούτε στιγμή να δίνει κάτι από τον εαυτό της μέσα από λέξεις και μουσικές, όντας απότοκο των καλύτερων στιγμών της νεοϋορκέζικης καλλιτεχνίας αφενός και πάντα δίπλα σε σπουδαίες στιγμές του προχωρημένου ροκ. Ασυμβίβαστη και προκλητική μια ζωή, πραγματική ροκ διανοούμενη, η Lydia Lunch έρχεται εκεί που της ταιριάζει πιο πολύ, στο «Gagarin 205» (10 Νοεμβρίου), μαζί με τους Big Sexy Noise (James Johnston στην κιθάρα, Ian White στα ντραμς και Terry Edwards σαξόφωνο). Δεν είναι ωραία;

#7 Magnum

Τα ροκ ραντεβού που δεν πρέπει να χάσετε το επόμενο δίμηνο - εικόνα 6

Επίσης στο χώρο του απωθημένου εντάσσονται οι Magnum, που –αν και ιστορικό και πιασάρικο, με την καλή έννοια, γκρουπ– έρχονται για πρώτη φορά εδώ («Gagarin 205», 30 Νοεμβρίου). Heavy και melodic power σχήμα, με πολλές επιτυχίες­ στο ενεργητικό του, κρατάει τον πυρήνα του εδώ και 45 χρόνια και κινείται με απόλυτη συνέπεια στο πεδίο του βρετανικού heavy metal. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Περισσότερες πληροφορίες

Magnum

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα πιο σημαντικά βρετανικά γκρουπ των ’80s –από τα συναυλιακά απωθημένα των τελευταίων δεκαετιών– μας επισκέπτεται για πρώτη φορά, φέρνοντας μαζί του τo νέο του άλμπουμ «Lost on the road to eternity».

Lydia Lunch’s Big Sexy Noise

  • Rock-pop-folk

Eπανέρχεται για να διαλύσει επί σκηνής τα κλισέ που θέλουν το rock ’n’ roll να είναι αντρική υπόθεση και για να διδάξει στους νεότερους τι σημαίνει εκρηκτική παρουσία

Radio Birdman

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο επιδραστικά γκρουπ της αυστραλιανής ροκ σκηνής των ’70s-’80s επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από 11 χρόνια

Trisomie 21

  • Rock-pop-folk

Το δημιούργημα των αδερφών Hervé και Philippe Lomprez, ένα από τα σημαντικότερα cold wave σχήματα, για πρώτη φορά live στην Αθήνα. Μαζί τους οι Qual

Mono

  • Rock-pop-folk

Mία από τις σπουδαιότερες instrumental μπάντες της παγκόσμιας σκηνής επιστρέφει στην Αθήνα. Μαζί τους οι Αμερικανοί post metallers A Storm of Light και η Βρετανίδα εντυπωσιακή τσελίστρια Jo Quail

Acid King

  • Rock-pop-folk

Οι συγκλονιστικοί stoner/doom/sludge Καλιφορνέζοι επιστρέφουν στη χώρα μας για ένα ανεπανάληπτο live show με groove μεγατόνων

The Handsome Family

  • Rock-pop-folk

Από τα μέσα των ’90s το ζευγάρι Brett και Rennie Sparks δίνει ιδιαίτερες διαστάσεις στη σύγχρονη αμερικάνικη folk παράδοση

An Club

Σολωμού 13-15, Εξάρχεια
  • Συναυλίες

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)
  • Συναυλίες

Temple

Ιάκχου 17, Γκάζι,
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Katerine Duska, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Βάσια Ζαχαροπούλου θα πλαισιώσουν τον Shigeru Umebayashi

Η συναυλία "In the Mood For Music", στο Ηρώδειο, θα μας μυήσει στη μουσική ουτοπία αυτού του χαρισματικού Ιάπωνα καλλιτέχνη.

26/09/2022

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Lise Davidsen και η ΚΟΑ σε ένα λαμπερό γκαλά όπερας

Το άστρο μιας νέας ντίβας λάμπει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και στην Ελλάδα.

Ο βιρτουόζος τζαζ κιθαρίστας Raul Midón στην σκηνή του Gazarte

Ο "άνθρωπος ορχήστρα" μετρά στο ενεργητικό του 11 solo album, αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Stevie Wonder, Bill Withers, Queen Latifah και Snoop Dog.

Η πρώτη ελληνική συναυλία της Αmanda Tenfjord είναι γεγονός

Η Ελληνονορβηγή τραγουδίστρια που άνοιξε πριν μερικές μέρες τη συναυλία των Madrugada, έρχεται τον Μάρτιο στο Piraeus Club Academy.

Αν αυτό ήταν το τελευταίο live των Belle and Sebastian, θέλω ο κόσμος να σταματήσει

Είδαμε την πολυμελή μπάντα από τη Γλασκώβη για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια. Άγνωστο αν ήταν και η τελευταία.

Yoanna και coupdetat στο ΚΕΤ

To KET εγκαινιάζει τη νέα του σεζόν μ’ ένα ακουστικό set γαλλόφωνου τραγουδιού (Yoanna + Mathieu Goust) και ένα DJ Set από την coupdetat.